Vandring i skog & natur

Par som vandrar i skogen. Foto: Mostphotos

Vill du ut i skog och natur så är utbudet av vandringsleder, motionsspår och naturreservat både stort och varierat i Västerås med omnejd. Här finns något för alla, både nybörjare och erfarna.

Vacker natur på Västerås mälaröar

På naturreservatet Ängsö finner du en unik natur med många leder. Ett annat tips, sommartid, är att ta båten ut till Ridön för en vandring. Eller gör som Kronprinsessan Victoria, besök Hälleskogsbrännan i Fagersta. Dessa och många flera vandringsleder finns på naturkartan.se. Naturkartan finns även som app.

Ett enklare och väldigt populärt promenadstråk i centrala Västerås är Mälarpromenaden.

 

Vy över Hälleskogsbrännan med informationsskylt. Foto: Mostphotos
Vandring på naturstig i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Bruksleden

Vandra från Västerås i söder till Malingsbo i norr längs den 25 mil långa Bruksleden. Självklart väljer du den etapp som passar dig bäst, om du inte vill ta dig an hela sträckan förstås. Du hittar alla etapper på bruksleden.se.

Mer information:

Vandringsleder och naturreservat
Motionsspår i Västerås
Björnö – Gäddeholm gång och cykelspår
Allemansrätten – Det här gäller i naturen vid olika aktiviteter

En stillsam bild över Mälaren, tagen från en brygga på Aggarön. Foto: Pressbild

Aggarön

Aggarön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, med... (Läs mer) stillsam natur och spännande historia. Ön har ett rikt djurliv och är hem för dovhjort och rådjur och emellanåt kan man även se älg. Aggaröns historia går tillbaka till järnåldern och har gästats av diverse landshövdingar och friherrar. Idag är ön en av Västerås skärgårds skatter och en populär tillflyktsort för dem som vill uppleva natur och stillhet.


Aggarön, Västerås
070-699 32 40

En stor vacker äng på Ridön. Foto: Mostphotos

Ridön

Ridön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, och en... (Läs mer) riktig naturpärla! På Ridön kan du ha ett riktigt sommaräventyr. Här kan du bo på vandrarhem eller i hus, fika och åka på guidade turer runt ön.


Ridön, Västerås
021-13 51 71

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

En man som åker långfärdsskridskor på Mälaren. Fotograf: Pia Nordlander

Skridskobana på Mälaren

På vintern har Västerås en plogad bana mitt ute på Mälaren. Den är cirka... (Läs mer) 10 kilometer lång och 12 meter bred. Du kan kliva på från Lillåudden och längs med hela Öster Mälarstrand. Den löper vidare fram till jollekappseglarnas klubbhus och sedan vidare ut till Östra Holmen, fram till Björnöbron. Så snart isen är säker plogas banan av Västerås Ideella Plogare för att skapa ett bra uteliv längs med Västeråsfjärden för både västeråsare och besökare.


Västeråsfjärden, Västerås

En man som går längst vattnet i skogen. Foto: Pressbild

Tips på vandringsstråk

Runt om i Västerås och Västmanland är utbudet av vandringsstråk stort.... (Läs mer) Här tipsar vi om olika platser och leder. Variationerna är stora så det finns något för alla, nybörjare som erfaren. Ett tips är att ta sig ut till Ängsö med sin unika natur. Ett annat är att ta M/S Havsörnen ut i Mälaren. Ett annat tips är att vandra längs med Bruksleden som går från Västerås till Avesta.

Du kanske också gillar: