Västerås skärgård

Drönarvy över Färjkajen i Västerås, medan Elbafärjan lägger ut i förgrunden. Foto: Avig Kazanjian.

Ta dig ut i skärgården och upptäck Mälarens pärlor – fulla av badplatser, promenadstråk och kittlande sommaräventyr. Mälaren har 300 öar och i Västerås ligger en av Sveriges största småbåtshamn. Om du längtar ut till sjöss har vi samlat de bästa tipsen för dig.

Barn och vuxna badar från bryggan på östra holmen. Fotograf: Pia Nordlander

Östra Holmen

En kortare båtfärd på några minuter tar dig från stadens sorl till natursköna badön Östra Holmen. Här kan du svalka dig vid en av skärgårdens finaste stränder, på klipporna eller från hopptornet. Strosa längs stigarna, njut av vyerna från någon av utsiktsplatserna och stanna till för en fika på caféet. Under sommaren går Elbafärjan dagligen ut till ön eller för dig som tar egen båt kan du lägga till vid bryggan.

Här hittar du turlistan för Elbafärjan

Elba

Elba tillhör ögruppen Hästholmarna tillsammans med Östra och Västra Holmen. Namnet Hästholmarna kommer från att öarna användes som betesmark till hästar för länge sedan. Här kan du ta promenadstråket runt ön och solbada på någon av klipporna. Hit tar du dig enkelt med Elbafärjan som trafikerat Mälaren sedan 1917.

Här hittar du turlistan för Elbafärjan

Elbabåten lägger till vid Elbakajen. Fotograf: BildN
Ko på stig på Ridö Fotograf: Karin Kaibel

Ridön

Ridön är en av de största öarna i skärgården och en riktig sommaridyll. Här kan du vandra längs kulturstigen eller bada vid Lastuddens brygga. Ta med en matsäck eller besök Café Magasinet. Övernatta på vandrarhem eller hyr en egen stuga. Visste du att virke till Vasaskeppets systerskepp hämtades på Ridön? Du kan enkelt hoppa på en av båtturerna hit eller lägga till med egen båt vid bryggorna Ormhäll och Lastudden.

Båt och boende med Rederi Mälarstaden
Ridö intresseförening

Aggarön

På Aggarön kan du övernatta i klassiska röda stugor med vita knutar och ha Mälaren bara runt hörnet. Det finns gott om djur i den stillsamma och natursköna miljön. Ön har också en lång och intressant historia från järnåldern till andra världskriget. År 1942 var tysken Henry Koux ägare av Aggarön. På den tiden gästades ön av landshövdingar och friherrar från hela landet. Även hela vägen från världskriget Tysklands innersta krets. Sjöevent hjälper dig hit med både boende och båttur.

Sjötaxi
Bo på Aggarön

Båtar i vik på Aggarön
Båtar i Gästhamnen i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Båtklubbar

Båtlivet i Västerås är stort och det finns ett flertal båtklubbar ute i fjärden. Ofta har de en trevlig gemenskap med olika aktiviteter tillsammans. Här hittar du några tips som kan hjälpa dig att navigera runt i skärgården.

Båtklubben Wega på Granskär
Torpstadssundet SSA
Segelsällskapet Aros på Rågsäcken
Västerås segelsällskap på Ridön
Segelsällskapet Svearna