Västerås 7 största besöksmål

Anundshög i Västerås, Sveriges största forntida gravhög. Fotograf: Clifford Shirly

I Västerås finns massvis av aktiviteter, besöksmål och möjligheter att skapa semesterminnen för hela familjen. Vilka besöksmål borde man besöka? Här listar vi de sju som lockar flest besökare per år.

Västerås domkyrka i kunglig glans

Med anor från 1200-talet stoltserar kyrkan med två stjärnor i Guide Michelin. I kyrkan finns Kung Erik XIVs sarkofag tillsammans med Sveriges största bestånd av epitafier från den svenska stormaktstiden.

Varje söndag kl. 12.30 håller kyrkan guidad visning och varför inte då även passa på att besöka Kyrkbacken, alldeles intill kyrkan, som består av äldre trähus i ett virrvarr av slingrande gränder.

Västerås domkyrka

Vasteras_domkyrka_Lars-Ove-Tornebohm_001

Saluhallen Slakteriet mat i alla dess hörn

En trivsam och inspirerande mötesplats för matintresserade i alla åldrar. Fokus ligger på hög kvalitet och ekologiskt tänkande. Här äter du gott samtidigt som du köper med dig maten till middagen. Mums! Ett tips, häng med på någon av alla kurser de har på Saluhallen.

Saluhallen slakteriet

Kokpunkten actionbad bad adrenalin

Kokpunkten är Sveriges första actionbad! En unik upplevelse med attraktioner och vattenrutschbanor i åtta våningar där badrenalinet flödar. Senaste nyheten är bad i VR där en helt vanlig pool förvandlas till en spännande upplevelse som tar dig ner i havets djup.

Kokpunkten Actionbad

Vasteras_Vasteras-angkraftverk---Kokpunkten---002_Pressbild

Anundshög gravhögar och rika fynd

På Anundshög finner du Sveriges största gravhög tillsammans med runsten och skeppssättningar. Här finns audioguider på flertalet språk och Café Anund serverar hembakat fikabröd i en historisk miljö. En vacker plats att besöka året runt.

Anundshög

Vasteras_Anundshog_Clifford-Shirley-002

Skultuna messingsbruk design och historia

Skultuna är 400 år gammalt men fortfarande modernt! Skultuna Messingsbruk bevisar gång på gång att företaget från 1607 är att räkna med. De syns i bloggar och på tv. Det ryktas också att Västmanlands godaste räksmörgås hittas här.

Skultuna Messingsbruk

Vasteras_Skultuna-Messingsbruk

Vallby friluftsmuseum nära till djur och historia

Vallby är ett av Sveriges största friluftsmuseum – som uppskattas av alla åldrar! Kika in i husen, besök hantverkarna, hälsa på de fina klassiska lantrasdjuren och passa på att ta en fika eller lunch hos Systrarna på Gaggeska Gården.

Vallby friluftsmuseum
Systrarna på Gaggeska Gården

 

Vasteras_Vallby-Friluftsmuseum_LailaDuran

Karlsgatan 2 två museum i ett hus

Karlsgatan 2 är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett hus med två museum: Västerås konstmuseum  och Västmanlands läns museum.

Karlsgatan 2
Västerås konstmuseum

 

Vasteras_Vastmanlands-lans-museum-Lasse-Fredriksson-002