Downhill cyklist på Vedbobacken i Västerås. Foto: Mostphotos
Cykel profilen Maria Engelfedt. Fotograf: Pressbild

Maria Engelfeldt – Distriktschef Folkuniversitetet  & ordförande Västerås Cykelklubb

 • Gäddeholm som verkligen har vuxit till en pärla.
  Ett cykel- vänligt fik som vet hur de ska välkomna oss cyklister. Dit njuter jag både på vardagscykeln att kunna ta sig från Björnöbron längs med cykelleden se bävern som bygger på sina bon och fågeltornen längs vägen ut. En god fika/pizza och sedan en tur hos Gäddeholms trädgård gör mig lycklig. Till Gäddeholm finns möjlighet för alla cykeltyper, landsväg, mtb-spår och standardcykeln.
 • En helgtur med Cykelklubben via Skultuna, Ramnäs, Ängelsberg – att kunna se brandens härjningar och skogen som nu tar fart är mäktigt från cykeln. Sedan ett långt härligt stopp på Elsa Anderssons konditori i Norberg. Kanske en tur till Blå grottorna i Klackberg? Norberg ligger också extra varmt om hjärtat då jag är född och uppvuxen där.
 • Markan i Strömsholm, här samlas cyklister från alla håll. Att slå sig ner under trädet med en riktig gofika och prata cykling och se de ståtliga hästarna gå förbi det är bra för själen. Att sedan rulla iväg förbi Rytterne kyrka och de härliga vägarna in mot Västerås och solen som värmer – härligt!
Cykelprofilen och artisten Annelie Magnusson. Fotograf: Mona Salminen Pressbild

Annelie ”Pandora” Magnusson – Artist & certifierad cykelguide  

 • Kungsörsleden
  Kungsör ca 25 km. En bra start för Kungsörsleden är Kungsudden. En historisk plats vid Mälarens strand som Gustav Vasa bytte till sig på 1500 talet och där Drottning Kristina bodde och tränade ridning i Rundelborg under en tid.
  Tips! Mälartåg tillåter cykel på tåget. Från stationen går man strandpromenaden till Kungsudden. Passa på att njut av hembakt på Kungsudden Café och Restaurang
 • Hälleskogsbrännan Naturreservat.
  Efter skogsbranden 2014 är den här platsen numer ett fascinerande, oändligt område av tyst, magisk nedbränd skog som börjar få liv igen. För cyklisten finns miltals med bilfria grusvägar! Utsiktstorn, uteklassrum/vindskydd med grillplats, toaletter och parkering. På vägen dit eller hem tipsar jag om ett stopp på  Genbergs sommar cafe i Virsbo som man passerar på väg till Hälleskogsbrännan.
 • Borgåsund
  En plats att njuta! Både Gästhamnens restaurang och Borgåsundsfiskarn serverar riktigt god mat och färsk fisk på varsin brygga vid Mälaren.
Cyklist och hans cykel. Fotograf: Leon Grimaldi

Leon Grimaldi – entreprenör och cykelguide på MTB Sverige

Jag är en cyklist som både gillar snabbt utför stökig skog och knastrande grus.
En perfekt dag för mig är att cykla några varv på Vedbobacken sedan vidare till Rocklunda för att sedan byta cykel till min gruscykel. Med den möter jag ljummen sommareftermiddag längs grusvägen till Gäddeholm. Stannar för en snabb espresso, hämtar andan. Vägen tillbaka tar jag ett dopp vid Björnön. För mig handlar inte cykling om tider, utan om livsnjutning och utmaning. Västerås ger mig båda!

Låt oss inspirera till din cykelupplevelse