2 personer vandrar i skogen. Fotograf: Roger Borgelid

Bruksleden

Vill du ut på en längre vandring? Då är Bruksleden en vandringsled för dig. Den sträcker sig genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap och är hela 25 mil lång. Fördelat på 27 etapper är det en led för den något mer erfarne vandraren.

Intressanta etapper och stopp längs Bruksleden

  • Skansberget med fornborg och grillplats
  • Vindskyddet vid vackra Toftsjön
  • Raststugan Skålbystugan när du vill sova inomhus men omgiven av naturen
  • Hängmatteskogen på toppen av Landsberget

I Västerås har vi tre entréer till Bruksleden. Du hittar dem vid Erikslund, Rocklunda samt Skultuna.

Vandring på Ängsö utanför Västerås. Foto: Mostphotos

Populära vandringsstråk

Ängsö naturreservat erbjuder fantastisk vandring oavsett säsong. Bland ekbackar, slottsmiljöer och i unik natur finns leder mellan 1,5 – 8,5 km vilket är perfekt för familjen. Utöver vandring kan du besöka Engsö Slott, Ängsö fisk eller ta ett svalkande dopp.

Läs mer om besöksmålet Ängsö här.

Mälarpromenaden är toppen för den som inte vill vandra allt för långt från det bekväma stadslivet. Här har du en 4 kilometer lång markerad gång- och cykelväg längs med vattnet i Västerås. Och när magen kurrar kan du stanna vid någon av restaurangerna eller fiken längs med promenaden.

Hälleskogsbrännan i solnedgång. Kala tall-toppar i motljus.

Besök Hälleskogsbrännan

2014 härjade en stor skogsbrand i Västmanland och ödelade 6 420 hektar skog. Nu återuppstår naturen och både växter och djur hittar tillbaka. Hälleskogsbrännan är väl värt ett besök för att på nära håll uppleva naturens häftiga krafter!

 

Vacker natur på Västerås mälaröar

Hoppa på M/S Havsörnen och bege er ut på Mälaren! Vandra på Ridön eller någon annan av öarna som finns med längs turen. Ta en tur med Elbafärjan, Västerås egen hop-on-hop-off båt, och utforska öarna till fots. Turlistan hittar du här.

Viktig information med anledning av svinpesten

Vi får åter igen vistas i skogen! Afrikansk svinpest konstaterades i höstas i Fagersta och Norbergs kommuner i Västman­lands län. Bekämpnings­arbetet har gått bra och vi får åter vistas i skogen men det finns fort­farande restrik­tioner som du behöver följa om du befinner dig i området.

Läs mer om restriktionerna och vilket område som berörs här

En stillsam bild över Mälaren, tagen från en brygga på Aggarön. Foto: Pressbild

Aggarön

Aggarön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, med... (Läs mer) stillsam natur och spännande historia. Ön har ett rikt djurliv och är hem för dovhjort och rådjur och emellanåt kan man även se älg. Aggaröns historia går tillbaka till järnåldern och har gästats av diverse landshövdingar och friherrar. Idag är ön en av Västerås skärgårds skatter och en populär tillflyktsort för dem som vill uppleva natur och stillhet.


Aggarön, Västerås
070-699 32 40

Kvinna fotar i naturen, sittandes på marken. Pressbild

Amazing Nature Scandinavia

Vilda djur, gömslen, kurser i naturfoto och boende. Alla dina oförglömliga... (Läs mer) naturupplevelser samlade på ett ställe: det är Amazing Nature Scandinavia! Skräddarsydda resor för alla önskemål: olika boendeformer kombinerade med aktiviteter du väljer, från ett späckat program till gott om egen tid. Det finns oändliga fotomöjligheter i denna underbara natur med sitt artrika djur- och växtliv och enastående vackra landskap.


+46 (0)70 230 68 70

En kvinna och en man vandrar i skogen. Pressbild.

Baggå Skola Café & BnB

Baggå Skola Café & BnB med olika paketlösningar inom natur och... (Läs mer) friluftsliv, utrustning för fyra säsonger finns: cyklar, flytringar, skidor, snöskor och mycket mer. Om man vill ha en mer organiserad semester så erbjuder vi fyra resepaket. Ormdalsstigen och Matkullen är två fina vandringsleder i närheten med varierande svårighet, bad- och kanotvänliga Hedströmmen flyter förbi bakom skolan och över 200 sjöar finns i omgivningen.


Forsbyn 10, 73 991 Skinnskatteberg
073-999 54 61

Färgglad stenfigur på en stubbe i skogen. Foto: Linda Heplinger

Dingisarna

Detta är ett äventyr för barnfamiljer. I Dingtunaspåret en mil... (Läs mer) väster om Västerås "bor" Dingisarna. Med spänning ger ni er ut längs det 2 kilometer långa elljusspåret och letar efter de små färgglada stenfigurer som bor längs spåret. Vid start finns möjlighet att köpa en bingobricka om man vill utmana varandra.


