10 restauranger med det lilla extra

En liten färgstark maträtt serverad på vit tallrik. Foto: Pressbild

Västerås matutbud är stort och varierat. Fler och fler intressanta restauranger poppar upp på den kulinariska kartan och i dag är listan lång över ställen som du bara inte vill missa. Här tipsar vi om några av dem!

Vinglas på ett bord under ett tegelvalv. Foto: Pressbild

1. Pärlan vid Svartån

Vattnet rinner så nära inpå att det nästan får räknas som en del av restaurangen. NOM har en terrass som praktiskt taget hänger ut över Svartån. Uteserveringens inramning är svårslagen, men insidan går inte heller av för hackor. Tegelvalven ger en intim känsla och intygar att det är en lokal med anor. Deras meny är särskilt omtalad för de vällagade kötträtterna och en av favoriterna är avsmakningsbrickan. Den kommer direkt från grillen och är perfekt att dela på!

NOM Bar & Mat

2. Kokkonst på hög nivå

Essence är en erkänt bra restaurang. White Guide placerar den inom kategorin ”mycket god klass” och den hyllas år efter år. Kockarna komponerar tiorättersmenyn utifrån säsongens råvaror och de serverar den likadan till alla, utan undantag. De noggranna momenten i matlagningen sker inför ögonen på gästerna och det finns bara 12 platser per kväll. Bokningskön kan vara lång, men det är definitivt mödan värt på den här gastronomiska nivån.

Essence

Kock på restaurang Essence lagar mat. Foto: Pressbild
Handskriven meny med illustrationer av mexikansk mat. Foto: Pressbild

3. Den mysiga bodégan

Hermanas är som ett charmigt kollage av färgglada möbler, flamingos, kaktusar och dekorerade döskallar. Här ryms mycket på få kvadratmeter. Influenserna från Sydamerika, Mexiko och Karibien är tydliga och i köket är det traditionell tillagning och autentiska smaker som gäller. Tacos, quesadillas och burritos är typiska rätter på menyn, men utbudet varierar. Maten serverar de på udda porslin och dagens alternativ står handskrivna på griffeltavlor.

Hermanas

4. Vin från hela världen

Får det lov att vara ett glas från Kazakstan eller kanske ett från Tahiti? Vinoteket Lothars sommelierer har koll på världens viner och stoltserar med den bredaste vinlistan i Västerås, Sverige och kanske även Europa. Utbudet är helt enkelt imponerande. På lagret finns över 350 sorters vin från 52 länder. Här serverar de också Brooklyn Style Pizza, ost- och charktallrikar, bistrorätter och tilltugg – omsorgsfullt utvalt för att passa till drycken givetvis!

Vinoteket Lothar

Tända ljus och stämningsfull belysning vid restaurangbord. Foto: Pressbild
En typisk napolitansk pizza. Foto: Pressbild

5. Napolitanska smaker

Neapel, eller Napoli – som det heter på italienska, brukar benämnas som pizzans hemstad. Här, i södra Italien, hämtar restaurangen Il Mondo inspiration till sina rätter. I det här sammanhanget är en rejäl pizzaugn en självklarhet och fina råvaror är A och O. Pasta, risotto och grillat finns givetvis på menyn. Den familjära känslan i lokalen är påtaglig och sommartid finns en stor härlig uteservering med utsikt mot torget på Viktor Larssons plats.

Il Mondo

6. Goda mattraditioner

Innanför den gula träfasaden hittar du rustika kvarterskrogen Nya Hattfabriken. Liksom namnet hintar om lokalens historia så ska även maten berätta om dåtidens smaker. Matgurun Tore Wretman nämns som en stor inspiration, vilket bådar gott för en restaurang som satsar på klassiska rätter. Svenska traditioner möter favoriter från Europa och resultatet är en tidlös meny som står sig lika bra i dag som många år framöver. White Guides matkritiker instämmer.

Nya Hattfabriken

Exteriör på restaurangen Nya Hattfabriken i Västerås. Foto: Leon Grimaldi
Ett dukat bord med röda sammetsmöbler och ljusstakar i guld. Foto: Pressbild

7. En orientalisk upplevelse

Förflyttas på nolltid från Mälarstaden Västerås till Medelhavsstaden Beirut! OCCO serverar libanesisk fine dining och avsmakningsmenyn består av många olika smårätter – vilket kort och gott brukar kallas ”meze”. Maten är smakrik och atmosfären förtrollande. Lokalen är vackert inredd i guld, färggranna tyger och detaljrika mönster. Restaurangen beskriver sig som en dinner club och ambitionen är att middagen kombineras med känslan av en pulserande nattklubb.

OCCO Västerås

8. Avskalad elegans

Den strama och minimalistiska inredningen inger både lugn och känsla av exklusivitet. Kockarna på Vichi vet hur både sushi och ramen ska tillagas och de kan med gott självförtroende addera egna twister med bibehållen kvalité. Från bardisken ser du rakt in i det öppna köket och kan följa din beställning från råvara till färdig rätt. Här får du asiatiska smaker på högklassig nivå.

Vichi Sushi & Bar

Modern sushi-rätt serverad på en blå tallrik. Foto: Dorj Bayarsaikhan
Stora glasfönster, gröna smidesstaket, markiser och en skylt med texten Marcel P. Foto: Pressbild

9. Den franska touchen

Den gamla banklokalen har i dag en fransk tupp som emblem. De stora glaspartierna ramas in av kulörta markiser och staket i snirkligt smide. Marcel P. har flyttat in! En kombinerad restaurang, bar, kafé och delidisk med moderna franska smaker på menyn. Här köper du frukostbaguette från tidig morgon, njuter av kökets långkok vid dukat bord eller tar ett spontant glas med utblick över det passerande gångstråket.

Marcel P.

10. Fyra hundra grader

Rare, medium eller well done? På Blackstone Steakhouse är det ingen brådska att bestämma sig. Här steker du nämligen köttet på egen hand – på en rykande varm lavasten vid ditt bord. Det kanske krävs en viss skicklighet för att få till den där perfekta stekgraden, men här är bemästrandet av den sprakande hettan en del av upplevelsen. Stenen har en temperatur på 400 °C när den dukas fram och värmen räcker i minst en halvtimme.

Blackstone Steakhouse

En köttbit som steks på en svart lavasten. Foto: Pressbild

Mer mat och dryck: