Höstlov i Västerås 2023

Det vankas höstlov i Sverige! Och vad passar då bättre än massor av roliga höstlovsaktiviteter? För den som tänkt spendera sitt höstlov i Västerås har vi här samlat ett helt gäng passande aktiviteter för barn. Ta på ett extra lager kläder, packa utflyktsväskan och bege dig ut eller håll dig inne i värmen om du hellre vill det. Tipsen fylls på löpande, så ta en titt snart igen eller följ oss på Facebook för senaste nytt.

Mylingar, mord och misär på Kyrkbacken

Under höstlovet kan du följa med på en rysligt spännande guidadtur på Kyrkbacken, en något kuslig och intressant resa genom århundraden bland bödeln, pesten och avrättningar kryddat med väsen från nordisk folktro.

Visst låter det spännande!
Rekommenderas från cirka 7 år, i målsmans sällskap.

Guidad tur med Deila och dåtiden

Höstlovskul med Sjörövar-Sally

Kan du hjälpa Sally att bli en modig sjörövare? Sally är Mälarens fegaste pirat.
Hon vill bli en tuff sjörövare men måste ha hjälp med att hitta sitt mod. Kan hjälpa henne? Då ska du besöka Västerås domkyrka under höstlovet.

Dramatiserad visning rek för barn ca 4-7 år.

Höstlovskul med Svenska kyrkan

Höstlovskul på Vallby Friluftsmuseum

Njut av höstlovet på Vallby Friluftsmuseum!

På Vallby friluftsmuseums rysliga höstlovsrunda kan ni på egen hand uppleva och berättelser ur västmanländsk folktro. Rundan innehåller en hel del läskiga och otäcka inslag så den passar bäst för barn från cirka 8 år.
Den kan upplevas skrämmande för yngre barn och känsliga personer. Rundan går över ojämnt underlag och in i hus med trappor och höga trösklar. Karta hämtas eller fotas av i närheten av lanthandeln på Vallby Friluftsmuseum. Rundan behöver inte förbokas utan ni går den på egen hand den tid som passar er. Kostnadsfritt.

Tycker du höstlovsrundan är för läskig? Gå till mysrysligheter istället! Museets pumpatunnel har förvandlats till en spöktunnel. Där är spökena färre och mindre. Du kan också fota dig som ett stort eller litet spöke vid fotoväggen och vid torget kan du titta på den mysrysliga torgrundeln.

Tycker du om djur kan du följa med på årets sista djurvandringar. Museibonden visar och berättar om museets djur när de ska utfodras inför kvällen. Samling sker vid lanthandeln.

I lanthandeln kan du köpa en strut med gammaldags karameller. Öppen dagligen under höstlovet.

 

Rysliga rundor och djurvandringar

 

Stadsmysterium

Stadsmysterium är en perfekt aktivitet för familjen eller vännerna.
Du letar ledtrådar under en promenad och upptäcker Västerås på ett nytt sätt. Lös mysteriet med den namnlöse munken eller klura ut vad som hänt med de bortsprungna Västeråsgurkorna.

Stadsmysterium

Höstlovsteater Awake Projects och Jonas & Mathias

Awake Projects kommer att spela teatrarna,

  •  DEN MAGISKA BOKEN ( Awake Projects)
    Följ med in i den magiska bokens förunderliga värld. De två skådespelarna Hanna Björck och Maria Sendow använder sig av målande berättarteknik och förtrollande scenografi för att ge barnen en musik och teaterupplevelse utöver det vanliga.
  • HUR SKA DETTA SLUTA? (Jonas & Mathias)
    ️För barn från 6år och deras vuxna)Hur ska detta sluta? är ett improviserat äventyr om att följa sina drömmar och göra vad du kan för att uppnå dem. Allt kan hända och du är med och bestämmer handlingen.
  • TEATERWORKSHOP (Jonas & Mathias)(För barn från 6år och deras vuxna)Genom lekar och dramaövningar testar vi på att skapa teater tillsammans, i samma anda som föreställningen Hur ska detta sluta? Workshopen pågår i ca 1hAwake Projects

Kokpunkten goes Halloween

Under höstlovet förvandlas actionbadet med 530 meter vattenrutschbanor till ett stort spökhus! Magen kittlar och pulsen rusar när du slajdar ner mot motståndaren i Double racer! Har du (o)tur kanske du träffar ett spöke på vägen upp mot Boomerang… Höstlovet på Kokpunkten får ditt hjärta att göra dubbla volter.

Kokpunkten actionbad

Höstlovskul på Klättercentret

Klättercentret kommer ha öppet alla dagar och ha prova på tider varje dag för dig som vill testa på att klättra på höga väggar med instruktör.
Det kommer självklart att gå bra att klättra bouldering under alla våra öppettider.

Klättercentret

 

 

Höghöjdsbanan – Läskigt bland träd

Nu är blir det ännu läskigare att klättra i träden.
Halloween närmar sig med stormsteg och oavsett vad man tycker om den amerikanska högtiden är den här för att stanna. En stark trend bland nöjesparker och besöksmål är att arrangera spännande skräckupplevelser och lokalt i Västerås har även Aktivt Uteliv Björnögården hakat på den trenden. Höghöjdsbanan kommer så klart att vara pyntad och när det skymmer kommer de att tända eldkorgar på marken som lyser upp skogen.

Höghöjdsbanan

 

Trixfestivalen – Cirkusfestival för hela familjen

På höstlovet blir det enligt tradition festival på Trixteatern igen. Den här gången har de öppet tisdag den 31 oktober – lördag den 4 november! De har också den stora äran att få presentera höstens gästspel Cirkus Gaston & Caligari – Tar höjd!
 Det blir en föreställning som lockar till glada skratt och vilda applåder. Missa inte detta, spelas torsdag-lör!

Välkommen till en vecka fylld av tokiga, vackra och galna cirkusföreställningar tre gånger om dagen.

 

Mer inspiration för ett händelserikt höstlov