Inomhusaktiviteter

Ett barn hänger upp och ned i en klätterbana hos Klättercentret Västerås. Foto: Pressbild

Vackert väder med sol och värme… ja, visst är det underbart! Men alla dagar är inte så i Västerås. Vissa dagar bjuder på både kyla och regn. Även om talesättet säger ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”… så är lyckan total då man hittar den perfekta inomhusaktiviteten just en sådan dag.

Stort utbud av aktiviteter under tak

Utbudet av inomhusaktiviteter i Västerås är både stor och brett. Här finns något för alla åldrar. Testa hur snabbt du och dina vänner tar er ut ur ett låst rum på Escape Room. Eller ta med barnen och upplev utställningarna på Västmanlands läns museum.

Västerås domkyrka, med stjärnor i Guide Michelin, har något som de kallar ”spårhunden”. Här kan vuxna och barn uppleva kyrkan tillsammans genom att leta djurspår.

Vill du istället göra något väldigt jobbigt ska du testa Yoump. En trampolinpark med trampoliner både på golv och väggar. Nedan listas ett stort urval av inomhusaktiviteter.

Ett litet barn sitter i Domkyrkan och tittar i en broschyr om Spårhunden. Fotograf: Magnus Aronsson
Barn sitter i domkyrkan och tittar i en broschyr som handlar om Spårhunden. Fotograf: Magnus Aronsson

"Spårhunden" Barnens egen vandring

I samband med restaureringen av Västerås domkyrka hittades gammalt tegel som... (Läs mer) man vid närmare granskning upptäckte hade fotspår från olika djur, bl a hund. Härifrån kom idén till ”Spårhunden". Spåren kan man leta efter under sin upptäcktsfärd i kyrkan, vilken man kan göra med hjälp av en illustrerad bok. Boken får barnen sedan ta med sig hem. Vandringen kan man göra närhelst kyrkan är öppen.


Västra Kyrkogatan 6, 722 15 Västerås
021-81 46 11

Bilden visar ett stort teleskop på Åkesta Observatorium som är riktat upp mot himlen. Fotograf: Per Sanderfjord.

Åkesta observatorium

Åkesta Observatorium kan du besöka under deras öppna visningar eller boka en... (Läs mer) gruppvisning. När det är dåligt väder presenterar de rymden med bildspel, filmer, fotografier och visar annat intressant material från främst NASA och JPL. Åkesta Observatoriet byggdes år 1939 och är ett av Sveriges äldsta privata observatorier. Du finner det på Skultunavägen, cirka 5 kilometer norr om Västerås.


Åkesta Gård, Skultunavägen, 726 92 Skultuna
072- 557 04 80

Bilden visar en bowlingbana med käglor och bowlingklot på Bellevue.

Bellevuestadion idrottsanläggning

Bellevuestadion erbjuder många olika aktiviteter för den sportintresserade,... (Läs mer) som squash, bowling, tennis och badminton. Det finns ett flertal bowling- och badmintonbanor samt bordtennis och mycket mer. På fredag och lördagskvällarna erbjuds det discobowling med musik och blinkande lampor.


Slånbärsgatan 2, 722 23 Västerås
021 - 15 63 50

Bilden visar en person som är mitt uppe i en volt i luften på Yoump.

Besök Yoump - Sveriges första trampolinpark

På Hälla i Västerås kan du besöka Sveriges första Yoump, ett hus där... (Läs mer) gravitationslagen har upphört att existera. Känn den totala rörelsefriheten i en lokal med trampoliner från vägg till vägg. Här kan du bland annat testa på FreeYoump som är en öppen yta med vinklar, hinder och höjder av trampoliner, Youmpball som är spökboll på två planer och The Wall där du tar en promenad längs väggarna.


Hällagatan 4, 721 34 Västerås
021-720 00

Bilden visar en skopa med kaffebönor. Fotograf: Oscar Helgstrand.

Björklunds Kafferosteri - kaffeprovning

På Björklunds kafferosteri kan du botanisera i massvis med kaffesorter och... (Läs mer) rådfråga kaffeexperterna om tips om deras goda kaffe. Björklunds kafferosteri rostar bönorna på plats, i närheten av Saluhallen Slakteriet i Västerås, och skapar nya typer av specialkaffe för hjärta och hjärna.


Slakterigatan 10, 721 32 Västerås
021-490 03 50

Entrén till elektra bio. Foto: Pressbild

Elektra Bio

Elektra Bio är en mångkulturell mötesplats för film och samtal med ett... (Läs mer) brett utbud av filmer från hela världen. Här visas huvudsakligen Västeråspremiärer, men även andra filmer i speciella sammanhang. Dessutom arrangeras regissörsbesök, seminarier och filmpedagogisk verksamhet.


Sintervägen 6, 721 30 Västerås
021-12 30 60

Vy över Engsö slott i sommarlandskap. Fotograf: Jan Gustafsson.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det om... (Läs mer) att det spökar på Engsö slott. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsö i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.


Engsö Slott, 725 98 Västerås
0171-44 40 20

Bilden visar en stor vägskylt med hänvisning till Erikslunds handelsområde från E18.

Erikslund - Handelsområde

Erikslund är ett stort shoppingområde i ytterkanten av Västerås. Här... (Läs mer) finner du många stora butiks- och matkedjor inom bekvämt avstånd till varandra. På Erikslund finns flera stora affärskedjor, exempelvis Media Markt, Bauhaus och Mio. Med Erikslund Shopping Center, inklusive IKEA, är området på väg att bli ett av de absolut största externa handelsområdena i Sverige. Totalt finns ca 200 000 kvm handelsyta på Erikslund.


Krankroksgatan, 72138 Västerås

Bilden visar två personer som löser en uppgift i ett av rummen på Escape Room.

Escape Room

Escape Room är den perfekta aktiviteten för att utveckla en grupps förmåga... (Läs mer) att samarbeta. En aktivitet som passar utmärkt för företag, familj och vänner.


Hantverkargatan 2A, 722 12 Västerås
070-090 56 30

Bilden visar två tjejer som sitter med ett mikroskåp på expectrum. Fotograf: Af Adam.

Expectrum – Teknikaktiviteternas mötesplats

På expectrum i Västerås samlas femåringar, forskare och företagsledare... (Läs mer) under samma tak. Barnets skaparkraft, tankens fart och teknikens under – alla utmanar de vanans makt. Hjärnan och händerna jobbar tillsammans, kunskap och kreativitet likaså. Här möts nya perspektiv, fantasi och entusiasm. Kom och var med!


Kopparbergsvägen 10, 722 13 Västerås
021-39 60 60

Entré till Filmstaden i Västerås. Fotograf: Pressbild

Filmstaden

Ett biobesök är populärt och i Västerås visas det mesta som går upp på... (Läs mer) bio i Sverige – alltifrån de stora Hollywoodfilmerna till smalare film från hela världen. Som det naturliga navet i Kvarteret Kol hittar du Filmstaden. Sveriges första helt digitaliserade biograf med kafé, bar och åtta salonger.


Smedjegatan 3, 722 13 Västerås
08-562 600 00

entré till karlsgatan

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Klättervägg på Klättercentret i Västerås. Foto: Pressbild

Klättercentret

Augusti 2020 slog de upp portarna till vad de blygsamt anser vara deras bästa... (Läs mer) klätterhall hittills. De bygger kontinuerligt om banorna, så här finns härliga utmaningar både för nybörjaren och proffset.


Kraftlinjegatan 4, 721 36 Västerås

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Bild på en tiger som ligger ned

Leo's Lekland

På Leo's Lekland kan hela familjen låta barnasinnet ta över för en dag.... (Läs mer) Leo's Lekland är en lekkedja som finns i både Sverige, Norge och Danmark. Detta är en plats för hela familjen att träffas och umgås. Här finns studsmattor, trampoliner, bollhav, klätterställningar och rutschkanor i alla dess former. Ladda sedan familjens batterier med en välsmakande godsak i kaféet.


Hällagatan 6, 721 34 Västerås
021 - 12 70 00

Simbassänglängor med utsikt över mälaren. Foto: Pressbild

Lögarängsbadet

Lögarängsbadet är ett nybyggt inomhusbad som ligger fint vid Mälarens... (Läs mer) strand. Här finns en stor motionssimbassäng och en barnpool. På sommaren erbjuder badet utomhusbad i stora fina bassänger med stora gräsytor. Ett fik som serverar fika och enklare luncher finns för den som blir hungrig. Lögarängsbadet erbjuder något för alla.


Sjöhagsvägen 1, 721 32 Västerås
021-39 19 05

En motorcykel på MC Collection på Tidö. Fotograf: Pressbild/ Caroline Romare

MC Collection & Cykelmuseum - Tidö slott

I det vackra Stenstallet på Tidö slott hittar du MC Collections fantastiska... (Läs mer) samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag. I utställningen får man även träffa mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv. Inför säsongen 2020 bjuds det på nyheter i MC-utställningen. I Stenstallet kommer även en cykelhistorisk utställning att presenteras.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
070-003 93 73

Bilden visar en paintballhjälm

Paintball

Strax utanför Västerås ligger DRock Paintball. Här finner du en av Sveriges... (Läs mer) mest spektakulära inomhusbanor och flera utomhusbanor. Inomhusbanan är placerad i en bunker som tidigare ägdes av banverket som skydd för en transformatorstation till järnvägen. Här får du vara med om en rolig dag med kunniga instruktörer, hög säkerhetsnivå och bra utrustning. Det finns även möjlighet att grilla vid banan.


Ösby 1 , 725 95 Västerås
070-786 80 07

Två kvinnor och en utmaning på Prison Island. Foto: Pressbild

Prison Island - fängelseäventyr och lasergame

Prison Island är ett upplevelsecenter likt tv-succén Fångarna på fortet.... (Läs mer) Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt. Här välkomnas liten som stor. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans och utmana varandra.


