Vandra på Ängsö

Vandring på Ängsö utanför Västerås. Foto Mostphotos

På Ängsö kan du uppleva naturen! Här finns många fina leder för vandring. Ängsö som ligger i utkanten av Västerås har en unik natur med många ekbackar och fina barr- och lövskogsområden. Här finner du också jordbruksmark, berghällar, vassområden och fina kulturmiljöer.

Engsö slott och vacker vandring

På ön finns Engsö slott  (Stängt sommaren 2020) som under sommarhalvåret är ett populärt besöksmål. Förutom att slottet är en vacker byggnad med natursköna omgivningar ryktas det även om att det spökar där. Om det finns spöken på slottet eller inte vet vi inte – men vi vet att det finns ett trevligt kafé på slottet som serverar kaffe och hembakta godsaker. Ett perfekt slutmål efter en vandring!

Under sommaren kan man även besöka Grönsaksbonden som har en gårdsbutik vid slottet.

Information om Ängsö vandringsleder finns här samt uppsatta vid slottsparkeringen, Dyviksbadets parkering och vid Långsholmsbryggan.

På norra Ängsö finner du starten för Tjärnrundan, som är en 5 kilometer lång lättvandrad led. Den tar sin start i blandskogen och övergår sedan till berghällar med utsikt över Mälaren. Där vägen vänder tillbaka vandrar man förbi ett område som under våren är översållat av backsippor. Alltså väl värd en promenad!

Engso-Slott_Jan-Gustafsson_002

Vandringsleder med olika längd

Från parkeringsplatsen vid Engsö slott finner man starten för Grevens stig 2,3 km samt Prästgårdsrundan med alternativen 6, 7,5 eller 8,5 km.

Ytterligare en kilometer söderut finns ännu en parkering. Från denna finns stigar som leder västerut till Dyviksbadet. Här finner du flata klipphällar, populära för fiske, som vetter mot Granfjärden (detta bad är dock inte så barnvänligt). Här finns eldplatser för dig som har med dig lunch.

Följer du istället stigen norrut genom tallskogen kommer du till Stamdalsvikens badplats, som har en mysig barnvänlig liten strand. Här finner du klippor strax intill stranden och den höga Stamdalsklippan cirka 100 m norrut bjuder på härlig utsikt.

Utörundan (7,5 alternativt 8,5 km) samt Bryggrundan (3 km) startar vid parkeringen vid Långholmens brygga. Här kan du komplettera picknickkorgen med rökt fisk som säljs hos de lokala fiskarna, Ängsö Fisk och Fiskarfruns Café & Mat.

Vasteras_angso_kor_mostphotos