Barn på Vallby Friluftsmuseum. Fotograf: Pia Nordlander
Några åker vattenruchbanor på Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. Foto: Pressbild

Känn badrenalinet på Kokpunkten Actionbad

Badsugen? Kom då till Västerås och besök Kokpunkten actionbad; detta är inget vanligt badhus. Här flödar badrenalinet från första stund. Du kan snorkla med hajar i VR eller utmana varandra och se vem som kommer ner snabbast i Double Racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. Dessutom hittar du även The Steam Hotel i samma byggnad. Ett tips, bo kvar en natt i Västerås!

Kokpunkten actionbad
The Steam hotel
Actionfyllda hotellpaket

Barn åker skidor från en av backarna på vedbobacken. Fotograf: Pia Nordlander

Vedbobacken – en stadsnära skidanläggning

Sugen på att åka skidor? Välkommen till Vedbobacken – Västerås stadsnära skidanläggning. De har vunnit pris som ”Årets hemmabacke” och är en uppskattad anläggning av både bland Västeråsare och hitresta besökare. Här kan du åka utför och längd hela säsongen tack vare konstsnö. Vedbobacken erbjuder flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött. Vid anläggningen finns dessutom en pulkabacke, så det är helt enkelt en anläggning för hela familjen att njuta av.

Vedbobacken
Sportlovsaktiviteter i Västerås

 

När bild på en biljett till Pax-vandring med kyrktornet i bakgrunden. Foto Theresa.

Gå en Pax vandring i Mariefred

Tiden pulsar, mörkret vandrar in. Följ med på en vandring genom korpbröderna Alriks och Viggos Mariefred. Har du läst PAX böckerna och vill se miljöerna där de populära böckerna utspelar sig? Ladda i så fall ned PAX appen till din telefon och ta dig till Mariefred. Vandringen startar vid runstenen utanför Gripsholms slott. Sätt på telefonen, plugga in hörlurarna och börja din vandring. Självklart finns det så klart mer att uppleva i Strängnäs och Mariefred.

PAX appen

Du kan hitta ytterligare information och upplevelser på www.strangnas.se/turism. För att stanna längre och verkligen utforska området, överväg att bo en natt eller två. Bo och konferens – Strängnäs kommun (strangnas.se)

Fem personer dyker ner under vattnet i en pool.

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet, Enköping

Bada i laguner, simma i forsen eller ta det lugnt under palmerna. Alternativt kan du luta dig tillbaka i bubbelpoolen och njuta av lugnet. För den som söker mer spänning finns adrenalinpumpande upplevelser som den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen väntar ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Naturligtvis erbjuds även motionssim och hopptorn för den aktive. Mellan baden kan du avnjuta både mat och fika i restaurangen.

Söker du avslappning? Besök då relaxavdelningen, där du kan ta något gott att äta och sedan njuta av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad.

Pepparotsbadet hemsida

Vill du stanna en natt eller två?

På Enköpings besökskarta hittar du boenden.

Vy över männsikor som testar maskiner från Volvo på Munktellmuseet.

Kultur i Munktellstaden för sportlovsfirare, Eskilstuna

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Ta med hela familjen och utforska flera museer med spännande utställningar. Dessutom finns aktiviteter med mellotema och kluriga runristningsjakter att delta i. Provkör dumper med VR, provsitt traktorer, lek i historisk Eskilstunamiljö och låt kreativiteten flöda i konstverkstan. För en fulländad upplevelse, överväg att ta en övernattning på något av stadens hotell för att hinna med allt som finns att göra i Eskilstuna.

Munktellmuseet
Sportlov i Eskilstuna 2024

Vy över Munktellbadet, en kvinna sitter i badrock bredvid ett litet barn i badtröja.

Plaska loss på Munktellbadet i Eskilstuna

I Munktellbadets familjebad finns flera olika bassänger och äventyr för alla åldrar, från rolig vattenlek för de allra yngsta till vattenrutschbana för de lite äldre äventyrarna. Vill du testa både mod, teknik och styrka? Då är klätterväggen något för dig. Testa att se hur högt du når på klätterväggen, nedanför finns vattnet som tar emot dig om du faller.

Munktellbadet

Artikeln är ett samarbete tillsammans med Fyra Mälarstäder där kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås ingår.