Kopparbergsvägen 13, 722 13 Västerås
021-35 13 50

Bilden visar en flygsimulator

Prova en flygsimulator

Hos Västerås Flygmuseum kan du få prova på att sitta bakom spakarna i... (Läs mer) någon av deras fyra flygsimulatorer. Västerås Flygmuseums instruktörer visar hur arbetet i en cockpit går till och ger dig en realistisk upplevelse bakom spakarna. Ta kaptens stol och lyft!


Hässlögatan 18, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Bild på ingången till sala silvergruva

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade... (Läs mer) gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för både barn och vuxna och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.


Drottning Christinas väg, 733 36 Sala
0224-67 72 60

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900. Här kan man även besöka det populära Å-Caféet och äta deras berömda räksmörgås.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Bilden visar ett stort ståtligt vitt slott

Tidö slott

Tidö slott ligger strax utanför Västerås. Här kan du gå en guidad tur... (Läs mer) genom slottets paradvåning och besöka MC Collection i det gamla stenstallet. 2020 får motorcyklarna sällskap av en cykelhistorisk utställning. Slottet är byggt i holländsk renässansstil och de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. 1890 köptes slottet av Carl-David von Schinkel vars familj än idag är ägare till slottet. 1971 slogs portarna upp för allmänheten.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
021-530 17

Bilden visar en bassäng

Tillbergabadet

Ett familjebad med 32 grader i vattnet. Här kan du och familjen bada i badets... (Läs mer) uppvärmda bassäng, njuta av lite godsaker i deras kafé, basta eller gå på vattengymnastik. Det finns även möjligheter att hyra badet för kalas, avslutningar eller andra tillställningar där man kan kombinera en timme i badet med fika.


Norra Klintvägen 15, 722 33 Västerås
021-660 10

Trampolinparken med ett gäng barn, inne på Turbo Sport & Adventure Zone. Foto: Pressbild

Turbo Sport & Adventure Zone

En sport- och träningsanläggning med inriktning på nya träningsformer som... (Läs mer) trampolin, ninja warrior, klättring, parkour samt basket, fotboll och innebandy. 4 000 kvadratmeter idrottsarena för alla åldrar!


Kraftlinjegatan 7, 721 36 Västerås
021 - 480 18 80

Visar ett rum i sjukhusmiljö

Vårdmuseet Västerås

Vårdmuseet är ett medicinhistoriskt museum, som drivs av den ideella... (Läs mer) föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia. Museet innehåller bland annat föremål, bilder och modell från Västerås första sjukhus. Vårdmuseet Västerås är ett medicinhistoriska museum med syftet att förmedla kunskap om den medicinska utvecklingen från slutet av 1700-talet fram till idag.


Landstingshuset, ingång 6, 721 89 Västerås

Vy uppifrån över Västerås Domkyrka. Fotograf: Linda Heplinger

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka, med sina äldsta delar ända från 1200-talet, är en... (Läs mer) verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter. Kyrkan blev genomgripande restaurerad mellan åren 1958-1961. Då installerades flera helt nya delar, exempelvis predikstolen och högaltaret. I domkyrkan finns 163 intakta gravstenar och bland dessa återfinns Erik XIVs gravplats.


Västra Kyrkogatan 10, 722 15 Västerås
021-81 46 00

Bild visar en flygsimulator. Fotograf: Tommy Olsson

Västerås Flygmuseum

I närheten av Stockholm-Västerås flygplats ligger ett storslaget flygmuseum.... (Läs mer) I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, de allra flesta i skick att flyga.


Hässlögatan 16, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Bild visar fasad ett stort glashus med en stor rund ring i neon. Fotograf: Clifford Shirley

Västerås Konserthus

Klassisk musik, familjeföreställningar, visor, dansföreställningar,... (Läs mer) stand-up, folkmusik, jazz, populärmusik. Västerås Konserthus har något för de allra flesta smaker. Västerås Konserthus invigdes 2002 och ligger centralt, endast två minuter från Västerås Centralstation. Här anordnas idag konserter, teatrar, dansuppvisningar och massor av annan underhållning året runt, för stora och små!


Kopparbergsvägen 1, 722 13 Västerås
021-40 36 00

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Skateboardåkare inne på Västerås Skate och Parkourhall. Foto: Pressbild

Västerås Skate & Parkourhall

Inne på Västerås Skate & Parkourhall, som ligger på Finnslätten, kan... (Läs mer) du även åka kickbike, bmx och inlines.


Lugna Gatan 18, 721 36 Västerås
021-18 05 49

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild beskriver ingången till teater västmanland. Fotograf: Medlinn Gosch

Västmanlands Teater

Västmanlands Teater har en ensemble med erfarenhet från teater, dans, musik,... (Läs mer) sång och nycirkus som bara väntar på att få underhålla dig! Västmanlands Teater ligger på Slottsgatan i centrala Västerås, ett stenkast från Västerås Slott och Västerås Centralstation. Teatern gästas av uppsättningar och sätter även upp egna. Här finns två salonger och ett kafé.


Slottsgatan 11, 722 11 Västerås
021-470 41 00