Gruppresor till Västerås

Drönar vy över Västerås domkyrka i kvälls ljus. Foto: Avig Kazanjian.

Välkomna till Mälarstaden Västerås! Här har vi samlat information och de bästa tipsen för grupper och researrangörer. Upplev vår stads rika historia genom att boka en guidad visning, ta en båttur på Mälaren eller besök något av våra slott. Här finner ni även Västmanlands populäraste resmål och inom kort kommer ni att kunna ta del av inspirerande turförslag. Här finns mycket att uppleva, året om!

Drönarvy i solnedgång över Västerås med domkyrkan i förgrunden. Foto: Bo Lundvang.

VAD GÖR VÄSTERÅS TILL VÄSTERÅS?

En del av svaret ligger förstås i den vackra placeringen vid Mälarens strand. Majoriteten av skärgårdens små öar kan bara nås via båt. Eller via långfärdsskridskor, så snart isen blivit tillräckligt tjock. Den praktfulla naturen tillåter långa vandringar, actionfyllda cykelturer och picknickar i någon av våra mysiga stadsparker. Utflykterna lockar lika delar historieintresserade som livsnjutare. Domkyrkans torn tronar högt över staden och omringas av Kyrkbackens historiska kullerstensgator. Prisvinnande Steam Hotel, actionbadet Kokpunkten och undervattens-hotellet Utter Inn är unika platser för staden. Det finns allt från Sveriges största forntida gravhög, Anundshög, till välrenommerade golfbanor. Visst är det väl just den speciella blandningen som gör Västerås till Västerås.

GUIDADE PROMENADER

Upplev stadens tusenåriga historia och slungas tillbaka i tiden på någon av våra guidningar. Här finns ett stort utbud av spännande vandringar för dig som kommer i en större grupp. Besök Västerås äldsta stadsdel och ta del av en mörkare historia, boka en guidad visning av Västerås domkyrka eller häng med på en tur utanför staden.

Guidningar i Västerås

Människor kliver av en turbåt vid hamnen i Västerås. Foto: BIldN

BÅTTURER PÅ MÄLAREN – ETT UPPSKATTAT INSLAG I DIN RESA

Vi kan verkligen vara stolta över den båttrafik vi har i Västerås. Rederi Mälarstaden tar oss till bland annat Birka, Strängnäs, Sundbyholm och andra öar i vår närhet. Elbafärjan har trafikerat öarna i Västerås sedan 100 år tillbaka är ett otroligt uppskattat reseinslag. Du kan välja att åka utifrån en reguljär turlista eller chartra någon av båtarna till bland annat Frösåker Brygga där du kan njuta av god mat och ta del av den fornnordiska livet.

Båtturer
Rederi Mälarstaden
Frösåkers Brygga

ÄT & FIKA GOTT

I Västerås finns ett brett utbud av restauranger. På en historisk mark med vacker vy över Västerås finns Restaurang Djäkneberget, perfekt att kombinera med en guidad stadsvandring. På Vallby Friluftsmuseum verkar Systrarna på Gaggesta Gården i en idyllisk miljö där tid för att strosa runt på området är önskvärt. Upplev också sjönära Mälarkrogen intill småbåtshamnen i Västerås. I övriga länet pratas det ofta om Westerqwarn utanför Strömsholm, Måns Ols Utvärdshus i Sala och Nya Serveringen i Ängelsberg. Men det finns självklart fler än så.

Restauranger i Västerås
Westerqvarn
Nya Serveringen
Måns Ols Utvärdshus

 

Några matgäster serveras på Djäknebergets restaurang med vy över Västerås stad. Fotograf: Findie

VÄSTERÅS HISTORIA

Ta med dina resenärer på en resa från dåtid till nutid i en av Sveriges äldsta städer. Här grundades landets första gymnasium av biskop Johannes Rudbeckius år 1623. I Västerås Slott hölls Kung Erik XIV tillfånga och senare begravdes han i vår domkyrka – en kyrka med stjärnor i Guide Michellin. Läs mer om vår historia och få reda på vart du kan vända dig för att upptäcka den.

Historia och kyrkor

VÅRA POPULÄRASTE BESÖKSMÅL

Det finns många spännande och vackra ställen att besöka i Västerås och ett lika brett utbud av aktiviteter. Här har vi gjort det enkelt för dig som planerar att besöka oss genom att samla våra största attraktioner du inte vill missa på ett och samma ställe – här finns något för alla!

Västerås 7 största besöksmål

 

 

Här kommer vi framöver att presentera våra färdiga turförslag – för att det ska vara enkelt att boka Västerås. Så håll utkik!

Vill du redan nu ha tips på turförslag så kontakta pernilla.torngren@vasteras.se eller ring 021-39 01 01 så hjälper jag dig att skapa det perfekta upplägget för din grupp.

 

 

Drönar vy över Västerås City. Foto Avig Kazanjian

Hitta mer inspiration till er Västeråsresa!