Lusthus på Djäkneberget i Västerås. Fotograf: Avig Photo
Västerås domkyrka med kyrktornet i bakgrunden. Fotograf: Lars-Ove Törnebohm

Sevärdheter för olika smaker

Självklart finns det några sevärdheter i Västerås som vi är extra stolta över. Frågar vi västeråsarna vad en turist måste se kommer Vallby Friluftsmuseum och Västerås domkyrka högt upp på listan. Även Anundshög, Kyrkbacken och våra slott, tillsammans med de vackra platserna Djäkneberget och naturreservatet på Björnö.

För vissa är en sevärdhet något gammalt och för andra kan det vara actionbadet Kokpunkten i det gamla ångkraftverket. Du bestämmer vad du vill se och här nedan ger vi förslag på intressanta platser som alla är väl värda ett besök.

Sveriges största gravhög sommartid, Anundshög. Foto: Clifford Shirley

Anundshög

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, troligen från 500-700... (Läs mer) e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har dock aldrig grävts ur. Redan på stenåldern kring år 2500 f.Kr. började människor att bosätta sig på den långa Badelundaåsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Kring åsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder.


Anundshög, 725 96 Västerås

Botaniska trädgården med Västerås domkyrka i bakgrunden. Fotograf: Linda Heplinger.

Botaniska trädgården

Botniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en... (Läs mer) källa till kunskap för studenter ända sedan 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.


Biskopsgatan 2, 722 11 Västerås

Djäkneberget en höstdag med domkyrkan, Skrapan och stadshustornet i bakgrunden. Fotograf: Clifford Shirley

Djäkneberget

Högre än domkyrkans höga torn - blickar Djäkneberget ner över Västerås.... (Läs mer) Namnet kommer från ordet "djäkne", en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Du kan även fascineras av de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.


Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
021-13 48 80

Vy över Engsö slott i sommarlandskap. Fotograf: Jan Gustafsson.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det om... (Läs mer) att det spökar på Engsö slott. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsö i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.


Engsö Slott, 725 98 Västerås
0171-44 40 20

Flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga. Foto: Pressbild

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Fin kvällsbild från Hornsåsens gravfält. Foto: Pressbild

Hornsåsens gravfält

Hornsåsens gravfält är länets största gravfält med 200 gravar, rösen,... (Läs mer) högar och stensättningar i olika former. Gravfältet är hittills endast undersökta i begränsad omfattning, men tycks ha använts under såväl bronsålder som äldre och yngre järnålder, från år 0 fram till 1000-talet.


Horn, 725 92 Västerås

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Montage på Actionbadet Kokpunkten. Foto: Pressbild

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Brantbacke inne på kyrkbacken. Foto: Mostphotos

Kyrkbacken

Kyrkbacken är en av Västerås äldsta stadsdelar och består av äldre... (Läs mer) trähus i ett virrvarr av slingriga gränder. Kyrkbacken, eller ”Backarne” som det kuperade området kallades fram till 1600-talet, var stadens ytterområde mot norr. I den södra delen bodde främst kyrkans folk, lärare och präster i sin borgerliga miljö men längre norrut tog slummen vid. Här bodde de rotlösa, fattiga och föraktade, ofta under flera generationer.


Kyrkbacken, 722 15 Västerås

En motorcykel på MC Collection på Tidö. Fotograf: Pressbild/ Caroline Romare

MC Collection & Cykelmuseum - Tidö slott

I det vackra Stenstallet på Tidö slott hittar du MC Collections fantastiska... (Läs mer) samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag. I utställningen får man även träffa mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv. Inför säsongen 2020 bjuds det på nyheter i MC-utställningen. I Stenstallet kommer även en cykelhistorisk utställning att presenteras.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
070-003 93 73

Rytterne kyrkruiner i sommarskrud. Fotograf: Linda Heplinger

Rytterne Kyrkoruiner

Rytterne Kyrkoruiner är en sevärdhet längs Tidö turistväg. Stora och lilla... (Läs mer) Rytterne kyrkoruiner hör till de äldsta kristna minnesmärkena i Västmanland med ursprung från 1200-1300 talet. Stora Rytterne kyrka uppfördes någon gång under slutet av 1100-talet, cirka två kilometer norr om nuvarande Rytterne kyrka och var öppen för begravningar fram till år 1841.


Rytterne kyrka, 725 92 Västerås

Ingången till Sala Silvergruva. Foto: Pressbild

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade... (Läs mer) gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för både barn och vuxna och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.


Drottning Christinas väg, 733 36 Sala
0224-67 72 60

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. Här hittar du ett stort sortiment av tidlös design att shoppa. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Skogsbryn på Sörby Fornborg. Foto: Pressbild

Sorby Fornborg

Sorby borg, som är en fornborg från 600-talet, finner du längs vackra Tidö... (Läs mer) turistväg utanför Västerås. Borgen har ett flertal murar med en inre huvudmur och är omgiven av ett system av förborgar utanför vilka mindre stensträngar löper. Borgen har en delvis bevarad kallmurning. Sorby borg antas ha varit en farledborg för att skydda den forntida viken in mot Rytterne kyrka.


Sorby, 725 92 Västerås

Utifrån på Strömsholms Slott . Foto: Mostphotos

Strömsholms slott

Strömsholms slott är placerat mitt i Strömsholms vackra omgivningar. I... (Läs mer) slottet finns idag väl bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar. Det ursprungliga slottet, som var en kungagård av ansenliga mått, började byggas år 1556 på order av Gustav Vasa. Slottet stod färdigt 1681 men inreddes först åren 1767-1775. Under 1800-talets första hälft användes slottet som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen.


Slottsvägen 32, 734 94 Strömsholm
0220-430 35

Utifrån på Tidö Slott. Foto: Pressbild

Tidö slott

Tidö slott ligger strax utanför Västerås. Här kan du gå en guidad tur... (Läs mer) genom slottets paradvåning och besöka MC Collection i det gamla stenstallet. 2020 får motorcyklarna sällskap av en cykelhistorisk utställning. Slottet är byggt i holländsk renässansstil och de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. 1890 köptes slottet av Carl-David von Schinkel vars familj än idag är ägare till slottet. 1971 slogs portarna upp för allmänheten.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
021-530 17

Bilden visar turbinhuset från utsidan

Turbinhuset

I september år 1888 installerade Elektriska Aktiebolaget, från Arboga,... (Läs mer) elektrisk belysning i vissa delar av Västerås. Strax därefter beslutade företaget att expandera och började leta efter större lokaler. I Västerås fanns då en driftig kommunalpolitiker och industriman, Oskar Fredrik Wijkman, som fick staden att gå med på att bistå med både mark, kapital och el till bolaget.


Slottsgatan, 722 11 Västerås

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Vy uppifrån över Västerås Domkyrka. Fotograf: Linda Heplinger

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka, med sina äldsta delar ända från 1200-talet, är en... (Läs mer) verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter. Kyrkan blev genomgripande restaurerad mellan åren 1958-1961. Då installerades flera helt nya delar, exempelvis predikstolen och högaltaret. I domkyrkan finns 163 intakta gravstenar och bland dessa återfinns Erik XIVs gravplats.


Västra Kyrkogatan 10, 722 15 Västerås
021-81 46 00

Bild visar en flygsimulator. Fotograf: Tommy Olsson

Västerås Flygmuseum

I närheten av Stockholm-Västerås flygplats ligger ett storslaget flygmuseum.... (Läs mer) I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, de allra flesta i skick att flyga.


Hässlögatan 16, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild visar fasaden till Västerås slott. Foto: Pia Nordlander

Västerås slott

Västerås slott är placerat mitt emellan centrala Västerås och Mälaren,... (Läs mer) med utsikt över Vasaparken och Svartån. Denna ganska enkla men vackra byggnad har anor från 1200-talet och är full av historia. När Gustav Vasa övertog slottet under mitten av 1500-talet var slottet illa åtgånget efter strider och belägringar. Han beslutade då att göra stora om- och tillbyggnader.


Slottet 1, 722 11 Västerås
021-480 04 67

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Du kanske också gillar: