Djurpark & djur

Djurskötare på pormenad med en kamel och några barn på Kungsbyn. Foto: Pressbild.

Våra djurparker ger både barn och vuxna en naturnära upplevelse med både inhemska och exotiska djur. Förhoppningen är att ett besök bland djuren i Västerås både ska vara roligt och lärorikt.

Klappa djur på Kungsbyns djurpark

I Västerås finns den otroligt populära Kungsbyn Djurpark. Här får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Alla djur som går att klappa – får du klappa. Alla djur som du brukar vara lite skraj för – får du komma nära.

Två barn matar en get på Kungsbyn. Foto: Pressbild
Ett litet barn står med docka i famnen och kollar på hönsen som vandrar omkring på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Foto: Pressbild

Svenska djur i härlig miljö på Vallby

Ett annat ställe för dig som vill komma nära djur är Vallby Friluftsmuseum. Det är ingen djurpark men visar på ett trevligt sätt upp västmanländsk kulturhistoria tillsammans med levande samlingar av både växter och djur.

Djuren på Vallby Friluftsmuseum kallas lantrasdjur och tillhör gamla svenska raser som levt i Sverige under många hundra år. Flera av raserna är idag utrotningshotade och museet fungerar som genbank för flera djurarter.

Fågelskådartorn i trä ute på Asköviken. Foto: Mostphoto.

Asköviken - Fågelskådning

Asköviken är en av Sveriges klassiska fågelsjöar med stora natur- och... (Läs mer) kulturvärden, vackert beläget i ett småkuperat jordbrukslandskap vid Mälaren. Området med sina ädellövskogar är framförallt känt för sitt rika fågelliv och över 250 fågelarter har observerats här. Här finns öppna strandängar, fornåkrar, sällsynta insekter och en stor mångfald av växter.


Askö 17, 725 91 Västerås

Bilden visar en uggla, BirdSafari Sweden. Fotograf: Daniel Green.

Birdsafari Sweden

Har du fascinerats av ugglor och deras mystiska, nattliga liv? BirdSafari... (Läs mer) Sweden ger dig chansen att träffa de stora slagugglorna på nära håll och i fullt dagsljus. Säsong 15 april-15 maj. Eller upplev en kanotfärd i havsörnens, fiskgjusens och svarttärnornas vattenvärld. I Svartådalen har människor bosatt sig i tusentals år. Ni landstiger på en vacker klipphäll, metar och lagar mat över öppen eld medan ni njuter av utsikten.


Svartådalen, Svartådalen
070-618 43 16

Häst och vagntur med Grönsaksbonden. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

Hos Häst & Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en ridtur på... (Läs mer) hästryggen i den härliga naturen i utkanten av Västerås. Eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskapet med häst och släde. Här får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling, så du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

Ett barn besöker älgarna på Kungsbyns djurpark. Foto: Pressbild

Kungsbyn Djurpark

Kungsbyn Djurpark, en plats som är kul och lärorik för både barn och vuxna.... (Läs mer) På Kungsbyn får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Du får träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Här finns även en bistro där du kan ta en paus och fylla på batterierna för att ta ännu en vända utomhus i parken eller hälsa på hos djuren som håller till inomhus.


Kungsbyn 33 , 725 98 Västerås
021-212 50

En liten kalv på Kärrbo Prästgård. Foto: Pressbild

Kärrbo Prästgård

Kärrbo Prästgård i utkanten av Västerås är en levande gård som strävar... (Läs mer) efter hållbar utveckling. De odlar grönsaker utan kemikalier och konstgödsel och låter kor, får och hästar beta på åkrarna för maximal bindning av koldioxid och mångfald av insekter och fåglar. Besök deras gård och handla i deras gårdsbutik. De har tre stora evenemang per år, Kärrbodagen, Skördemarknad och Julmarknad.


Kärrbo Prästgård 6, 725 97 Västerås
070-345 71 32

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

En älg i skogsmiljö, Wild Sweden tar dig bla. på älgsafari. Foto: Pressbild/ Joop Bierling

WildSweden

Wild Sweden erbjuder olika typer av safariupplevelser där man får komma nära... (Läs mer) och lära sig om djur. Spana efter varg, älg, bäver och björn tillsammans med kunniga guider. Hör vargar yla på natten (säsong jan-mars och juni-sept) eller var med på bäversafari och lär dig hur bävrar fungerar (säsong juli-sept). Eller varför inte vandra på djurens egna stigar som leder in i den täta skogen och tar dig till älgens vardagsrum (säsong maj-sept).


070-610 61 50

En älgkalv på Gårdsjö älgpark. Fotograf: Pressbild/ T Lektell.

Älgsafari på Gårdsjö Älgpark

Ca en timme från Västerås ligger Gårdsjö Älgpark där du kan möta älgar... (Läs mer) i deras naturliga miljö. Älgarna strövar fritt i ett hägn och under en guidad visning får du åka in i hägnet med traktor och vagn och komma älgarna riktigt nära. Bokning och avbokning av tur kan ske fram till en timme innan avgång. Det går alltid bra att komma på drop-in om man inte vill boka i förväg.


Gårdsjö 127, 744 91 Heby
070-353 60 60

Du kanske också gillar: