Härliga utflyktstips

Bild på caféet Under Stora Eken, röd lada i en lummig trädgård med grön gräsmatta och vita picknick-möbler.

En ledig dag i Västerås? Ta dig tillbaka till vikingatiden, åk längs med en av Sveriges vackraste turistvägar eller luta dig tillbaka med ett glas saft under den stora eken. Dagsutflykter i Västerås betyder äventyr för alla intressen, här hittar du några tips!

Som hämtat ur en Astrid Lindgren-saga

Under Stora Eken har blivit ett populärt besöksmål för både västeråsaren och tillresta. I den här sommaridyllen kan du spela sällskapsspel, vila i hängmattan eller gå på gammel-bio. Som hämtat ur en Astrid Lindgren-saga är det här en plats för lek, oavsett ålder. Och det finns alltid picknick-korgar att låna!

Under Stora Ekens hemsida

Bild på caféet Under Stora Eken, röd lada i en lummig trädgård med grön gräsmatta och vita picknick-möbler.
Engsö slott på vackra Ängsö utanför Västerås. Fotograf: Jan Gustafsson

Ängsö har allt och lite till

Oavsett säsong erbjuder Ängsö naturreservat magiska upplevelser med sina slingrande stigar, varma klippor och svalkande bad. Här stoltserar även Engsö Slott som är känt världen över för sina många spöken och sägner. Sommartid finns det gott om fikamöjligheter med slottscaféet och Fiskarfruns Café. Vare sig du vill vandra, cykla, strosa runt i slottsmiljö eller upptäcka naturen från hästryggen så finns det ute på Ängsö.

Läs mer om Besöksmålet Ängsö

Skultuna med tidlös design och blommande natur

Strax utanför Västerås ligger Skultuna, en småstadsidyll byggd runt Svartån och en perfekt utflykt för alla åldrar och intressen. Här kan du shoppa tidlös design från Skultuna Messingsbruk som är ett av Sveriges mest populära turistmål med museum, butiker och bistro. Runt om bruket finns några av Västerås vackraste naturområden och i Tammska parken blommar rhododendrons fantastiskt i början av sommaren.

Ladda ner Skultunas Upplevelsekarta

Skultuna fabriksbutik och outlet. Fotograf: Pia Nordlander
Vikingabyn på Frösåkers Brygga. Fotograf: Pia Nordlander

Tillbaka till vikingatiden

På Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum får du ta del av det fornnordiska livet. En mysig idyll endast en kort bilresa från Västerås. Här kan du prova på att vara viking för en dag eller ta det lite lugnare och ha ett skönt brygghäng. Och glöm inte att äta deras gudomliga glass – du kommer inte bli besviken!

Följ vikingarnas fotspår i Västmanland

Vackra Tidövägen

Tidövägen är värd en omväg. Åk genom gemytliga ruiner till kungliga trakter. Från Västerås till Hallstahammar slingrar sig Tidö turistväg, en perfekt utflykt med vackra naturområden och sevärdheter. Vackra slott, mysiga gårdsbutiker och restauranger vid vattnet. Vilka stopp väljer du?

Läs artikeln ”Tidövägen är värd en omväg”

En alle efter vackra tidövägen. Foto: Mostphotos
Gäddeholms handelsträdgård med ett vitt stenhus och en grusplan med växter och blommor uppradade

Bland herr- och handelsträdgårdar

I vacker och sjönära natur ligger Gäddeholm. Här kan du besöka den gemytliga handelsträdgården Gäddeholms Trädgård, och alldeles intill ligger Gäddeholms Café där du kan njuta av en pizza eller kanske Grevens räksmörgås. I området finns även Gäddeholms Herrgård, bondgård, badplatser och lummiga promenadstråk. Hit tar du dig enklast med bil, men det går även bussar ut. Maria Engelfeldt, ordförande för Västerås cykelklubb, tipsar dock om att ta en cykeltur ut via Björnö. Vackrare cykelled får du leta länge efter!

Gårdsbutiker och Loppis

Det finns få saker som känns mysigare än att åka ut till mysiga gårdsbutiker eller oplanerat svänga in efter en handmålad ”LOPPIS”-skylt i vägrenen. Runt om i Västerås kan du handla lokala råvaror efter säsong och kanske hittar du din nya favorit-tröja second hand?

Gårdsbutiker

Loppis & Secondhand

En blå flakcykel med flagga och skylt "Loppis idag". Fotograf: Mostphotos

Fler utflyktstips!