Människor utövar gruppaktivitet med jättestora bolla på Prison Island i Västerås. Foto: Pressbild

Gruppaktiviteter och teambuilding för olika smaker

Eftersom Västerås är en mälarstad är det naturligt att flera av stadens främsta aktiviteter och gruppaktiviteter utspelar sig på eller nära sjön. Här åker ni RIB-båt i susande fart, paddlar eller ror vikingabåt och lagar mat med en kock.

Önskar ni uppleva Västerås på en relativt kort tid är tipset en guidad promenad i centrum eller på Kyrkbacken. Västerås erbjuder även kluriga celler både på Escape Room och Prison Island.

Utbudet är stort och varierat. Hör av dig till Visit Västerås så hjälper vi er att hitta den gruppaktivitet som passar ert gäng bäst.

På guidad vandring genom kyrkbacken i Västerås. Fotograf Pia Nordlander
Vy över Björnögården från ovan. pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården

Friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder både boende, mat och... (Läs mer) framförallt massor av aktiviteter, sommar som vinter. Hyr sport- och friluftsutrustning eller hänga med på en kurs eller tur som de arrangerar. Här finns även mountainbikeleder samt plogade skridskobanor vintertid. På Björnögården kan du äta gott från Wåffelbarens smarriga meny. Vill du bo kvar kan du boka en stuga på ön. Stugbyn ligger mitt i naturen, men nära staden.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Sveriges största gravhög sommartid, Anundshög. Foto: Clifford Shirley

Anundshög

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, troligen från 500-700... (Läs mer) e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har dock aldrig grävts ur. Redan på stenåldern kring år 2500 f.Kr. började människor att bosätta sig på den långa Badelundaåsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Kring åsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder.


Anundshög, 725 96 Västerås

Ett gäng spelar Archertag hos Combat Archery Sverige. Foto: Pressbild

Archertag

Archertag erbjuder en blandning mellan paintball och bågskytte. Det är få... (Läs mer) saker som triggar igång ett gapskratt som en välriktad pil i pannan på din kompis – och det är precis det Archertag handlar om. Archertag bygger en bana med skydd att ta betäckning bakom och ni försöker sedan pricka spelarna i motståndarlaget. Ett actionfyllt pilbågskrig och fantastiskt roligt att göra med kompisgänget eller kollegorna!


Västerås, Västerås
08-21 85 05

Fågelskådartorn i trä ute på Asköviken. Foto: Mostphoto.

Asköviken - Fågelskådning

Asköviken är en av Sveriges klassiska fågelsjöar med stora natur- och... (Läs mer) kulturvärden, vackert beläget i ett småkuperat jordbrukslandskap vid Mälaren. Området med sina ädellövskogar är framförallt känt för sitt rika fågelliv och över 250 fågelarter har observerats här. Här finns öppna strandängar, fornåkrar, sällsynta insekter och en stor mångfald av växter.


Askö 17, 725 91 Västerås

Bowlingbana med käglor och bowlingklot på Bellevue. Foto: Pressbild

Bellevuestadion idrottsanläggning

Bellevuestadion erbjuder många olika aktiviteter för den sportintresserade,... (Läs mer) som padel (både inne och ute), squash, bowling, tennis och badminton. Det finns ett flertal bowling- och badmintonbanor samt bordtennis och mycket mer. På fredag och lördagskvällarna erbjuds det discobowling med musik och blinkande lampor.


Slånbärsgatan 2, 722 23 Västerås
021 - 15 63 50

Bilden visar en uggla, BirdSafari Sweden. Fotograf: Daniel Green.

Birdsafari Sweden

Har du fascinerats av ugglor och deras mystiska, nattliga liv? BirdSafari... (Läs mer) Sweden ger dig chansen att träffa de stora slagugglorna på nära håll och i fullt dagsljus. Säsong 15 april-15 maj. Eller upplev en kanotfärd i havsörnens, fiskgjusens och svarttärnornas vattenvärld. I Svartådalen har människor bosatt sig i tusentals år. Ni landstiger på en vacker klipphäll, metar och lagar mat över öppen eld medan ni njuter av utsikten.


Svartådalen, Svartådalen
070-618 43 16

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och olika utomhusaktiviteter. På ön ligger friluftscentret Aktivt uteliv Björnögården som hyr ut fritidsutrustning efter säsong. Här finns motionsspår, grillplatser, mountainbikeleder, flera fina badplatser. När snön lägger sig så kan man susa ner för Björnöbacken eller åka skridskor på isen.


Björnö, Västerås

Botaniska trädgården med Västerås domkyrka i bakgrunden. Fotograf: Linda Heplinger.

Botaniska trädgården

Botniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en... (Läs mer) källa till kunskap för studenter ända sedan 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.


Biskopsgatan 2, 722 11 Västerås

Kille som sitter i mörker och spelar Esport på dator. Pressbild

Bright Esports

Bright Esports är en Esport Arena där det erbjuds möjlighet att boka en... (Läs mer) plats för afterwork, events, kalas eller gaming med kompisar. På arenan finns tio fulla setups från Sharkgaming och fyra racing simulatorer.


Traversgatan 17, 721 38 Västerås

Två hästar i en solig skogsdunge på Bångbo gård i Västerås. Foto: Pressbild

Bångbo Gård

Välkommen till Bångbo Gård för att njuta av kombinationen djur och natur.... (Läs mer) Du rider i harmoni och i samspel med deras fantastiska lusitano hästar i en miljö långt bort från stadens brus. De erbjuder allt från turridning till ridkurser, event och privatlektioner.


Bångbo Gård, 726 92 Skultuna
073-723 88 10

Vy över Engsö slott i sommarlandskap. Fotograf: Jan Gustafsson.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det om... (Läs mer) att det spökar på Engsö slott. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsö i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.


Engsö Slott, 725 98 Västerås
0171-44 40 20

Två olika uppgifter du måste lösa inne på Escape House Västerås. Fotograf: Sophia Bergholm/Pressbild

Escape House Västerås

På Escape House Västerås blir du, tillsammans med dina medspelare, inlåsta... (Läs mer) i ett rum fyllt med mystiska meddelanden och föremål. Här gäller det att använda din förmåga att hitta ledtrådar, lösa koder och nyttja rummets resurser, för att ta dig ut innan tiden tar slut.


Gjutare Granströms gata 2, 722 12 Västerås
021-12 05 30

Två personer som löser en uppgift i ett av rummen på Escape Room. Foto: Pressbild

Escape Room

Escape Room är den perfekta aktiviteten för att utveckla en grupps förmåga... (Läs mer) att samarbeta. En aktivitet som passar utmärkt för företag, familj och vänner.


Hantverkargatan 2A, 722 12 Västerås
070-090 56 30

Frösåker Golf och Country Club från ovan. Fotograf: Lennart Hyse.

Frösåker Golf & Country Club

På Frösåker, utanför Västerås, finner du en av Sveriges absolut finaste... (Läs mer) golfanläggningar. Upptäck en komplett golfanläggning som erbjuder mer än bara riktigt bra golf. Här får du läget, spelet, maten och inte minst en härlig atmosfär i klubbhuset. Krypvensgreener och djupa bunkrar ger härliga utmaningar. För att inte tala om hål 14, som fått utmärkelsen som ett av Sveriges bästa korthål.


Frösåker 9, 725 97 Västerås
021-30 96 00

Flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga. Foto: Pressbild

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Grönområde med en grusad gångbana på Fullerö Golfklubb. Foto: Pressbild

Fullerö Golfklubb

Fullerö Golfklubb är en 18-håls bana med park- och skogskaraktär. Banan har... (Läs mer) också en korthålsbana. Golfklubben har även en restaurang, Fullerö Kvarterskrog, som serverar både fika och mat.


Jotsberga , 725 91 Västerås
021-502 62

Gamla tryckeriet på Vallbuy Friluftsmuseum är idag butik för antverk. Foto: Pressbild

Hantverkare på Vallby Friluftsmuseum

Besök hantverkarna i deras ateljéer och butiker på Vallby för att fynda... (Läs mer) vackra smycken och prydnader! I Vallby Friluftsmuseums idylliska miljöer huserar en grupp hantverkare året runt. De arbetar i keramik, glas och silver.


Vallby Friluftsmuseum, Västerås

Fin kvällsbild från Hornsåsens gravfält. Foto: Pressbild

Hornsåsens gravfält

Hornsåsens gravfält är länets största gravfält med 200 gravar, rösen,... (Läs mer) högar och stensättningar i olika former. Gravfältet är hittills endast undersökta i begränsad omfattning, men tycks ha använts under såväl bronsålder som äldre och yngre järnålder, från år 0 fram till 1000-talet.


Horn, 725 92 Västerås

En person som sitter i en gokartbil och kör på banan på Hälla Gokart. Foto: Pressbild

Hälla Gokart

Tävla mot dina vänner i en fartfylld gokart-upplevelse. På Hälla, strax... (Läs mer) utanför centrala Västerås, finner du Hälla Gokart. Tillsammans åker ni på en asfaltsbana i snabb hastighet i en liten specialbyggd bil.


Hälla Ring 1, 721 34 Västerås
021-80 01 81

Golfranch på Hälla Golf i Västerås. Foto: Pressbild

Hälla Golf

Hälla Golf ligger precis vid infarten till Hälla Shopping. Här kan du kan... (Läs mer) lära dig allt om golfens grunder. På niohålsbanan får du en lagom runda och hinner ändå med dagens bestyr, även om man därefter kan tillbringa timmar på rangen och övningsområdet med att finslipa svingen.


Hällamotet , 721 35 Västerås
021-14 14 44

Häst och vagntur med Grönsaksbonden. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

Hos Häst & Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en ridtur på... (Läs mer) hästryggen i den härliga naturen i utkanten av Västerås. Eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskapet med häst och släde. Här får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling, så du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

Männsikor som vandrar i vildmarken. Foto: Jonas Landolsi

Jonas Vildmark Bushcraftcenter

Jonas Vildmark Bushcraftcenter brinner för det rustika friluftslivet. Under... (Läs mer) kurserna vandrar och utforskar du Riddarhyttans skogar. Passa på att vandra mellan glittrande tjärnar och historiska kulturmiljöer som Röda Jorden och Geoslingan. Områdets slingrande stigar erbjuder även spännande upptäcktsfärder med din mountainbike. Och vill du hellre utforska från vattnet så finns det gott om ställen att blöta din kanot.


Hyttvägen 1 , 730 91 Riddarhyttan

Människor som hoppar på Jumpyard i Västerås. Foto: Pressbild

JumpYard Västerås

Över 4000 kvm stor trampolinpark med massor av studsmattor, Sky Rider (linbana... (Läs mer) i taket), höghöjdsbana, Clip N Climb-klättring, Ninjabana, Valo tv-spel, Wipe Out mm. Här finns aktiviteter som passar de flesta (från 4 år). Blir ni hungriga eller sugna på något gott så finns ett mysigt kafé med både god mat och fika.


Hallsta Gårdsgata 22, 721 38 Västerås
021-41 24 12

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Kayakomat Notuddsparken, en uppställning med röda kajaker för uthyrning

Kayakomat Notuddsparken

KAYAKOMAT Västerås Notuddsparken är en obemannad station där du enkelt kan... (Läs mer) boka kajak eller SUP dygnet runt. Stationen är säsongsöppen från 1 april till 31 oktober. I kayakomaten kan du hyra solo- och dubbelkajak och även SUP-bräda. På deras hemsida hittar du information om hur du bokar.


Notuddskajen 12, 72356 Västerås
073-7854878

Klättervägg på Klättercentret i Västerås. Foto: Pressbild

Klättercentret

Augusti 2020 slog de upp portarna till vad de blygsamt anser vara deras bästa... (Läs mer) klätterhall hittills. De bygger kontinuerligt om banorna, så här finns härliga utmaningar både för nybörjaren och proffset.


Kraftlinjegatan 4, 721 36 Västerås

Montage på Actionbadet Kokpunkten. Foto: Pressbild

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Vita och bruna alpackor som står i en klunga. Foto: Pressbild

Kolmstahöjdens Alpacka

Kolmstahöjdens Alpacka är en liten gård som ligger en dryg mil utanför... (Läs mer) Västerås. Här finns alpackor, får, höns och ankor som du har möjlighet att komma riktigt nära i lugn och ro. Alpackorna är försiktiga, men också väldigt nyfikna, och mötet sker på deras villkor. Gården tar emot förbokade besök, ett sällskap i taget, så du får en unik och personlig upplevelse – oavsett om du kommer ensam, men familj eller med vänner.


Kolmsta 17, 72596 Västerås

Ett barn besöker älgarna på Kungsbyns djurpark. Foto: Pressbild

Kungsbyn Djurpark

Stängt för tillfället. Kungsbyn Djurpark, en plats som är kul och lärorik... (Läs mer) för både barn och vuxna. På Kungsbyn får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Du får träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Här finns även en bistro där du kan ta en paus och fylla på batterierna för att ta ännu en vända utomhus i parken eller hälsa på hos djuren som håller till inomhus.


Kungsbyn 33 , 725 98 Västerås
021-212 50

Brantbacke inne på kyrkbacken. Foto: Mostphotos

Kyrkbacken

Kyrkbacken är en av Västerås äldsta stadsdelar och består av äldre... (Läs mer) trähus i ett virrvarr av slingriga gränder. Kyrkbacken, eller ”Backarne” som det kuperade området kallades fram till 1600-talet, var stadens ytterområde mot norr. I den södra delen bodde främst kyrkans folk, lärare och präster i sin borgerliga miljö men längre norrut tog slummen vid. Här bodde de rotlösa, fattiga och föraktade, ofta under flera generationer.


Kyrkbacken, 722 15 Västerås

En motorcykel på MC Collection på Tidö. Fotograf: Pressbild/ Caroline Romare

MC Collection & Cykelmuseum - Tidö slott

I det vackra Stenstallet på Tidö slott hittar du MC Collections fantastiska... (Läs mer) samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag. I utställningen får man även träffa mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv. Inför säsongen 2020 bjuds det på nyheter i MC-utställningen. I Stenstallet kommer även en cykelhistorisk utställning att presenteras.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
070-003 93 73

Entré med stor skylt. Pressbild

PMU Second Hand Västerås

PMU Second Hand ligger på Erikslunds handelsområde. Med sina 4400 kvm är det... (Läs mer) Sveriges största secondhandbutik. Här kan du fynda allt mellan himmel och jord. I PMUs secondhandbutiker säljs skänkta varor och överskottet från försäljningen används till internationellt utvecklings- och katastrofarbete.


Hallsta gårdsgata 11, Västerås
021-450 50 10

Två kvinnor och en utmaning på Prison Island. Foto: Pressbild

Prison Island - fängelseäventyr och lasergame

Prison Island är ett upplevelsecenter likt tv-succén Fångarna på fortet.... (Läs mer) Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt. Här välkomnas liten som stor. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans och utmana varandra.


Kopparbergsvägen 13, 722 13 Västerås
021-35 13 50

Probanhuset i Västerås. Fotograf: Linda Heplinger

Proban

Proban är det enda bevarade skolfängelset i sitt slag i Sverige. Det ligger... (Läs mer) mitt i Västerås city och väcker många frågor och funderingar om vilka som fick sitta i det mörka skrymslet och varför. "Proba" är det latinska ordet för skolfängelse. Det var "ett gruvligt ställe" för djäknar (studenter) som inte skötte sig och präster och ämbetsmän som gjort tjänstefel. Proban användes som "fängelse" fram till 1801.


Biskopsgatan 3, 722 15 Västerås

Inifrån en flygsimulator på Västerås Flygmuseum. Fotograf: Tommy Olsson

Prova en flygsimulator

Hos Västerås Flygmuseum kan du få prova på att sitta bakom spakarna i... (Läs mer) någon av deras fyra flygsimulatorer. Västerås Flygmuseums instruktörer visar hur arbetet i en cockpit går till och ger dig en realistisk upplevelse bakom spakarna. Ta kaptens stol och lyft!


Hässlögatan 18, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Elbafärjan som ligger vid hamnen med folk som är på väg att gå ombord. Foto: Pressbild

Rederi Mälarstaden

Rederi Mälarstaden trafikerar Mälaren dagligen, från tidig vår till sen... (Läs mer) höst. På sommaren erbjuds det flera olika kryssningar och guidade turer. De arrangerar trevliga räk-, skaldjurs- och matkryssningar, ofta med någon form av musikunderhållning. Vintertid bjuder man även in till julbordskryssningar. Grupper och företag kan chartra rederiets fartyg.


Färjkajen 1 , 722 10 Västerås
021-13 51 71

En stor vacker äng på Ridön. Foto: Mostphotos

Ridön

Ridön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, och en... (Läs mer) riktig naturpärla! På Ridön kan du ha ett riktigt sommaräventyr. Här kan du bo på vandrarhem eller i hus, fika och åka på guidade turer runt ön.


Ridön, Västerås
021-13 51 71

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

En tjej som står med en häst inne på Rocklunda Ridskola. Foto: Pressbild

Rocklunda Ridskola

Rocklunda ridskola har grupper alla dagar i veckan för såväl nybörjare som... (Läs mer) avancerad, ung som gammal. All lektionsridning sker på deras anläggning på Rocklunda gård i Västerås.


Rocklunda Gård, 722 23 Västerås
021-18 88 83

Rocklunda stugby

Rocklunda Stugby erbjuder 21 arkitektritade stugor för uthyrning. De är 52... (Läs mer) kvm med plats för 8 personer, planlösningen är öppen och ljus. Fördelat på två sovrum, loft, badrum och kök. Exteriör och inredningen är tidlöst modern, samtidigt mysig och omfamnande. Här bor du ett med naturen, sporten och evenemangen med allt inom gångavstånd på Rocklundaområdet. Stugorna är fullt utrustade med bl.a. Wifi, tv, mikro, kyl och frys. Gratis parkering.


Vasagatan 97, 722 18 Västerås
+46101614150

Rytterne kyrkruiner i sommarskrud. Fotograf: Linda Heplinger

Rytterne Kyrkoruiner

Rytterne Kyrkoruiner är en sevärdhet längs Tidö turistväg. Stora och lilla... (Läs mer) Rytterne kyrkoruiner hör till de äldsta kristna minnesmärkena i Västmanland med ursprung från 1200-1300 talet. Stora Rytterne kyrka uppfördes någon gång under slutet av 1100-talet, cirka två kilometer norr om nuvarande Rytterne kyrka och var öppen för begravningar fram till år 1841.


Rytterne kyrka, 725 92 Västerås

Ingången till Sala Silvergruva. Foto: Pressbild

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade... (Läs mer) gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för både barn och vuxna och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.


Drottning Christinas väg, 733 36 Sala
0224-67 72 60

Långbord med bordsdukning på Saluhallen Slakteriet. Foto: Pressbild

Saluhallen Slakteriet

Saluhallen Slakteriet är en saluhall med fokus på lokalt producerad mat av... (Läs mer) hög kvalitet i kombination med ett internationellt utbud - allt i en trivsam miljö! Saluhallen består av flera restauranger samt Bondens Västerås och Skafferiet, med unika utbud av varor.


Slakterigatan 6-10, 721 32 Västerås

En RIB-båt med en grupp människor åker fram på mälaren med Skrapan i bakgrunden. Foto: Pressbild

Sjöevent - Upplevelser på Mälaren

Sjöevent ser till att ni får uppleva Mälaren på ett annorlunda sätt! Med... (Läs mer) Sjöevents flyboard tar du dig fram både ovanför och under vattenytan. Gå på vattnet, flyg som en fågel 7 meter ovanför vattenytan eller dyk som en delfin. Upplevelsen bjuder på akrobatik och en adrenalinkick som du sent kommer att glömma! Eller varför inte fara fram i över 50 knop i en RIB-båt oavsett väder? Åker man inte i grupp kan man boka en stol.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås
070-699 32 40

Ägarinnan och alla produkter inifrån Skafferiet på Saluhallen Slakteriet. Fotograf: Pressbild/ Douglas Davies.

Skafferiet

Skafferiet är en förpackningsfri butik, vilket innebär att du tar med dina... (Läs mer) egna behållare eller köper glasburkar/flaskor hos dem och fyller på från deras lösviktssystem. Deras sortiment är nästan helt intill ekologiskt med undantag för ett fåtal produkter. Här hittar du tex torkad frukt, kryddor, bönor, linser, fröer, kaffe & te, hushåll & hygien...


Slakterigatan 10, på innergården, 721 32 Västerås
073-716 42 65

Huvudbyggnaden på Skerike Golfklubb. Foto: Pressbild

Skerike Golfklubb

Skerike Golfklubb ligger precis utanför Västerås och är en vacker oas där... (Läs mer) du verkligen kan uppleva lugnet. Banans karaktär är en relativt öppen 18-håls hedbana. Hålen ramas in av kullar, en hel del diken och vattenhinder. Här finns även en 9-håls Pay and Play bana. På klubben finns en restaurang med fullständiga rättigheter.


Kävsta Västerås, 725 93 Västerås
021-510 80

Outlet-shopping vid Skultuna Messingsbruk i Västerås. Foto: Pressbild

Skultuna Fabriksbutiker och littala Outlet

Alldeles vid Skultuna Messingsbruk ligger även Skultuna Fabriksbutiker och... (Läs mer) littala Outlet. En mil norr om Västerås ligger det över 400 år gamla Messingsbruket. Här kan man besöka det populära Å-Caféet med berömda räkmackor. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 726 31 Skultuna
021-783 07, 021-783 01

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. Här hittar du ett stort sortiment av tidlös design att shoppa. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Skogsbryn på Sörby Fornborg. Foto: Pressbild

Sorby Fornborg

Sorby borg, som är en fornborg från 600-talet, finner du längs vackra Tidö... (Läs mer) turistväg utanför Västerås. Borgen har ett flertal murar med en inre huvudmur och är omgiven av ett system av förborgar utanför vilka mindre stensträngar löper. Borgen har en delvis bevarad kallmurning. Sorby borg antas ha varit en farledborg för att skydda den forntida viken in mot Rytterne kyrka.


Sorby, 725 92 Västerås

Utifrån på Strömsholms Slott . Foto: Mostphotos

Strömsholms slott

Strömsholms slott är placerat mitt i Strömsholms vackra omgivningar. I... (Läs mer) slottet finns idag väl bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar. Det ursprungliga slottet, som var en kungagård av ansenliga mått, började byggas år 1556 på order av Gustav Vasa. Slottet stod färdigt 1681 men inreddes först åren 1767-1775. Under 1800-talets första hälft användes slottet som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen.


Slottsvägen 32, 734 94 Strömsholm
0220-430 35

Ingången till Steam Hotel i Västerås. Fotograf: Henrik Mill

The Steam Hotel

Betyg:

Med sina 264 rum i industriromantisk stil, restauranger och barer med... (Läs mer) internationella visioner kommer hotellet garanterat att väcka alla dina sinnen till liv. Hotellet erbjuder även ett 800 kvm stort spa och en utsikt över Mälaren som får dig att tappa andan. Från hotellet har du första parkett till Mälaren och cirka 15 minuters promenad till city.


Ångkraftsvägen 14, 721 31 Västerås
021-475 99 00

Utifrån på Tidö Slott. Foto: Pressbild

Tidö slott

Tidö slott ligger strax utanför Västerås. Här kan du gå en guidad tur... (Läs mer) genom slottets paradvåning och besöka MC Collection i det gamla stenstallet. 2020 får motorcyklarna sällskap av en cykelhistorisk utställning. Slottet är byggt i holländsk renässansstil och de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. 1890 köptes slottet av Carl-David von Schinkel vars familj än idag är ägare till slottet. 1971 slogs portarna upp för allmänheten.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
021-530 17

Bassängen på Tillbergabadet. Foto: Pressbild

Tillbergabadet

Ett familjebad med 32 grader i vattnet. Här kan du och familjen bada i badets... (Läs mer) uppvärmda bassäng, njuta av lite godsaker i deras kafé, basta eller gå på vattengymnastik. Det finns även möjligheter att hyra badet för kalas, avslutningar eller andra tillställningar där man kan kombinera en timme i badet med fika.


Norra Klintvägen 15, 722 33 Västerås
021-660 10

Bilden visar turbinhuset från utsidan

Turbinhuset

I september år 1888 installerade Elektriska Aktiebolaget, från Arboga,... (Läs mer) elektrisk belysning i vissa delar av Västerås. Strax därefter beslutade företaget att expandera och började leta efter större lokaler. I Västerås fanns då en driftig kommunalpolitiker och industriman, Oskar Fredrik Wijkman, som fick staden att gå med på att bistå med både mark, kapital och el till bolaget.


Slottsgatan, 722 11 Västerås

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Bild beskriver en backe med en stor vimpel och folk i bakgrunden

Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås, som erbjuder... (Läs mer) skidåkning på vintern och downhill på sommaren. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött med två liftar. Vid anläggningen finns även en pulkabacke som håller öppet när anläggningen är öppen. Kika efter när liften håller öppet!


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Visar ett rum i sjukhusmiljö

Vårdmuseet Västerås

Vårdmuseet är ett medicinhistoriskt museum, som drivs av den ideella... (Läs mer) föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia. Museet innehåller bland annat föremål, bilder och modell från Västerås första sjukhus. Syftet är att förmedla kunskap om den medicinska utvecklingen från slutet av 1700-talet fram till idag.


Landstingshuset, ingång 6, 721 89 Västerås

Vy uppifrån över Västerås Domkyrka. Fotograf: Linda Heplinger

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka, med sina äldsta delar ända från 1200-talet, är en... (Läs mer) verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter. Kyrkan blev genomgripande restaurerad mellan åren 1958-1961. Då installerades flera helt nya delar, exempelvis predikstolen och högaltaret. I domkyrkan finns 163 intakta gravstenar och bland dessa återfinns Erik XIVs gravplats.


Västra Kyrkogatan 10, 722 15 Västerås
021-81 46 00

Bild visar en flygsimulator. Fotograf: Tommy Olsson

Västerås Flygmuseum

I närheten av Stockholm-Västerås flygplats ligger ett storslaget flygmuseum.... (Läs mer) I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, de allra flesta i skick att flyga.


Hässlögatan 16, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Två personer spelar Västerås indoorgolf. Foto: Pressbild/ Christoffer Snöborg

Västerås Indoor Golf

Västerås största anläggning för inomhus golf hittar du på Erikslund. Här... (Läs mer) väntar en fantastisk spelupplevelse med banor från hela världen. Alla simulatorer är utrustade med samma teknik som proffsen använder. I Västerås kan du spela golf varje dag, året runt!


Traversgatan 17, 721 38 Västerås
010-641 21 02

Bild visar fasad ett stort glashus med en stor rund ring i neon. Fotograf: Clifford Shirley

Västerås Konserthus

Klassisk musik, familjeföreställningar, visor, dansföreställningar,... (Läs mer) stand-up, folkmusik, jazz, populärmusik. Västerås Konserthus har något för de allra flesta smaker. Västerås Konserthus invigdes 2002 och ligger centralt, endast två minuter från Västerås Centralstation. Här anordnas idag konserter, teatrar, dansuppvisningar och massor av annan underhållning året runt, för stora och små!


Kopparbergsvägen 1, 722 13 Västerås
021-40 36 00

Skyltfönstret till Västerås Konsthall. Foto: Pressbild

Västerås Konsthall

Utställningarna på Västerås Konsthall varvas med deras egna och av... (Läs mer) konstnärer utifrån. Det är Västerås Konsthalls vänförening i samarbete med Västerås Konstnärsförening som arrangerar utställningarna.


Sturegatan 12, Gallerian, 722 13 Västerås
021-12 24 98

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild visar fasaden till Västerås slott. Foto: Pia Nordlander

Västerås slott

Västerås slott är placerat mitt emellan centrala Västerås och Mälaren,... (Läs mer) med utsikt över Vasaparken och Svartån. Denna ganska enkla men vackra byggnad har anor från 1200-talet och är full av historia. När Gustav Vasa övertog slottet under mitten av 1500-talet var slottet illa åtgånget efter strider och belägringar. Han beslutade då att göra stora om- och tillbyggnader.


Slottet 1, 722 11 Västerås
021-480 04 67

Ångkraftverket från en ståtlig vy. Foto: Pressbild

Västerås Ångkraftverk

I den siluett som Västerås tecknar mot Mälaren lägger man märke till ett... (Läs mer) högt torn med fyra skorstenspipor på toppen. Det är det gamla ångkraftverket som en gång stod för en väsentlig del av Sveriges energiförsörjning. Idag är ångkraftverket ett förklarat byggnadsminne som bland annat huserar Kokpunkten, Västerås actionbad. Det storslagna komplexet är ritat av Erik Hahr i början av 1900-talet.


Kraftverksgatan 11, 721 31 Västerås

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild beskriver ingången till teater västmanland. Fotograf: Medlinn Gosch

Västmanlands Teater

Västmanlands Teater har en ensemble med erfarenhet från teater, dans, musik,... (Läs mer) sång och nycirkus som bara väntar på att få underhålla dig! Västmanlands Teater ligger på Slottsgatan i centrala Västerås, ett stenkast från Västerås Slott och Västerås Centralstation. Teatern gästas av uppsättningar och sätter även upp egna. Här finns två salonger och ett kafé.


Slottsgatan 11, 722 11 Västerås
021-470 41 00

En älg i skogsmiljö, Wild Sweden tar dig bla. på älgsafari. Foto: Pressbild/ Joop Bierling

WildSweden

Wild Sweden erbjuder olika typer av safariupplevelser där man får komma nära... (Läs mer) och lära sig om djur. Spana efter varg, älg, bäver och björn tillsammans med kunniga guider. Hör vargar yla på natten (säsong jan-mars och juni-sept) eller var med på bäversafari och lär dig hur bävrar fungerar (säsong juli-sept). Eller varför inte vandra på djurens egna stigar som leder in i den täta skogen och tar dig till älgens vardagsrum (säsong maj-sept).


070-610 61 50

Ett stort teleskop på Åkesta Observatorium som är riktat upp mot himlen. Fotograf: Per Sanderfjord.

Åkesta observatorium

Åkesta Observatorium kan du besöka under deras öppna visningar eller boka en... (Läs mer) gruppvisning. När det är dåligt väder presenterar de rymden med bildspel, filmer, fotografier och visar annat intressant material från främst NASA och JPL. Åkesta Observatoriet byggdes år 1939 och är ett av Sveriges äldsta privata observatorier. Du finner det på Skultunavägen, cirka 5 kilometer norr om Västerås.


Åkesta Gård, Skultunavägen, 726 92 Skultuna
072- 557 04 80

En älgkalv på Gårdsjö älgpark. Fotograf: Pressbild/ T Lektell.

Älgsafari på Gårdsjö Älgpark

Ca en timme från Västerås ligger Gårdsjö Älgpark där du kan möta älgar... (Läs mer) i deras naturliga miljö. Älgarna strövar fritt i ett hägn och under en guidad visning får du åka in i hägnet med traktor och vagn och komma älgarna riktigt nära. Bokning och avbokning av tur kan ske fram till en timme innan avgång. Det går alltid bra att komma på drop-in om man inte vill boka i förväg.


Gårdsjö 127, 744 91 Heby
070-353 60 60

En drönarbild över ön Elba, då en båt är påväg att lägga till vid bryggan. Fotograf: Pia Nordlander

Ön Elba

Besök Elba, en av de tre Hästholmarna, i Västerås skärgård. Elba är... (Läs mer) skogbevuxen men har fantastiska klipphällar där badgästerna kan bre ut sig. Hästholmarna avsattes som naturpark redan år 1959 och blev från och med 1965 ett naturreservat.


Elba, Västerås
021-39 23 22

Du kanske också gillar: