Tre flickor myser på en höstpromenad. Pressbild

Mylingar, mord och misär på Kyrkbacken

Under höstlovet kan du följa med på en rysligt spännande guidadtur på Kyrkbacken, en något kuslig och intressant resa genom århundraden bland bödeln, pesten och avrättningar kryddat med väsen från nordisk folktro.

Visst låter det spännande!
Rekommenderas från cirka 7 år, i målsmans sällskap.

Guidad tur med Deila och dåtiden

Höstlovskul med Sjörövar-Sally

Kan du hjälpa Sally att bli en modig sjörövare? Sally är Mälarens fegaste pirat.
Hon vill bli en tuff sjörövare men måste ha hjälp med att hitta sitt mod. Kan hjälpa henne? Då ska du besöka Västerås domkyrka under höstlovet.

Dramatiserad visning rek för barn ca 4-7 år.

Höstlovskul med Svenska kyrkan

Höstlovskul på Vallby Friluftsmuseum

Njut av höstlovet på Vallby Friluftsmuseum!

På Vallby friluftsmuseums rysliga höstlovsrunda kan ni på egen hand uppleva och berättelser ur västmanländsk folktro. Rundan innehåller en hel del läskiga och otäcka inslag så den passar bäst för barn från cirka 8 år.
Den kan upplevas skrämmande för yngre barn och känsliga personeRundan behöver inte förbokas utan ni går den på egen hand den tid som passar er. Kostnadsfritt.

Tycker du höstlovsrundan är för läskig? Gå till mysrysligheter istället! Tycker du om djur kan du följa med på årets sista djurvandringar. Museibonden visar och berättar om museets djur när de ska utfodras inför kvällen. Samling sker vid lanthandeln.

Rysliga rundor och djurvandringar

 

Stadsmysterium

Stadsmysterium är en perfekt aktivitet för familjen eller vännerna.
Du letar ledtrådar under en promenad och upptäcker Västerås på ett nytt sätt. Lös mysteriet med den namnlöse munken eller klura ut vad som hänt med de bortsprungna Västeråsgurkorna.

Stadsmysterium

Höstlovsteater Awake Projects och Jonas & Mathias

Awake Projects kommer att spela teatrarna,

DEN MAGISKA BOKEN ( Awake Projects)
Följ med in i den magiska bokens förunderliga värld. De två skådespelarna Hanna Björck och Maria Sendow använder sig av målande berättarteknik och förtrollande scenografi för att ge barnen en musik och teaterupplevelse utöver det vanliga.

HUR SKA DETTA SLUTA? (Jonas & Mathias)️För barn från 6år och deras vuxna)Hur ska detta sluta? är ett improviserat äventyr om att följa sina drömmar och göra vad du kan för att uppnå dem. Allt kan hända och du är med och bestämmer handlingen.

30 oktober – Höstlovsteater
2 november – Jakten på Sanningen

 

Awake Projects

Kokpunkten goes Halloween

Under höstlovet förvandlas actionbadet med 530 meter vattenrutschbanor till ett stort spökhus! Magen kittlar och pulsen rusar när du slajdar ner mot motståndaren i Double racer! Har du (o)tur kanske du träffar ett spöke på vägen upp mot Boomerang… Höstlovet på Kokpunkten får ditt hjärta att göra dubbla volter.

Kokpunkten actionbad

Höstlovskul på Klättercentret

Klättercentret kommer ha öppet alla dagar och ha prova på tider varje dag för dig som vill testa på att klättra på höga väggar med instruktör. Under veckan kan du även gå på skattjakt och hjälpa Klätterapan att hitta sina vänner. Eller kanske vågar du dig på Halloween Climb? En läskigare klättring för alla!

Det kommer självklart gå bra att klättra bouldering under centrets alla öppettider.

Klättercentret

 

 

Höghöjdsbanan – Läskigt bland träd

Nu är blir det ännu läskigare att klättra i träden.
Halloween närmar sig med stormsteg och oavsett vad man tycker om den amerikanska högtiden är den här för att stanna. En stark trend bland nöjesparker och besöksmål är att arrangera spännande skräckupplevelser och lokalt i Västerås har även Aktivt Uteliv Björnögården hakat på den trenden. Höghöjdsbanan kommer så klart att vara pyntad och när det skymmer kommer de att tända eldkorgar på marken som lyser upp skogen.

Höghöjdsbanan

 

Trixfestivalen – Cirkusfestival för hela familjen

På höstlovet blir det enligt tradition festival på Trixteatern igen. Den här gången har de öppet tisdag den 31 oktober – lördag den 4 november! De har också den stora äran att få presentera höstens gästspel Cirkus Gaston & Caligari – Tar höjd!
 Det blir en föreställning som lockar till glada skratt och vilda applåder. Missa inte detta, spelas torsdag-lör!

Välkommen till en vecka fylld av tokiga, vackra och galna cirkusföreställningar tre gånger om dagen.

 

Succén är tillbaka – Det blir Halloween-helg hos Dingisarna!

Denna helg är det läskigt i Dingtunaspåret – längs hela spåret blir det massor av häftiga pumpor som lyser. Utställningen börjar på lördagen den 28:e klockan 18 och pågår till sent söndag kväll.
Det är helt gratis att uppleva och är som bäst när mörkret faller på. Ingen föranmälan behövs.

Läskigt välkomna!

Hemsökt museum på Västmanlands läns museum

Den 1 november kan du följa med på en kuslig vandring genom Västmanlands övernaturliga förflutna för ungdomar mellan 13-18 år.
Kl 19.30-20.00 & 20.15-20.45. Den senare vandringen är liiite kusligare!

Fri entré men begränsat antal platser, mejla namn och ålder för alla som önskar delta till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se Skriv ”Hemsökt museum” och den tid du vill ha i ämnesraden. Det går också bra att ringa för att boka plats på telefon: 021-39 32 22. Självklart går det bra att ta med ledsagare/assistent, meddela vid bokning.

Det är bra om du kommer lite innan det börjar.

Hemsökt museum 

Anund är död- En levande visning om graven och döden

Välkommen på tidsenlig vikingabegravning!
En viking har dött!  Begravningen sker på Anundshögsgravfältet och vi måste se till att ceremonin sker på rätt sätt så livet blir så bra som möjligt – efter döden.
”Anund är död” är en interaktiv dramatiserad visning där deltagarna med rekvisita återskapar en hur en begravning från järnåldern egentligen kan ha gått till.
Höstlovsvisningen ”Anund är död” passar allvarliga barn och lekfulla vuxna i åldern 8 – 99 år.
När: fredag 3/11 & lördag 4/11 kl. 14:00 – 15:00
Barn och unga upp till 16 år går gratis men behöver boka biljett.
Biljetter köper du via tickster

Halloweenparty hos Under Stora Eken

Under stora eken inbjuder alla att närvara på Halloweenfirande.
Den 28 oktober klockan 15.00-01.00 slår de upp dörrarna för Halloweenfesten. De har förberett många spel och intressanta aktiviteter för dig.
Spel för barn – Skattjakt – Glögg för barn och vuxna – Halloween-meny – Lotteri och prisdragning – Godis för utklädnad – Grill – Rädsla Zon för barn och vuxna – Biografen är öppen!
Besök  från 15:00 till 01:00 och kom på bra humör! Klädkod uppmuntras – godis som present till kostym Inträde till evenemanget kostar 150 kr för vuxna och 75 kr för barn. I biljetten ingår gratis kaffe eller glögg. Eller en påse godis till barnen  Samt lotteri och inträde till alla zoner är gratis

Under stora eken 

Höstlovskul för de minsta på Engsö Slott

Engsö Slott är känt världen över för sina spöken. Men denna höst blir det lite snällare och mysigare på slottet. Gå på pumpajakt, pyssla i slottssalar och grilla korv på slottsgården.
När: torsdag 2/11 till söndag 5/11 kl. 11:00 – 15:00

Prova på att vara en e-sportare

Prova på att vara en e-sportare med Västerås Esportförening. Du som är mellan 11-14 år kan anmäla dig till Västerås Esportförenings kostnadsfria dag prova på-dag. Spelen som kommer spelas är Rocket League och Fortnite.

När: måndag 30 oktober, kl. 9.00-15.00

Dagen är kostnadsfri tack vare RF-SISU Västmanland och det är ett begränsat antal platser, först till kvarn. Befintliga medlemmar hos Västerås Esportförening kan inte delta.

Prova på att vara en e-sportare

Sportläger med Bright Esports och Area Academy

Bright Esports anordnar ett e-sportläger tillsammans med Area Academy och Fredrik JAEGARN Kempf, förbundskaptenen för svenska e-sportlandslaget.

Här kommer du som deltagare träna, spela, ha roligt och bli en bättre e-sportare. Under denna aktivitet ingår lunch och mellanmål samt grym coachning!

Deltagarna väljer mellan CS 2, Fortnite och Valorant

När: 1-3 november, kl. 9.00-17.00

E-sportläger hos Bright Esports

Var snäll och kom till biblioteket på Läslovet!

Temat på läslovet är vänlighet så kom till biblioteket och hjälp oss att sprida lite extra vänlighet den här veckan. Gör ett gladogram och ge till någon du tycker om eller skriv en vänlig hälsning och bidra till vår vänliga vägg. Varför inte lägga en vänlig lapp i en bok så att nästa låntagare får en trevlig överraskning?

Det händer roliga saker på alla våra bibliotek, kolla på ditt närmaste bibliotek för att få veta vad som händer där. Var så snäll och kom till biblioteket. Det blir kul!

Biblioteksbussen har vänliga lovaktiviteter under vecka 44–45.

Alla våra aktiviteter är gratis!

Hela vårt program hittar du på bibliotekets hemsida: Bibliotek i Västmanland

Nedan hittar ni några av de aktiviteter som kommer ske under veckan:

Bibliotek i Västmanland

Rundvandring på teatern

Följ med bakom kulisserna på Västmanlands Teater!

Vi tar oss under och bakom scen, berättar om teatern och om hur vi gör när vi skapar en föreställning. Vi klär ut oss och försöker hitta den förlorade berättelsen. Vandringen startar i foajén och slutar på stora scenen.

Datum Torsdag 2 november klockan 13.00 och 15.00

Ålder 7–12 år

Plats Västmanlands Teater

Max 15 deltagare. Kostnadsfritt.

Anmälan sker till mathias.wiik@vastmanlandsteater.se

Rundvandring på teatern

Det osynliga biblioteksbarnet

Kom och spela rollen som Portal-väktare, när du tillsammans med andra löser problem mellan fantasivärldarna.

Lajvet handlar om barnet Invi som inte kan släppa taget om sin låtsaskompis och har fastnat mellan den verkliga världen och Världen Bortom Molnen. Portal-väktarna står inför sin största utmaning någonsin. Med sitt mod, sin kreativitet och sin värme ska de göra allt för att hjälpa Invi bli synlig igen.

30 okt, 13.00-15.00, Bäckby bibliotek

31 okt, 13.00-15.00, Råby bibliotek

3 nov, 13.00-15.00, Skiljebo bibliotek

Anmäl dig här

Bibliotekslajv på Läslovet

 

Med reservation för ändringar. Titta på respektive arrangörs hemsida för aktuell information.

Mer inspiration för ett händelserikt höstlov