Skogsutflykt och höstlek

Höst på Ängsö, fina höstfärger. Fotograf: Lennart Klaar

Hösten bjuder på både utflykter och lek i Västerås. Passa på att ge dig ut i naturen och vandra nu i alla magiska färger och njut av dofterna som skogen och naturen bjuder på.

Vy över landsväg längs Tidövägen i Västerås. Foto: Mostphotos

Vandra Bruksleden 

Från Västerås i söder till Malingsbo i norr sträcker sig den 25 mil långa Bruksleden. Leden är uppdelad i etapper vilket gör att du själv kan anpassa både längd och utmaning. De flesta etapperna slutar med vindskydd eller raststuga. Vem vet, du kanske har turen att stöta på både kantareller och skogens konung på utflykten.

Här hittar du alla etappkartor över Bruksleden

En av Sveriges 16 finaste turistvägar

Hoppa in i bilen och upplev vacker natur, slott, kyrkoruiner och härliga caféer längs med en av Sveriges vackraste vägar – Tidövägen.

Vägen sträcker sig från Västerås till Hallstahammar och slingrar sig bland annat förbi Tidö Slott, vackra Rytterne kyrkoruin och hela vägen till Strömsholms kanal. Den brunvita vägskylten med blomman leder dig fram. Har du tur kan du få se den mäktiga mufflonbaggen efter vägen.

Psst! Passa på att besöka caféet Under stora eken och ta en fikapaus under den vackra naturskyddade eken på över 400 år. Du kommer älska stället!

En mufflonbagge står på en äng med sina mäktiga horn. Foto: Mostphotos

Lek och bus bland dikter och poesi 

Poesiparken på Öster Mälarstrand är en av de mest populära lekparkerna i Västerås. En temapark inspirerad av Nobelpristagaren Tomas Tranströmers dikter. Här åker barnen linbana, rutschbana, hoppar studsmatta och tar tåget till stationen i Gurkboda.

Bilden visar lekplatsen på Djäkneberget.

Fler utflyktstips!