Landslagsgatan 17, 724 75 Västerås

Familj vandrar i skogen, till fots och med terrängfordonet Zoom Uphill. Pressbild

Fallängetorp

På Fallängetorp kan du bo mitt i naturen, med det öppna landskapet och... (Läs mer) storskogen runt knuten. Här möter du djuren och naturen i en lugn o rofylld miljö och på gården kan du förutom att prova på bondelivet även besöka gårdsbutiken, ha utomhusmatlagning och vandra. Från gården finns ca 4 mil vandringsleder att utforska i Svartådalsområdet. För dig med nedsatt rörelseförmåga finns Zoom Uphill att hyra.


Fallänge 115, 775 96 Krylbo
073-0918781

Männsikor som vandrar i vildmarken. Foto: Jonas Landolsi

Jonas Vildmark Bushcraftcenter

Jonas Vildmark Bushcraftcenter brinner för det rustika friluftslivet. Under... (Läs mer) kurserna vandrar och utforskar du Riddarhyttans skogar. Passa på att vandra mellan glittrande tjärnar och historiska kulturmiljöer som Röda Jorden och Geoslingan. Områdets slingrande stigar erbjuder även spännande upptäcktsfärder med din mountainbike. Och vill du hellre utforska från vattnet så finns det gott om ställen att blöta din kanot.


Hyttvägen 1 , 730 91 Riddarhyttan

En kvinna och en man som paddlar kanadensare. Pressbild

Nordic Discovery

Specialister på viltskådning, vildmarksäventyr och aktiva naturupplevelser i... (Läs mer) norra Västmanland. Guidade äventyr: älg och bäversafari, kanot, kajak, mountainbike, vandrings, skridsko, snösko och skidturer. Självguidade äventyr: uthyrning av kanoter, kajaker, cyklar, mountainbikes, roddbåtar, skridskor och snöskor. Logi i vildmarkslodge och semesterstuga i direkt närhet till Nordic Discoverys Äventyrscentral.


Handelsbobacken 2, Kloten, 714 91 Kopparberg

En stor vacker äng på Ridön. Foto: Mostphotos

Ridön

Ridön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, och en... (Läs mer) riktig naturpärla! På Ridön kan du ha ett riktigt sommaräventyr. Här kan du bo på vandrarhem eller i hus, fika och åka på guidade turer runt ön.


Ridön, Västerås
021-13 51 71

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

En man som åker långfärdsskridskor på Mälaren. Fotograf: Pia Nordlander

Skridskobana på Mälaren

På vintern har Västerås en plogad bana mitt ute på Mälaren. Den är cirka... (Läs mer) 10 kilometer lång och 12 meter bred. Du kan kliva på från Lillåudden och längs med hela Öster Mälarstrand. Den löper vidare fram till jollekappseglarnas klubbhus och sedan vidare ut till Östra Holmen, fram till Björnöbron. Så snart isen är säker plogas banan av Västerås Ideella Plogare för att skapa ett bra uteliv längs med Västeråsfjärden för både västeråsare och besökare.


Västeråsfjärden, Västerås

Två människor som paddlar iväg i en kanadensare. Pressbild.

Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv

Ulvsbomuren ligger mitt i den Västmanländska storskogen. På gården sätts... (Läs mer) de lokala smakupplevelserna i främsta rummet tillsammans med ett professionellt värdskap och gedigen kunskap om den omgivande skogens rika vilt och fågelliv. Här erbjuds olika aktiviteter som vandring, paddling och svampplockning i kombination med boende i gårdens timmerhus och vällagade viltmiddagar.


Ulvsbomuren, 73592 Ramnäs
0730-86 48 11

Löpare springer i skogen i stigspåret hos Vedbobacken.

Vedbobacken Stigspåret

Ta en härlig vandring eller utmanande löpning i Stigspåret hos Vedbobacken.... (Läs mer) Spåret är totalt 5 km och högst uppe på toppen kan du stanna en stund och njuta av utsikten innan du fortsätter turen genom vackra omgivningar i skog och mark, Spåret ses kontinuerligt över och kompletteras med markeringar för att hålla det i toppskick.


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

En älg i skogsmiljö, Wild Sweden tar dig bla. på älgsafari. Foto: Pressbild/ Joop Bierling

WildSweden

Wild Sweden erbjuder olika typer av safariupplevelser där man får komma nära... (Läs mer) och lära sig om djur. Spana efter varg, älg, bäver och björn tillsammans med kunniga guider. Hör vargar yla på natten (säsong jan-mars och juni-sept) eller var med på bäversafari och lär dig hur bävrar fungerar (säsong juli-sept). Eller varför inte vandra på djurens egna stigar som leder in i den täta skogen och tar dig till älgens vardagsrum (säsong maj-sept).


070-610 61 50

Låt oss inspirera till din vandringupplevelse: