Barnaktiviteter

Fyra barn sitter tillsammans i en stol med en papegoja. Fotograf: Pressbild kungsbyn

Här ger vi tips på barnaktiviteter och familjekul i Västerås på höstlovet som kan ge en rolig stund tillsammans med härliga minnen att ta med sig hem.

För både små och stora

Allt beror så klart på årstid, intresse och ålder. För de minsta är några timmar på Leos Lekland alltid väldigt uppskattat. Samma sak gäller Vallby Friluftsmuseum, som med sina gamla stugor, omgivningar och djur, skapar lycka och upplevelser för både stora som små.

Kungsbyns Djurpark är en succé när man vill uppleva spännande djur i härliga omgivningar. För de lite äldre barnen är tipset Yoump, en stor trampolinpark. Enkelt och roligt men galet jobbigt och ger garanterat träningsvärk dagen efter. På Prison Island får hela familjen samarbeta och lösa problem.

Om du vågar lite mer är tipset att testa höghöjdsbanan på Björnö eller att göra ett besök på actionbadet Kokpunkten.

Två barn klappar en kamel. Fotograf: Pressbild Kungsbyn
Barn sitter i domkyrkan och tittar i en broschyr som handlar om Spårhunden. Fotograf: Magnus Aronsson

"Spårhunden" Barnens egen vandring

I samband med restaureringen av Västerås domkyrka hittades gammalt tegel som... (Läs mer) man vid närmare granskning upptäckte hade fotspår från olika djur, bl a hund. Härifrån kom idén till ”Spårhunden". Spåren kan man leta efter under sin upptäcktsfärd i kyrkan, vilken man kan göra med hjälp av en illustrerad bok. Boken får barnen sedan ta med sig hem. Vandringen kan man göra närhelst kyrkan är öppen.


Västra Kyrkogatan 6, 722 15 Västerås
021-81 46 11

Archertag

Archertag erbjuder en blandning mellan paintball och bågskytte. Det är få... (Läs mer) saker som triggar igång ett gapskratt som en välriktad pil i pannan på din kompis – och det är precis det Archertag handlar om. Archertag bygger en bana med skydd att ta betäckning bakom och ni försöker sedan pricka spelarna i motståndarlaget. Ett actionfyllt pilbågskrig och fantastiskt roligt att göra med kompisgänget eller kollegorna!


Västerås, Västerås
08-21 85 05

Bilden visar en person som är mitt uppe i en volt i luften på Yoump.

Besök Yoump - Sveriges första trampolinpark

På Hälla i Västerås kan du besöka Sveriges första Yoump, ett hus där... (Läs mer) gravitationslagen har upphört att existera. Känn den totala rörelsefriheten i en lokal med trampoliner från vägg till vägg. Här kan du bland annat testa på FreeYoump som är en öppen yta med vinklar, hinder och höjder av trampoliner, Youmpball som är spökboll på två planer och The Wall där du tar en promenad längs väggarna.


Hällagatan 4, 721 34 Västerås
021-720 00

Bilden visar en del av Djäkneberget en höstdag med domkyrkan, Skrapan och stadshustornet i bakgrunden.

Djäkneberget

Högre än domkyrkans höga torn - blickar Djäkneberget ner över Västerås.... (Läs mer) Namnet kommer från ordet "djäkne", en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Du kan även fascineras av de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.


Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
021-13 48 80

Entrén till elektra bio med stora fönster

Elektra Bio

Elektra Bio är en mångkulturell mötesplats för film och samtal med ett... (Läs mer) brett utbud av filmer från hela världen. Här visas huvudsakligen Västeråspremiärer, men även andra filmer i speciella sammanhang. Dessutom arrangeras regissörsbesök, seminarier och filmpedagogisk verksamhet.


Sintervägen 6, 721 30 Västerås
021-12 30 60

Bilden visar två tjejer som sitter med ett mikroskåp på expectrum. Fotograf: Af Adam.

Expectrum – Teknikaktiviteternas mötesplats

På expectrum i Västerås samlas femåringar, forskare och företagsledare... (Läs mer) under samma tak. Barnets skaparkraft, tankens fart och teknikens under – alla utmanar de vanans makt. Hjärnan och händerna jobbar tillsammans, kunskap och kreativitet likaså. Här möts nya perspektiv, fantasi och entusiasm. Kom och var med!


Kopparbergsvägen 10, 722 13 Västerås
021-39 60 60

Entré till Filmstaden i Västerås. Fotograf: Pressbild

Filmstaden

Ett biobesök är populärt och i Västerås visas det mesta som går upp på... (Läs mer) bio i Sverige – alltifrån de stora Hollywoodfilmerna till smalare film från hela världen. Som det naturliga navet i Kvarteret Kol hittar du Filmstaden. Sveriges första helt digitaliserade biograf med kafé, bar och åtta salonger.


Smedjegatan 3, 722 13 Västerås
08-562 600 00

Bild visar en bana med stenar och olika hinder

First Camp Västerås - Äventyrsgolf

En rolig aktivitet på First Camp Västerås är äventyrsgolf. Banan är byggd... (Läs mer) i miniatyr men efter “skalenliga ritningar” över några av världens finaste golfbanor som förebilder. Det 18:e hålet, till exempel, är en miniatyr av Pebble Beach och 12: e hålet är baserad på Augustas. Banan är komplett med växter, vatten, vattenhinder och mycket annat som gör spelet lite roligare.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås
021-14 02 79, 0771-10 12 00

Bilden visar flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga.

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Grönsaksbonden

Hos Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en tur hästryggen ut i den... (Läs mer) härliga naturen i utkanten av Västerås eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskap med häst och släde. Hos Grönsaksbonden får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling som du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

Gamla tryckeriet på Vallbuy Friluftsmuseum är idag butik för antverk. Fotograf: Pressbild

Hantverkare på Vallby Friluftsmuseum

Besök hantverkarna i deras ateljéer och butiker på Vallby för att fynda... (Läs mer) vackra smycken och prydnader! I Vallby Friluftsmuseums idylliska miljöer huserar en grupp hantverkare året runt. De arbetar i keramik, glas och silver.


Vallby Friluftsmuseum, Västerås

entré till karlsgatan

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bilden visar en klättervägg på Klättercentret.

Klättercentret

Augusti 2020 slog de upp portarna till vad de blygsamt anser vara deras bästa... (Läs mer) klätterhall hittills. De bygger kontinuerligt om banorna, så här finns härliga utmaningar både för nybörjaren och proffset.


Kraftlinjegatan 4, 721 36 Västerås

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Kungsbyn Djurpark

Kungsbyn Djurpark, en plats som är kul och lärorik för både barn och vuxna.... (Läs mer) På Kungsbyn får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Du får träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Här finns även en bistro där du kan ta en paus och fylla på batterierna för att ta ännu en vända utomhus i parken eller hälsa på hos djuren som håller till inomhus.


Kungsbyn 33 , 725 98 Västerås
021-212 50

Bild på en tiger som ligger ned

Leo's Lekland

På Leo's Lekland kan hela familjen låta barnasinnet ta över för en dag.... (Läs mer) Leo's Lekland är en lekkedja som finns i både Sverige, Norge och Danmark. Detta är en plats för hela familjen att träffas och umgås. Här finns studsmattor, trampoliner, bollhav, klätterställningar och rutschkanor i alla dess former. Ladda sedan familjens batterier med en välsmakande godsak i kaféet.


Hällagatan 6, 721 34 Västerås
021 - 12 70 00

Man som åter skateboard och är upp och ned

Löga skatepark

Löga skatepark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skateparken är till för dig som åker skateboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Simbassänglängor med utsikt över mälaren

Lögarängsbadet

Lögarängsbadet är ett nybyggt inomhusbad som ligger fint vid Mälarens... (Läs mer) strand. Här finns en stor motionssimbassäng och en barnpool. På sommaren erbjuder badet utomhusbad i stora fina bassänger med stora gräsytor. Ett fik som serverar fika och enklare luncher finns för den som blir hungrig. Lögarängsbadet erbjuder något för alla.


Sjöhagsvägen 1, 721 32 Västerås
021-39 19 05

Bild visar 2 palmer och en stor döskalle

Piratgolf

Granne med Hälla Shopping hittar du Hällas Piratgolf. Här spelar du över... (Läs mer) broar och genom berg, förbi dödskallen och piraterna. Här kan du även ta en glass eller fika. Spela en rolig och spännande variant av bangolf tillsammans med hela familjen. Det blir ett riktigt piratäventyr!


Hällamotet, 721 35 Västerås
021-14 14 44

Två kvinnor och en utmaning på Prison Island

Prison Island - fängelseäventyr och lasergame

Prison Island är ett upplevelsecenter likt tv-succén Fångarna på fortet.... (Läs mer) Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt. Här välkomnas liten som stor. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans och utmana varandra.


Kopparbergsvägen 13, 722 13 Västerås
021-35 13 50

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

Skultunabadet

Skultunabadet är ett familjevänligt utomhusbad med stora gräsytor där du... (Läs mer) hittar din egen plats utan trängsel. Här finns en liten lekpark med sandlåda, gungställning och lekstuga. Badet har fyra bassänger. Badet har inga badvakter men däremot badvärdar som svarar för din trivsel och service under din vistelse på badet.


Vallonvägen 10 , 730 50 Skultuna
021-39 38 41

Bilden visar en bassäng

Tillbergabadet

Ett familjebad med 32 grader i vattnet. Här kan du och familjen bada i badets... (Läs mer) uppvärmda bassäng, njuta av lite godsaker i deras kafé, basta eller gå på vattengymnastik. Det finns även möjligheter att hyra badet för kalas, avslutningar eller andra tillställningar där man kan kombinera en timme i badet med fika.


Norra Klintvägen 15, 722 33 Västerås
021-660 10

På bilden ser man en del av trampolinparken med ett gäng barn, inne på Turbo Sport & Adventure Zone.

Turbo Sport & Adventure Zone

En sport- och träningsanläggning med inriktning på nya träningsformer som... (Läs mer) trampolin, ninja warrior, klättring, parkour samt basket, fotboll och innebandy. 4 000 kvadratmeter idrottsarena för alla åldrar!


Kraftlinjegatan 7, 721 36 Västerås
021 - 480 18 80

En stor ek med grönska runt omkring.

Under Stora Eken

Efter Tidövägen hittar du Under Stora Eken. Ett perfekt utflyktsmål i det... (Läs mer) gröna. Deras vackra naturskyddade ek på över 400 år är belägen bland åkermark, grönska och fågelkvitter. Ett litet kafé med roliga aktiviteter för både liten och stor.


073-33 53 145

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Bilden visar en man som är i luften och åker o cableparken. Fotograf Peter Vahlfridsson

Västerås Cable Park

En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport.... (Läs mer) Istället för att åka efter en båt dras du här framåt med hjälp av en eldriven linbana. I vattnet finns en del hopp, rails och annat för de mer erfarna åkarna men även för nybörjare erbjuder parken en hel del skoj och passar bra både för barn och vuxna. Här kan du åka allt från vattenskidor, kneeboard och wakeboard till wakeskate eller kiteboard.


Lögarängsvägen 4, 721 32 Västerås

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild beskriver en backe med en stor vimpel och folk i bakgrunden

Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås, som erbjuder... (Läs mer) skidåkning på vintern och downhill på sommaren. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött med två liftar. Vid anläggningen finns även en pulkabacke som håller öppet när anläggningen är öppen. Kika efter när liften håller öppet!


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11