Två personer paddlar och fotograferar i solnedgången. Fotograf: Jonas Bilberg.
Porträtt på Lennart Klaar. Pressbild.

Lennart Klaar – Läkare, inspiratör och Västeråsälskare

 • Tips på ställe att paddla om du är nybörjare?

Hässlösundet. Ett relativt skyddat område vad gäller vågor har vind. Där finns även möjlighet att hyra kajak.

 • Var paddlar du helst i Västmanland ?

I Mälaren. En västeråsare har väldigt nära till fina paddelvatten. Ridöarkipelagen är en höjdare. Svartån från stan och norrut upp till Forsby är ett fint paddelvatten, vacker natur men okänt för de flesta.

 • Vilket besöksmål tycker du man ska besöka om man kommer till Västmanland?

Hälleskogsbrännan. Ett unikt område som gått från katastrof till attraktion. Gör ett stopp vid besökscentret vid Grävlingsberget.

 

paddlingsprofilen Per Fredrin. Fotograf: Pressbild

Per Fredin – Svensk mästare i K2 (tvåmanskajak) 2003 och 2006 samt VD  Aktivt Uteliv  

 • Tips på ställe att paddla om du är nybörjare?

I Västerås har vi ett optimalt ställe att börja paddla på som nybörjare och det är i Hässlösundet. Det är grunt, vindskyddat och det går sällan vågor där, dessutom är det väldigt lite båttrafik. Även om själva sundet kanske inte känns så spännande på förhand finns det faktiskt en del dolda pärlor där. Du har t.ex. Limstabäcken, som är en smal och väl dold liten å, som du kan paddla upp för att spana efter bäver.

 • Var paddlar du helst i Västmanland ?

Det bästa med Västmanland är att vi har stor variation på paddlingen, från Mälaren med skärgårdskänslan som klipporna utanför Ängsö ger till den kulturhistoriska resa du får längs Kolbäcksån. Men om jag måste välja en favoritplats så är det de små Bergslagssjöarna som finns i norra Västmanland som omges av djupa skogar som bjuder på riktig vildmarkskänsla.

 

 • Vilket besöksmål tycker du man ska besöka om man kommer till Västmanland
  Jag tycker att man ska ta sig ut på någon av Mälaröarna som bjuder på en särpräglad natur som du bara hittar i Mälardalen. Antingen Ängsö som du kan ta bilen till eller Ridön som du bara når med färja. Båda öarna har fina vandringsleder med utsikt över Mälaren.

 

Malin Andersson Verksamhetschef Eko Museum Bergslagen. Fotograf: Pressbild

Malin Andersson – Verksamhetschef Ekomuseum Bergslagen & paddel entusiast

 • Tips på ställe att paddla på för en nybörjare: 

Alla de smala delarna – naturliga eller grävda – av Strömsholms kanal, undvik till en början öppna sjöar om det är blåsigt.

 • Var paddlar du helst i Västmanland:

I min hemmasjö Åmänningen, vid Ängelsberg. Den har många öar så paddlingen är omväxlande och vacker och det går att kliva i land på olika ställen om man känner för det.

 • Vilket besöksmål tycker du man ska besöka när man kommer till Västmanland:

Strömsholms kanal är spännande i sig, och längs kanalen ligger en massa bruk, hyttor, smedjor och hembygdsgårdar som gör att man förstår varför kanalen byggdes en gång i tiden. Kanalen och många av de här platserna ingår i Ekomuseum Bergslagen. Att paddla här är ett häftigt sätt att upptäcka Sveriges historia på och att komma nära naturen.

 

Låt oss inspirera till din paddlingsupplevelse