Sportlov i Västerås

En man som åker skridskor på Mälarisen drar ett barn på en bob. Foto: Avig Kazanjian

Under sportlovsveckan kan det vara magiskt krispigt utomhus, men ibland kan det såklart också känns lite väl ruggigt. Därför är det ju lika bra att gardera sig med roliga alternativ både ute och inne! Sportlovet i Västerås är fyllt med sportlovsaktiviteter. Tipsen fylls på löpande, så ta en titt snart igen eller följ oss på Facebook för senaste nytt.

Ett barn med stora skidglasögon åker slalom på Vedbobacken i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Skidor utför eller i spåret?

Oavsett preferens finns alternativ i båda kategorierna! Skidanläggningen Vedbobacken erbjuder faktiskt både och. Ge dig ut i det belysta längdspåret eller ta liften upp och välj nedfart med passande svårighetsgrad. Tack vare snökanoner och sparad snö har anläggningen snögaranti under hela säsongen. Tillsammans med Aktivt Uteliv Björnögården arrangerar Vedbobacken ”Barnens Vasalopp” lördagen 25 februari.

På sport- och aktivitetsområdet Rocklunda finns också ett längdspår med konstsnö, vilket kompletteras med många kilometer ytterligare då vädret och snöläget tillåter.

Skidanläggningen Vedbobacken
Idrottsanläggningen Rocklunda

Se upp i pulkabacken!

Skidor och snowboard i all ära, men konsten att bemästra en pulka ska aldrig underskattas. I Västerås finns flera finfina platser för fartfyllda race och mysig picknick. Skidanläggningen Vedbobacken har en separat pulkabacke, som ligger vid sidan av de större nedfarterna och ute på Björnö finns en härlig höjd som passar perfekt för klassisk pulka, åkmadrass, snowracer, tefat eller någon av alla andra innovativa varianter. Och du! Glöm inte hjälmen.

Tre barn i pulkabacke. Foto: Mostphotos
Barn som åker skridsko på plogad is. Foto: Mostphotos

Plogade banor på Mälarisen

Det går nog inte att tipsa för många gånger om en tur på Mälarisen – det är helt enkelt en fantastisk upplevelse som ingen borde gå miste om när isen frusit till ordentligt. När minusgraderna har gjort grundjobbet så ser Västerås ideella plogare till att det finns säkra banor som vi kan röra oss på. Till fots, med skridskor eller med spark. All information du behöver, och fler tips på platser där du kan åka skridskor, har vi samlad i artiklarna länkade nedanför.

Aktiviteter på Mälarisen
Tre platser på hal is
Tänk på säkerheten

Vallby Friluftsmuseum

På Vallby Friluftsmuseum händer mycket kul under sportlovet!
Här kan ni exempelvis testa på ”Museideckarn och den kluriga sportlovsgåtan”. Det är en lekfull runda där ni med hjälp av en karta ska lösa ett uppdrag ute på området. Museets käpphästbana är också öppen för alla unga ryttare. Ta med din egen käpphäst eller låna en på plats. Nu är det äntligen säsongsstart för djurvandringarna. Museibonden visar er runt och ni får vara med när djuren får sin kvällsmat. Alla aktiviteterna är gratis!

Fredag och söndag vecka 9 besöker Häst- och Grönsaksbonden museet med häst och vagn. Klockan 13.00-15.00 kan du ta en tur runt på museet i sakta mak. Turen tar 20-25 minuter. Pris 60 kr.

Vallby Friluftsmuseum

Brun häst i vintrig miljö. Foto: Vallby Friluftsmuseum
Några åker vattenruchbanor på Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. Foto: Pressbild

Actionbadet Kokpunkten

Det skulle kunna kallas äventyrsbad, men actionbad är en bättre beskrivning av vad du har att vänta! Förr låg ett stort ångkraftverket i byggnaden. I dag har de åtta våningarna omvandlats till en vattenvärld med snirkliga rutschbanor, branta sluttningar och kraftiga forsar. På Kokpunkten tar de i från tårna och garanterar pirr i magen. Eller som de själva kallar det – badrenalin.

Actionbadet Kokpunkten

Sporta på Bellevuestadion

I anslutning till sport- och aktivitetsområdet Rocklunda ligger multiarenan Bellevuestadion. Här är det öppet från tidig morgon till sen kväll alla dagar i veckan. Det är en mångsidig anläggning med plats för badminton, pingis, padel, tennis och squash. Här finns också 20 stycken bowlingbanor, som under fredag- och lördagkvällar omvandlas till discobowling med musik och blinkande belysning.

Bellevuestadion

Barn som spelar bowling. Foto: Mostphotos
Flygplan i flyghangar och barn som leker i miniflygplan. Foto: Karl-Henry Andersson

Västerås Flygmuseum

Miniatyrer är fascinerande, men det är något extra spännande med att se riktiga flygplan på nära håll. I museets hangar står de uppradade – välputsade och fint bevarade. För den som vill leva sig in i rollen som pilot finns också möjlighet att själv hålla i spakarna i en av deras verklighetstrogna simulatorer! Museet har extraöppet under sportlovet och är under vecka 9 öppet torsdag och söndag. Vi rekommenderar att boka eventuell simulatorflygning i förväg.

Västerås Flygmuseum

Västerås Skate & Parkourhall

På industriområdet Finnslätten utövas både skateboardåkning och parkour under samma tak. Här finns en häftig aktivitetshall med ramper, utmanande hinder och klätterställningar. Den drivs av ideella föreningen Korpen Västerås och medlemskap kan du ordna vid första besöket. Vanligtvis har de öppet sena eftermiddagar, men dubbelkolla alltid deras Facebook-sida för aktuella tider.

Västerås Skate & Parkourhall

Skateboardåkare inne på Västerås Skate och Parkourhall. Foto: Pressbild
Sjörövaren Sally i Västerås domkyrka. Foto: Pressbild

Drama i domkyrkan

Besök Västerås domkyrka under sportlovet och häng med på spännande dramatiserade visningar! ”Sjörövar-Sally och mysteriet med dopfunten” passar perfekt för barn i 4–7-årsåldern.
I år firar Rudbeckianska gymnasiet 400 år, i samband med det så kan du komma och skapa Johannaes Rudbeckius favoritblomma, ringbloman, rekomenderas från 7 år. Det är gratis, men föranmälan krävs.

Västerås domkyrka
Sportlovskul 

 

Interaktiva utställningar

Är ni nyfikna? Vill ni testa för att lära? Då ska ni besöka Västmanlands läns museum på Karlsgatan 2. Här kan du se spännande, moderna utställningar och lära dig mer om Västmanlands historia i en härligt interaktiv miljö. Sjunger du karaoke i folkparken eller spelar du hellre Hnefatafl, vikingarnas egna strategiska brädspel?

Västmanlands läns museum

Barn som samlas vid utställningsmontrar på Västmanlands läns museum. Fotograf: Lasse Fredriksson
En kvinna håller en lykta i ett mörkt rum på Escape Room. Fotograf: Pressbild

Använd er list!

Dörren stängs och nyckeln vrids om. Ni är nu inlåsta i ett rum fullt av utmanande gåtor och kluriga ledtrådar. Det är dags att slå era kloka huvuden ihop och samarbeta för att tillsammans lyckas ta er ut i det fria! Escape Room är en aktivitet som passar stora som små och är en riktigt rolig nöt att knäcka med gemensamma krafter.

Escape Room Västerås

Klurig klättring

På Klättercentret är det fullt fokus som gäller – både fysiskt och mentalt. Klätterväggarna är kantiga och buktande. De färgade greppen, eller ”handtagen” – som du håller dig fast vid, är utplacerade som oregelbundna banor. De har varierande svårighetsgrad och byggs om kontinuerligt, så här finns både utmaningar för proffsen och enklare prova på-kurser för barn och nybörjare.

Klättercentret Västerås

Ett barn hänger upp och ned i en klätterbana hos Klättercentret Västerås. Foto: Pressbild
Kille som flyger genom luften på trampolinparken Yoump. Pressbild.

Dubbla trampolinparker

I Västerås finns två stora trampolinparker. Yoump ligger på Hälla och de har studsmattor från vägg till vägg och massor av aktiviteter. Under sportlovet kör de discohoppning med DJ:s, maxat ljus och roliga tävlingar. JumpYard ligger på Erikslund och är över 4000 kvm stort. Här finns trampoliner, höghöjdsbanor, klättring och mycket annat kul!

Yoump Västerås
JumpYard Västerås

Fängelseäventyr och lasergame

Utmana dina vänner eller familjen i ett fängelseäventyr likt tv-succén Fångarna på fortet. Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt.

Prison Island

Några barn tar sig igenom hinderbana på Prison Island_ Pressbild: Prison Island
Shuffleboard-bana med en shuffleboard-sten. Foto: Mostphotos

Nöjeskällaren i city

Vid Stora Torget, mitt i stan, finns en något dold nöjespärla. I den amerikanska sportbaren O’Learys källare öppnar sig en lekvärld för alla åldrar. Här finns spel och tävlingar av många olika slag och som definitivt ger ett leende på läpparna. Vad sägs exempelvis om shuffleboard, bowling, minigolf, arkadspel, biljard eller pingis? Åldersgränsen kan variera, men vanligtvis krävs målsmans sällskap för alla under 18 år.

O’Learys Västerås

Utmana varandra i västeråskunskap

Visit Västerås erbjuder digitala tipspromenader med Västerås teman. Det bästa är att du kan starta tipspromenaden vart som helst. Nu kan du kombinera en härlig promenad med att testa dina och barnens Västeråskunskaper och du, det är gratis.
Det enda som krävs är en smartphone, och att du laddar ner appen Active quiz, inget konto krävs. Skriv in quiz-Id: VASTERAS.

Ladda ner appen via QR-koden i denna länk

Barn som tittar på Dingisar i Dingtunaspåret. Foto Linda Heplinger.

Leta Dingisar

Dingtunaspåret hittar du små söta figurer som kallas för ”dingisar”.  Längs med det 2 km långa spåret är det lätt och roligt att ta sig runt i jakten på de målade stenfigurerna. På plats kan du även kvittera ut ett bingokort och spela Dingisbingo längs vägen.

En riktigt roligt äventyr för dingisletare, stora som små!

Dingisarnas hemsida
Dingisarna på facebook

Upplev Mälardalens mäktigaste fornlämningar

Vacker natur och fika på en och samma plats! Anundshögsområdet i vinterskrud i kombination med Badelundaåsens natursköna miljö är den perfekta sportlovsupplevelsen för hela familjen eller för dig som vill njuta av en paus i vardagen. Glöm inte bort att avrunda besöket med en kopp varm choklad på Café Anund och se solen gå ner över Sveriges största gravhög, ett mycket fotovänligt ögonblick – vill vi lova!

Se caféets öppettider Café anund

 

Två roliga män en tittar ner i en megafon och den andra håller ett finger i örat. Fotograf: Pressbild awakeprojects

Sportlovsteater i Växhusets Teatersal

Awake Projects och Jonas & Mathias bjuder in till ett sportlov fyllt med teater för hela familjen! Arrangemangen är gratis. De bjuder in till teatrarna:

 • Honkan och Hanneluring på äventyr
  Mån och Tis 27/28 feb kl. 11.00. (För barn 3-9 år och deras familjer)
 • Klunsen
  Ons 1 mars kl. 11.00. (För barn 3-5 år)
 • Jonas & Mathias spelar Hur ska detta sluta?
  Mån och Tis 27-28 feb kl. 13.00. (För barn från 6år och deras vuxna)
 • Jonas & Mathias håller i en Teaterworkshop
  Mån och Tis 27-28 feb kl. 13.45. (För barn från 6år och deras vuxna)

Awake Projects
Facebookevenemang

Sportlov i Konstlabbet!
Min plats, din plats, vår plats

Vi börjar sportlovet i Konstlabbet med att blunda en stund och fundera på vilken plats vi skulle vilja bli förflyttad till. Hur ser platsen ut? Tillsammans bygger vi ett diorama av våra tilltänkta platser, en samling av minnen, dofter, färger och former.
Under Sportlovet har Konstlabbet öppet dessa tider:
28/2 kl. 13.00-15.00
1/3 kl. 13.00-15.00
2/3 kl. 13.00-15.00

Sportlov i Konstlabbet
Facebookevenemang

Vacker konst i mörkret likande en ballerina. Fotograf: Pressbild Västerås Konstmuseum
Illustrationer på hur det ser ut på konstäventyret. Fotograf: Pressbild Västerås Konstmuseum

Konstäventyr på konstmuseet!

I våra konstutställningar finns det mycket att upptäcka! Ta hjälp av våra foldrar Konstäventyret eller Nyfiken tillsammans och upptäck konsten! Med Hittaren kan du få syn på spännande detaljer i en skulptur. Ta med dig mobil och hörlurar och lyssna på konstverken via QR-kod! Fantisera kring Barbro Östlins målningar i Konstäventyret Hej Barbro!

Västerås Konstmuseum

Barbacka ridtur i Målhammar

Lördag 4 mars erbjuder Häst- och grönsaksbonden en avkopplande barbacka tur på Ardennerhäst i naturen kring Målhammar. Turerna är barbacka i lugnt tempo i skritt. Det finns hjälmar att låna. Hästarna är lugna och trygga och vana med nybörjare. Bonden tänder elden på gården så ni har möjlighet att ta med något gott att grilla vid besöket.

Pris 195 kr för 30 minuter.

Bokning görs till Häst- och Grönsaksbonden:  070-672 16 38.

Barbacka tur i naturen på ardennerhästar. Pressbild
En kvinna och en man som representerar trix. Fotograf: Pressbild

Välkommen till en Cirkusfestival för hela familjen!

En sportlovsvecka fylld av tokiga, vackra och galna cirkusföreställningar samt smarrigt teaterbakat och ekologiskt fika i vårt café.

Vi har också den stora äran att få presentera vårens gästspel, Kompani Giraff som spelar sin föreställning Tvärslöjd mån-fre kl 13:00. Missa inte detta lilla mästerverk.

Följande tre föreställningar kommer att spelas:

 • Tvärslöjd – gästspel med Kompani Giraff
 •  Här ligger jorden!
 • Flugcirkus

När? På sportlovet, den 27 feb – 3 mars
Tre föreställningar måndag – onsdag kl 10, 13 & 15.
Fyra föreställningar tors-fre kl 10, 13, 15 & 17

För mer information och program 

Mer inspiration för ett händelserikt höstlov