Tre kvinnor sitter vid bardisken på Bishops Arms. Foto Findie

Vi bjöd in Johan Dahlqvist, frilansande journalist, till ett besök i Västerås city tillsammans med hans fru. Så här beskriver han deras dagar i staden.

 

TEXT: JOHAN DAHLQVIST

Vi checkar in på fyrstjärniga Elite Stadshotellet Västerås, precis på kanten till Stora Torget. Ett av Västerås många, bra och centralt belägna hotell. Vi märker direkt att det här är ett högklassigt hotell. Därtill i en av Sveriges vackraste byggnader i jugendstil från 1907. Personalen är vänlig och omtänksam och vi känner oss välkomna. Strax bredvid receptionen ligger också gastropuben The Bishops Arms.

Eftersom hotellet ligger så centralt har vi nära till det mesta: Pubar, gallerior, restauranger och spännande små butiker. För vi vet att Västerås erbjuder ett brett spektrum av både aktiviteter, historia och shopping. Nu ska vi koncentrera oss på centrum av staden och inte besöka Skultuna mässingsbruk, öar i Mälaren, slott eller Anundshög, Sveriges största gravhög från 500 e.Kr.. Västerås City är fokus för oss.

Elite Stadshotell Västerås.
Interiör av hotellrum på Elite Stadshotell Västerås.

Stort utbud av butiker

Vårt hotellrum är ljust, varmt och ombonat. Vi bjuds också på en perfekt vy rakt mot Västerås domkyrka. Den har vi planerat att besöka imorgon för att se på kung Erik XIVs sarkofag. Det ska bli spännande. Men nu har vi några timmar på oss innan kvällen.

Vi vet, tack vare Google och rankingar på nätet, att det finns många erkänt bra restauranger i Västerås. Men vi börjar med att promenera runt i centrum. Man kan lära sig mycket och känna på en stads själ bara genom att flanera runt. Känns miljön välkomnande? Trygg? Vacker? Omväxlande? Centrala Västerås upplevs på ett bra sätt och vi känner positiva vibbar för vår weekend.

Det blir ett besök i Västerås konsthall. Inredningsboutiquen STORE och blomsterbutiken Mästerblomman väcker också vårt intresse. Det blir shopping för fullt och vi noterar att utbudet av spännande butiker och shopping är stort i denna Sveriges femte största stad med 158 000 invånare. Vi hittar också lite mer traditionella gallerior som kvarteret Igor och Punkt Gallerian. Efter några timmar och över 10 000 steg enligt min aktivitetsmätare är vi tillbaka på hotellet för en dusch och en stunds vila.

Köksredskap från inredningsbutiken STORE.
Interiör från inredningsbutiken STORE.

Mysiga restauranger

Kvällen börjar med ett glas franskt bubbel och några ostron på den härligt stimmiga franska bistron Mon Ami Marcel P, där ägarna beskriver att känslan hos Marcel P ska vara likt marknaden i Cabourg, Normandie, med säsongens variationer. Vi råkar ha tillbringat en semester i just den franska badorten Cabourg vid engelska kanalen och håller med Marcel P. Så franskt! Så ”bien”.

En bit bort hittar vi Vinoteket på Karlsgatan. Vinoteket ligger i Officershuset, en underbar byggnad från 1904, bakom Västerås högsta byggnad Skrapan. När vi öppnar dörren möts vi av en genuin värme. Väggarna är täckta av hyllor med vinflaskor från 53 länder och det är fullsatt, festligt och folkligt. Likt Marcel P beskriver Vinoteket också etablissemanget: ”Ett Vinotek är egentligen inte en restaurang. Det är någonting enklare, friare eller som vi själva säger; en spegling av vår egen personlighet. Här vill vi att du dricker gott vin, äter enkel smakfull mat, har underhållande diskussioner och nära till skratt.” Så rätt!

Vårt fönsterbord är för två och mysigt. Vi väljer att beställa tre smårätter eftersom vi ska vidare. Valet blir paradrätten friterade churros med smetana och löjromsdipp, scampi med ”mien pepper souce och thaidipp” samt klassikern carpaccio med senapsmarinerade kronärtskockor, ruccola och mycket parmesan. Otroligt gott med ett extra plus för suveräna scampi. Dryck då?

Ja, vår kypare Peter lämnar inget utrymme för diskussion utan det blir en läcker champagne till churros och scampi och så ett härligt italienskt rött vin till den tunt skivade oxfilén. Både maten och drycken var svårbeskrivbart bra. Skulle beställa det igen är väl det bästa betyget!

Bubbel och ostron på bistron Mon Ami Marcel P.
Ingången till restaurangen Vinoteket.

Adam & Oliver

Vi går vidare i kvällsmörkret. Mycket folk på stan med bra stämning och glada människor. Vårt mål är Västerås nya träffpunkt Adam & Oliver. Ett nytt och spännande restaurangkoncept i Västerås med nordiska smaker och asiatiska tekniker. En smakresa som inte har funnits i Västerås tidigare, och vilken smakresa det blir.

Delägaren Oliver möter upp oss och berättar entusiastiskt om Adams och hans restaurang. Lokalen är ljus, sobert inredd och välbesökt. Adam står bakom disken och arbetar fokuserat med maten. Vi väljer en blandad kompott med ostron Rockefeller med bland annat saké, KFC, som är koreansk friterad blomkål och edamamebönor. Huvudrätten blir regnbåge med en smörsås med fermenterad vit sparris, kantarell, inlagd morot, ikura, nori & wakame. Många ord för att beskriva en väldigt god varmrätt!

Vi är mer än lovligt mätta och vaggar sakta mot hotellet. OK, det finns flera ställen att besöka, som exempelvis Brasserie Stadsparken med trubadur eller Nya Hattfabriken med restaurang, bar och nattklubb. Men efter all denna mat och dryck är siktet inställt på de sköna sängarna och kuddmenyn på hotellet. Det är ju en dag imorgon också!

Ostron Rockefeller från Adam & Oliver.
Interiör från restaurangen Adam & Oliver.

Inte ärtsoppans fel

Frukosten är perfekt. Visst är det något visst med långa hotellfrukostar? Eftersom vi bor så centralt, och tack vare att city i Västerås är lagom stort och hanterligt, tar det inte många minuter att komma till domkyrkan. Den kanske till och med ska beskrivas som ”stadens stolthet”? Sedan omkring år 1100 har det funnits en domkyrka i Västerås, eller Västra Aros som staden hette då.

Vi tänder några ljus i kyrkan och skänker några tacksamhetstankar till våra saknade föräldrar och förundras av storleken på domkyrkan, som lär vara 93 meter lång med ett torn som är över 100 meter högt. Kyrkan stod klar 1517 och det utan Cad/Cam ritprogram.

Det finns mycket spännande att titta på i kyrkan, men kung Erik XIV:s grav är den mest framträdande. Vi får en suverän historieguidning från en av kyrkans vaktmästare som kommer fram och berättar. Kung Erik, som var Gustav Vasas äldste son, mördares av sin bror Johan. Kanske inte med förgiftad ärtsoppa som alltid påståtts, men definitivt med mycket arsenik. Men det är en helt annan historia. En vacker marmorsarkofag är det i alla fall och kyrkan är väl värd ett besök.

Kontinental känsla

Kyrkbacken och de gamla kvarteren däromkring är mysiga att flanera runt i innan vi drar oss ned mot Svartån för att följa vattnets väg till Mälaren och gästhamnen. Det är vackert och vattnet forsar och brusar. Vi ser också ett omlöp som är en väg för fiskar att passera en damm eller fors. I princip alla fiskar ska kunna simma här. Bra och framsynt fiskevård och jag lyfter på fiskekepan för Västerås.

Nere vid gästhamnen och Färjkajen är det ganska lugnt och stillsamt. Vi vet dock från tidigare besök att hamnen sjuder av liv och rörelse under sommaren.

Vid Kajplats 9 hittar vi den fina boutiquen Tullhuset Living i ett det renoverade gamla magasinet. Här finns det mycket att shoppa och några vackra LED-ljus blir utmärkt. Ljuset ser nästan ut som lågor på riktigt. Bostadsområdet vid Östra Hamnen är härligt vacker och många av lägenheterna har utsikt över vattnet. Här skulle man bo! Och det är en lite kontinental känsla på kanten till Mälaren.

Interiör från Västerås domkyrka med ett epitafie i förgrunden och Erik IVXs sarkofag centrerad i bakgrunden. Foto: Leon Grimaldi
Kullerstensstig mellan gamla hus på kyrkbacken.

Bra utbud

Tillbaka i city känner vi att det är fikadags. Flera fik finns att välja mellan men vi fastnar för Bageri April, där Kim Lund basar. Hon har vunnits årets bagare och varit med i bagarlandslaget i många år. Ett bra val och bullarna är förföriska.

Vasagatan är ett av stadens nav och här slinker vi in på butiken Taste N More. Vilket smultronställe om man gillar olika delikatesser och oljor! Många olivoljor att välja mellan och olika vinäger-varianter, även på lösvikt. Det blir en medelhavsolja i lösvikt, som kommer att vara underbar på exempelvis en pizza, likt fransmännen äter pizza. Den passionerade säljaren Mary talar sig varm om sortimentet av pesto, och visst smakar peston betydligt bättre än dussinpeston i matbutiken. Vi handlar lite mer. Det är det förresten lätt att göra i Västerås, eftersom det finns ett så bra utbud av både små och stora butiker i centrum.

Mer att upptäcka

Många steg blir det runt i staden, över tio tusen just nu, så vi beslutar oss för att äta en sen lunch. Vi väljer Stigen, med sin norrländska streetfood.

Inredningen är rustik med massiva träbord, tvål som doftar tallbarr vid toaletten och många gröna växter. Det är mysigt och vi njuter av älgköttbullar och rökt isterband på älg från Gällivare med potatispuré. Det är också spännande med kantarellmajonäs och lingonchutney till isterbandet.

Väldigt gott alltihop och medan vi äter summerar vi närmare ett dygn i Sveriges femte största stad. ”Ett besök som ger mersmak.” Så enkelt kan vi sammanfatta våra upplevelser. Vi gillar alla centralt placerade hotell, varav Elite Stadshotellet är ett av dem, flera utmärkta och innovativa restauranger, charmiga butiker och domkyrkan.

Vi känner också att det finns mycket mer att upptäcka i Västerås när vi kommer tillbaka nästa gång!

Interiör från restaurangen Stigen.
Oljor och vinäger-varianter på lösvikt i butiken Taste N More.

Du kanske också är intresserad av