7 våriga utomhustips

Vy över Djäknebergets lekplats Fotograf: Pia Nordlander

Det känns i luften när våren gör entré! Det är äntligen dags att ge sig ut i värmen och ljuset. Här har vi samlat några riktigt härliga tips på utomhusaktiviteter i Västerås som passar för hela familjen. Och kanske det bästa av allt – de flesta av aktiviteterna är helt gratis.

Ett barn ler stort när hon blir uppvaktad av getterna på Kungsbynd Djurpark i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

1. Nytt liv på gården

Vallby Friluftsmuseum har kallats ”Västerås motsvarighet till Skansen”, vilket är en rätt träffande liknelse. Det är ett utomhusmuseum med många olika djur i en mysig och gammaldags miljö. Här är våren en speciell tid på året. Det är nämligen nu vi får träffa lammungarna, killingarna, kycklingarna, griskultingarna och alla de andra nykomlingarna som upptäcker världen för första gången. En perfekt dagsaktivitet för både barn och vuxna!

Vallby Friluftsmuseum

2. Böljande betong

Här är det grusfritt! Löga skatepark är den självklara destinationen när barnen vill åka skateboard – men det går också fint med inlines, kickbike eller BMX-cykel. Betongparken har kullar, dalar, hopp och hinder med olika svårighetsgrad. Den släta ytan gör det både lätt att få rull och att behålla farten. Säkerhetstänk är en självklar del av aktiviteten, så därför rekommenderas hjälm och skydd på övriga kroppen brukar vara klokt.

Löga skatepark

Tonåringar åker sparkcykel på Löga Skejtpark i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander
Korvar trädda på grillspett hålls ovanför en öppen eld. Foto: Mostphotos

3. Grilla in våren

Medhavd matsäck ute i friska luften är svårt att toppa. Det skulle möjligtvis vara om du även tillagar maten över öppen eld! Runtom i Västerås finns det grillplatser som är till för allmänheten och som är fria att använda. Något att elda med och eventuellt lite snitsig tändteknik – det är allt som behövs. Och något att grilla förstås! Björnö, Lövudden, Ängsö, Vedbobacken och Frösåker är några av favoritplatserna som vi avslutningsvis bara måste nämna i sammanhanget.

Grillplatser i Västerås

4. Historiska kullar

Pigga vårkänslor och spring i benen? Perfekt! Då ska ni ta en tur till kullarna vid Anundshög. De historiska gravhögarna och de stora gräsytorna är nämligen som gjorda för fantasifulla lekar. De resta stenarna står som en pampig kuliss, små bäckar ringlar fram mellan träden och skogen ligger som en grönskande krans. Här upplever ni på nära håll när blommor, djur och natur väcks till liv på nytt. När det är tid för en paus finns också ett mysigt kafé precis intill.

Anundshög

Vår vid Anundshög i Västerås. Fotograf: Clifford Shirley
Barn som leker på en lekplats. Fotograf: Hans Nordlander

5. Hundratals lekplatser

Ofta är det enkla också det roligaste! Klätterställningar, tunnlar, gungor, rutschkanor och minivärldar finns nästan överallt i stan. Och många lekplatser har inspirerande teman som ger fantasin en ordentlig skjuts. För den som vill ha vägledning i lekparksdjungeln rekommenderar vi varmt Instagram-kontot park_pappa. Där följer vi parkpappan och parkdottern när de testar och betygsätter Västerås lekparker.

Instagram: park_pappa
Västerås lekparker

6. Aktivitetsön Björnö

Ute på Björnö har friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården sina spännande och utmanande höghöjdsbanor. Här kan hela familjen, stor som liten, vandra högt upp bland trädens toppar. Ni tar er från träd till träd med hjälp av hängbroar, nät, linbanor och andra kluriga passager. Så småningom, när krafterna behöver fyllas på, så har ni Wåffelbaren i närheten – en ständig favorit bland barnen. Ön ligger några kilometer från centrum och är ansluten med bro till fastlandet.

Höghöjdsbanan
Wåffelbaren

Informationsskylt med distanser vid Rocklundas motionsspår. Foto: Mostphotos

7. Full fart på Rocklunda

Rocklunda är Västerås sport- och aktivitetsområde. I Rocklundaskogen finns flera motionsspår med varierande terräng, men till alla barnfamiljer vi vill särskilt tipsa om den roliga hinderbanan! Den är 2 kilometer lång och har 14 hinder. Längs banan kan ni bland annat gå på lina, springa genom däckhinder och balansera på bommar – och ni väljer såklart själva de hinder som passar er.

Idrottsanläggningen Rocklunda
Hinderbanan i Rocklundaskogen

Fler tips för barnfamiljen: