Höstlov kring Mälaren 2022

Ett barn äter en stor våffla på Wåffelbaren i Västerås. Fotograf: Matilda Hildingsson

Höstlov ropar barnen lyriskt. Föräldrarna blir panikslagna och funderar på vad de ska hitta på. Lugn, utbudet av aktiviteter är stort och häftigt i Västerås samt i våra grannstäder Enköping, Eskilstuna och Strängnäs. Välkomna!

Känn badrenalinet på Kokpunkten Actionbad

Älskar dina barn att bada? Kom till Västerås och besök Kokpunkten actionbad. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller tävla sida vid sida i Double racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel.
Ett tips, bo kvar en natt i Västerås!

En man åker nyheten VR- Ride på Kokpunkten actionbad. Foto: Pressbild

Höstlov uppe i trädkronorna

Sugen på spänning och adrenalin? Aktivt Uteliv Björnögården har aktiviteten som ger pirr i magen för hela familjen. Här finns två höghöjdsbanor och en ny linbana som är en del av höghöjdsbanan. Ni får självklart hjälp av duktiga instruktörer så inga ursäkter… du vågar mer än du tror! Här finns även motionsspår, mountainbikespår samt cyklar att hyra om du önskar hålla dig på marken. Efter all aktivitet är tipset ett besök på Wåffelbaren som erbjuder magiskt goda och instagramvänliga våfflor. Allt samlat på en och samma plats.

Hällristningarna i Boglösa – i ficklampans sken

Ladda batterierna till ficklampan, klä dig varmt och ge dig sedan ut på en resa 3000 år tillbaka i tiden, till hällristningarnas tid.

Strax utanför Enköping ligger Boglösa. Här finns ett av Upplands rikaste områden på hällristningar. Inknackade figurer i berget som i ficklampans sken blir extra tydliga. Människofigurer, djurfigurer, skepp och skålgropar sida vid sida. Det finns skyltar på svenska och engelska och särskilda besöksbryggor som gör att du kommer nära inpå ristningarna. Aktiviteten passar för hela familjen. Terrängen är bitvis kuperad. Läs mer här om tillgängligheten vid varje plats.
Till Boglösa kommer du med busslinje 223.
Hitta tidtabellen här.

 

Hällristningar i Boglösa. Foto: Pressbild

Läslovsdagar på Gripsholms slott

Se den spännande Vasaborgen. Fängelsehålor, rustkammare, kanoner och ett uppstoppat lejon, hundratals porträtt som följer dig med blicken i de vindlande gångarna. På egen hand kan du gå på ”Modesafari med Lejonet Leo”. Förboka ditt besök och läs mer om läslovsdagarna och deras öppettider på slottets hemsida.

 

Höstlov på Arsenalen

I museet kan du lösa kluriga uppdrag som kan leda dig fram till vår hemliga skattkista. Eller varför inte lyssna till hur Sveriges första stridsvagn smugglades till Sverige i appen Storyspot. Du kan också köpa dig en åktur i en av våra bandvagnar. För tider, priser och biljetter se: Arsenalens hemsida

En stridsvagn åker i terräng.
Barn håller i en pumpa och har ansiktsmålningar. Pressbild: Parken Zoo

Mysrysligt höstlov på Parken Zoo

Under höstlovet förvandlas Parken Zoo till en mötesplats för det okända, spökliga och småkusliga. Höstkylan smyger sig på och dagarna blir lite mörkare. då passar Parken Zoo på att tända upp och göra det riktigt ”mysrysligt” i parken. Upplev en mysryslig halloweenstämning med pumpor, fågelskrämmor och höstaktiva djur. Grilla korv och marshmallows över öppna eldar, och insup den trollska och spännande atmosfären. För information om öppettider och vad som sker i parken under höstlovet kolla in här.

Kul(tur) i Munktellstaden för höstlovsfirare

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Här kan hela familjen utforska flera museer, spännande utställningar och kluriga utmaningar på ett lekfullt sätt i historisk miljö. Provkör dumper med VR, provsitt traktorer, skapa konst i konstverkstaden, häng med på guidning och lär dig hur du ska bete dig om du möter ett troll. Besök Eskilstuna stadsmuseum, Konstmuseum, Rademachersmedjorna och Munktellmuseet och lär dig mer om Eskilstunas historia på ett roligt sätt.  Stadens hotell erbjuder flera olika hotellpaket.

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet

Bada i laguner, simma i forsen, ta det lugnt under palmerna eller luta dig tillbaka i bubbelpoolen. Mer adrenalin finns i den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen finns ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Så klart finns också motionssim och hopptorn. Mellan baden finns både mat och fika i restaurangen. Söker du avslappning? Besök relaxavdelningen, ta något gott att äta och njut av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad. Allt det här erbjuder Pepparrotsbadet i Enköping.

Artikeln är ett samarbete tillsammans med Fyra Mälarstäder där kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås ingår.

Du kanske också gillar: