Sportlov i Västerås

En man som åker skridskor på Mälarisen drar ett barn på en bob. Foto: Avig Kazanjian

Under sportlovsveckan kan det vara magiskt krispigt utomhus, men ibland kan det såklart också känns lite väl ruggigt. Därför är det ju lika bra att gardera sig med roliga alternativ både ute och inne! Tipsen fylls på löpande, så ta en titt snart igen eller följ oss på Facebook för senaste nytt.

Ett barn med stora skidglasögon åker slalom på Vedbobacken i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Skidor utför eller i spåret?

Oavsett preferens finns alternativ i båda kategorierna! Skidanläggningen Vedbobacken erbjuder faktiskt både och. Ge dig ut i det belysta längdspåret eller ta liften upp och välj nedfart med passande svårighetsgrad. Tack vare snökanoner och sparad snö har anläggningen snögaranti under hela säsongen. På sport- och aktivitetsområdet Rocklunda finns också ett längdspår med konstsnö, vilket kompletteras med många kilometer ytterligare då vädret och snöläget tillåter.

Skidanläggningen Vedbobacken
Idrottsanläggningen Rocklunda

Se upp i pulkabacken!

Skidor och snowboard i all ära, men konsten att bemästra en pulka ska aldrig underskattas. I Västerås finns flera finfina platser för fartfyllda race och mysig picknick. Skidanläggningen Vedbobacken har en separat pulkabacke, som ligger vid sidan av de större nedfarterna och ute på Björnö finns en härlig höjd som passar perfekt för klassisk pulka, åkmadrass, snowracer, tefat eller någon av alla andra innovativa varianter. Och du! Glöm inte hjälmen.

Pulkabacken på Björnö. En person åker en blå stjärtlapp.
Barn som åker skridsko på plogad is. Foto: Mostphotos

Plogade banor på Mälarisen

Det går nog inte att tipsa för många gånger om en tur på Mälarisen – det är helt enkelt en fantastisk upplevelse som ingen borde gå miste om när isen frusit till ordentligt. När minusgraderna har gjort grundjobbet så ser Västerås ideella plogare till att det finns säkra banor som vi kan röra oss på. Till fots, med skridskor eller med spark. All information du behöver, och fler tips på platser där du kan åka skridskor, har vi samlad i artiklarna länkade nedanför.

Aktiviteter på Mälarisen
Tre platser på hal is
Tänk på säkerheten

Vallby Friluftsmuseum

På Vallby Friluftsmuseum händer mycket kul under sportlovet! 26 februari–6 mars kan ni exempelvis testa på ”Museideckarn och den kluriga sportlovsgåtan”. Det är en lekfull runda där ni med hjälp av en karta ska lösa ett uppdrag ute på området. Museets käpphästbana är också öppen för alla unga ryttare. Ta med din egen käpphäst eller låna en på plats. Söndagen 6 mars är det äntligen säsongsstart för djurvandringarna. Museibonden visar er runt och ni får vara med när djuren får sin kvällsmat. Alla aktiviteterna är gratis!

Vallby Friluftsmuseum

Brun häst i vintrig miljö. Foto: Vallby Friluftsmuseum
Några åker vattenruchbanor på Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. Foto: Pressbild

Actionbadet Kokpunkten

Det skulle kunna kallas äventyrsbad, men actionbad är en bättre beskrivning av vad du har att vänta! Förr låg ett stort ångkraftverket i byggnaden. I dag har de åtta våningarna omvandlats till en vattenvärld med snirkliga rutschbanor, branta sluttningar och kraftiga forsar. På Kokpunkten tar de i från tårna och garanterar pirr i magen. Eller som de själva kallar det – badrenalin.

Actionbadet Kokpunkten

Sporta på Bellevuestadion

I anslutning till sport- och aktivitetsområdet Rocklunda ligger multiarenan Bellevuestadion. Här är det öppet från tidig morgon till sen kväll alla dagar i veckan. Det är en mångsidig anläggning med plats för badminton, pingis, padel, tennis och squash. Här finns också 20 stycken bowlingbanor, som under fredag- och lördagkvällar omvandlas till discobowling med musik och blinkande belysning.

Bellevuestadion

Barn som spelar bowling. Foto: Mostphotos
Flygplan i flyghangar och barn som leker i miniflygplan. Foto: Karl-Henry Andersson

Västerås Flygmuseum

Miniatyrer är fascinerande, men det är något extra spännande med att se riktiga flygplan på nära håll. I museets hangar står de uppradade – välputsade och fint bevarade. För den som vill leva sig in i rollen som pilot finns också möjlighet att själv hålla i spakarna i en av deras verklighetstrogna simulatorer! Museet är öppet på söndagar och rekommenderar att eventuell simulatorflygning bokas i förväg.

Västerås Flygmuseum

Västerås Skate & Parkourhall

På industriområdet Finnslätten utövas både skateboardåkning och parkour under samma tak. Här finns en häftig aktivitetshall med ramper, utmanande hinder och klätterställningar. Den drivs av ideella föreningen Korpen Västerås och medlemskap kan du ordna vid första besöket. Vanligtvis har de öppet sena eftermiddagar, men dubbelkolla alltid deras Facebook-sida för aktuella tider.

Västerås Skate & Parkourhall

Skateboardåkare inne på Västerås Skate och Parkourhall. Foto: Pressbild
Sjörövaren Sally i Västerås domkyrka. Foto: Pressbild

Drama i domkyrkan

Besök Västerås domkyrka under sportlovet och häng med på spännande dramatiserade visningar! ”Sjörövar-Sally och mysteriet med dopfunten” passar perfekt för barn i 4–7-årsåldern.
I år firar Rudbeckianska gymnasiet 400 år, i samband med det så kan du komma och skapa Johannaes Rudbeckius favoritblomma, ringbloman, rekomenderas från 7 år. Det är gratis, men föranmälan krävs.

27 februari: Sjörövar-Sally
27 februari: Tema: Ringblommor
28 februari:
Sjörövar-Sally
1 mars: Tema: Ringblommor

Västerås domkyrka

 

Interaktiva utställningar

Är ni nyfikna? Vill ni testa för att lära? Då ska ni besöka Västmanlands läns museum på Karlsgatan 2. Här kan du se spännande, moderna utställningar och lära dig mer om Västmanlands historia i en härligt interaktiv miljö. Sjunger du karaoke i folkparken eller spelar du hellre Hnefatafl, vikingarnas egna strategiska brädspel?

Västmanlands läns museum

Barn som samlas vid utställningsmontrar på Västmanlands läns museum. Fotograf: Lasse Fredriksson
En kvinna håller en lykta i ett mörkt rum på Escape Room. Fotograf: Pressbild

Använd er list!

Dörren stängs och nyckeln vrids om. Ni är nu inlåsta i ett rum fullt av utmanande gåtor och kluriga ledtrådar. Det är dags att slå era kloka huvuden ihop och samarbeta för att tillsammans lyckas ta er ut i det fria! Escape Room är en aktivitet som passar stora som små och är en riktigt rolig nöt att knäcka med gemensamma krafter.

Escape Room Västerås

Klurig klättring

På Klättercentret är det fullt fokus som gäller – både fysiskt och mentalt. Klätterväggarna är kantiga och buktande. De färgade greppen, eller ”handtagen” – som du håller dig fast vid, är utplacerade som oregelbundna banor. De har varierande svårighetsgrad och byggs om kontinuerligt, så här finns både utmaningar för proffsen och enklare prova på-kurser för barn och nybörjare.

Klättercentret Västerås

Ett barn hänger upp och ned i en klätterbana hos Klättercentret Västerås. Foto: Pressbild
Kille som flyger genom luften på trampolinparken Yoump. Pressbild.

Dubbla trampolinparker

I Västerås finns två stora trampolinparker. Yoump ligger på Hälla och de har studsmattor från vägg till vägg och massor av aktiviteter. Under sportlovet kör de discohoppning med DJ:s, maxat ljus och roliga tävlingar. JumpYard ligger på Erikslund och är över 4000 kvm stort. Här finns trampoliner, höghöjdsbanor, klättring och mycket annat kul!

Yoump Västerås
JumpYard Västerås

Fängelseäventyr och lasergame

Utmana dina vänner eller familjen i ett fängelseäventyr likt tv-succén Fångarna på fortet. Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt.

Prison Island

Några barn tar sig igenom hinderbana på Prison Island_ Pressbild: Prison Island
Shuffleboard-bana med en shuffleboard-sten. Foto: Mostphotos

Nöjeskällaren i city

Vid Stora Torget, mitt i stan, finns en något dold nöjespärla. I den amerikanska sportbaren O’Learys källare öppnar sig en lekvärld för alla åldrar. Här finns spel och tävlingar av många olika slag och som definitivt ger ett leende på läpparna. Vad sägs exempelvis om shuffleboard, bowling, minigolf, arkadspel, biljard eller pingis? Åldersgränsen kan variera, men vanligtvis krävs målsmans sällskap för alla under 18 år.

O’Learys Västerås

Utmana varandra i västeråskunskap

Visit Västerås erbjuder digitala tipspromenader med Västerås teman. Det bästa är att du kan starta tipspromenaden vart som helst. Nu kan du kombinera en härlig promenad med att testa dina och barnens Västeråskunskaper och du, det är gratis.
Det enda som krävs är en smartphone, och att du laddar ner appen Active quiz, inget konto krävs. Skriv in quiz-Id: VASTERAS.

Apple: Active quiz
Android: Active quiz  

Barn som tittar på Dingisar i Dingtunaspåret. Foto Linda Heplinger.

Leta Dingisar

Dingtunaspåret hittar du små söta figurer som kallas för ”dingisar”.  Längs med det 2 km långa spåret är det lätt och roligt att ta sig runt i jakten på de målade stenfigurerna. På plats kan du även kvittera ut ett bingokort och spela Dingisbingo längs vägen.

En riktigt roligt äventyr för dingisletare, stora som små!

Dingisarnas hemsida

Dingisarna på facebook

Fler aktivitetstips: