Produkter från Skultuna Messingsbruk utanför Västerås. Foto: Pressbild
Västerås domkyrka med kyrktornet i bakgrunden. Foto: Lars-Ove Törnebohm

Västerås domkyrka i kunglig glans

Med anor från 1200-talet stoltserar kyrkan med två stjärnor i Guide Michelin. I kyrkan finns Kung Erik XIVs sarkofag tillsammans med Sveriges största bestånd av epitafier från den svenska stormaktstiden.

Varje söndag kl. 12.30 håller kyrkan guidad visning och varför inte då även passa på att besöka Kyrkbacken, alldeles intill kyrkan, som består av äldre trähus i ett virrvarr av slingrande gränder.

Västerås domkyrka

Två barn sitter i en museimiljö med tidsenliga kläder. Foto: Lasse Fredriksson.

Västmanland läns museum – vårt kulturarv

Följ med i berättelserna om människorna som vandrat på våra gator långt före oss. På länsmuseet upplever du Västmanland från forntiden till millennieskiftet i en interaktiv miljö. Testa på att sjunga karaoke i gamla folkparken eller spela en omgång i Hnefatafl, vikingarnas egna brädspel. Ta också chansen att utforska mer genom tillfälliga utställningar och delta i andra lärorika aktiviteter för hela familjen.

Västmanland läns museum
Karlsgatan 2

Några åker vattenruchbanor på Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. Foto: Pressbild

Kokpunkten actionbad bad adrenalin

Kokpunkten är Sveriges första actionbad! En unik upplevelse med attraktioner och vattenrutschbanor i åtta våningar där badrenalinet flödar. Senaste nyheten är bad i VR där en helt vanlig pool förvandlas till en spännande upplevelse som tar dig ner i havets djup.

Kokpunkten Actionbad

Anundshög i Västerås, Sveriges största forntida gravhög. Fotograf: Clifford Shirly

Anundshög gravhögar och rika fynd

På Anundshög finner du Sveriges största gravhög tillsammans med runsten och skeppssättningar. Här finns audioguider på flertalet språk och Café Anund serverar hembakat fikabröd i en historisk miljö. En vacker plats att besöka året runt.

Anundshög

Vy över kassadisk med mässingsprodukter i glasmonter. Foto: Pressbild.

Skultuna messingsbruk design och historia

Skultuna är 400 år gammalt men fortfarande modernt! Skultuna Messingsbruk bevisar gång på gång att företaget från 1607 är att räkna med. De syns i bloggar och på tv. Det ryktas också att Västmanlands godaste räksmörgås hittas här.

Skultuna Messingsbruk

Barn, vuxna och äldre i tidsenliga kläder på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. Fotograf: Laila Duran

Vallby friluftsmuseum nära till djur och historia

Vallby är ett av Sveriges största friluftsmuseum som uppskattas av alla åldrar! Kika in i husen, besök hantverkarna, hälsa på de fina klassiska lantrasdjuren och passa på att ta en fika eller lunch hos Systrarna på Gaggeska Gården.

Vallby friluftsmuseum
Systrarna på Gaggeska Gården

Mamma med barn tittar på svartvit tecknad konst. Foto: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum – konst för alla åldrar

Här bjuds du in till konstnärernas värld för att upptäcka högt och lågt. Konstmuseet är en kreativ plats med nordisk samtidskonst och verk från stadens konstsamling. Ta en sväng förbi Konstlabbet där både stora och små inspireras till att plocka fram sin inre konstnär. Visste du att museet har 9 000 unika konstverk som lånas ut till olika offentliga platser i staden? Passa på att gå på någon av stadens konstpromenader under ditt besök.

Västerås konstmuseum
Karlsgatan 2

Sveriges största gravhög sommartid, Anundshög. Foto: Clifford Shirley

Anundshög

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, troligen från 500-700... (Läs mer) e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har dock aldrig grävts ur. Redan på stenåldern kring år 2500 f.Kr. började människor att bosätta sig på den långa Badelundaåsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Kring åsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder.


Anundshög, 725 96 Västerås

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Montage på Actionbadet Kokpunkten. Foto: Pressbild

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. Här hittar du ett stort sortiment av tidlös design att shoppa. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Vy uppifrån över Västerås Domkyrka. Fotograf: Linda Heplinger

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka, med sina äldsta delar ända från 1200-talet, är en... (Läs mer) verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter. Kyrkan blev genomgripande restaurerad mellan åren 1958-1961. Då installerades flera helt nya delar, exempelvis predikstolen och högaltaret. I domkyrkan finns 163 intakta gravstenar och bland dessa återfinns Erik XIVs gravplats.


Västra Kyrkogatan 10, 722 15 Västerås
021-81 46 00

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Tips på fler besöksmål!