Vandra på Ängsö

Engsö slott på vackra Ängsö utanför Västerås. Fotograf: Jan Gustafsson

På Ängsö kan du uppleva naturen! Här finns många fina leder för vandring. Ängsö, som ligger i utkanten av Västerås, har en unik natur med många ekbackar och fina barr- och lövskogsområden. Här finner du också jordbruksmark, berghällar, vassområden och fina kulturmiljöer.

Vandra på vackra Ängsö

På norra Ängsö finner du starten för Tjärnrundan, en 5 kilometer lång lättvandrad led. Den tar sin start i blandskogen och övergår sedan till berghällar med utsikt över Mälaren. Där vägen vänder tillbaka vandrar man förbi ett område som under våren är översållat av backsippor. Alltså väl värd en promenad!

Utgå från Engsö slott…

Från parkeringsplatsen vid Engsö slott finner man starten för Grevens stig, 2.3 km, samt Prästgårdsrundan med alternativen 6, 7.5 eller 8.5 km.

Engsö slott upplyst. Foto: Jan Gustafsson
Kossor som betar på vackra Ängsö utanför Västerås. Foto: Mostphotos

…alternativt Dyviksbadets parkering eller Långholmens brygga

Ytterligare en kilometer söderut finns ännu en parkering. Från denna finns stigar som leder västerut till Dyviksbadet. Här finner du flata klipphällar, populära för fiske, som vetter mot Granfjärden (detta bad är dock inte så barnvänligt). Här finns eldplatser för dig som har med dig lunch.

Utörundan, 7.5 alternativt 8.5 km, samt Bryggrundan, 3 km, startar vid parkeringen vid Långholmens brygga.

Du kanske också gillar: