Folk promenerar och åker skridskor på mälarisen. Fotograf: Pia Nordlander

Aktiviteter på Mälarisen

Så snart isen är säker ger sig föreningen Västerås ideella plogare ut på Mälaren och plogar en bana. Då kan du på ett säkert sätt ta dig ut på isen för en promenad, skridsko- eller sparktur. Ett härligt alternativ för den som inte vill snöra på sig skridskorna är att ta ett åk i längdskidspåret på isen vid Björnö. Har du ingen utrustning är det enkelt att hyra hos Aktivt Uteliv Björnögården eller att låna hos Fritidsbanken.

Västerås ideella plogare
Aktivt Uteliv Björnögården
Fritidsbanken Västerås
Lakeside Adventure

Folk promenerar och åker skridskor på mälarisen. Fotograf: Pia Nordlander
Ett barn med stora skidglasögon åker slalom på Vedbobacken i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Slalom och längdskidor

Vedbobacken har vunnit pris som ”Årets hemmabacke” och är en uppskattad anläggning av både Västeråsare och hitresta. Här kan du åka utför och längd hela säsongen tack vare konstsnö. Pulkabacke finns också! Under vintern arrangerar Aktivt Uteliv teknikkurser för längdåkning samt vallakurser för längdskidor på Vedbobacken. I skogen vid sport- och aktivitetsområdet Rocklunda finns också längdskidspår med konstsnö under hela vintersäsongen.

Skidanläggningen Vedbobacken
Rocklunda motionsspår
Guide – Skidspår i Västerås 

 

Många spolade isbanor

Under vintern finns spolade skridskobanor i de flesta stadsdelarna. Flertalet av banorna spolas av Västerås stad, men många spolas även av privatpersoner. Ta en titt på länken nedanför om du vill se en karta eller ha aktuell information om öppettider.

Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller, vilket innebär att det är viktigt att alla tar sitt ansvar och håller avstånd till varandra, både på och bredvid isen.

Skridskoåkning i Västerås

Ett barn som åker skridskor. Foto: Mostphotos
Långfärdsskridsko åkare i solnedgång. Pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården - vinter

På friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården hittar du allt för en lyckad... (Läs mer) vinterdag utomhus. Här kan du hyra långfärdskridskor, längdskidor och pulkor samt alpin skidutrustning. Utanför finns det plogade skridskobanor och skidspår på Mälaren och på ön hittar du även en stor pulkabacke. Du kan även lämna in skridskorna på slipning i deras skidverkstad eller boka en guidad tur med kursinslag på antingen långfärdskridskor eller längdskidor.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och olika utomhusaktiviteter. På ön ligger friluftscentret Aktivt uteliv Björnögården som hyr ut fritidsutrustning efter säsong. Här finns motionsspår, grillplatser, mountainbikeleder, flera fina badplatser. När snön lägger sig så kan man susa ner för Björnöbacken eller åka skridskor på isen.


Björnö, Västerås

Hyllor med skridskor och hjälmar som man kan låna hos Fritidsbanken. Fotograf: Pressbild/ Henric Byström.

Fritidsbanken Västerås

Hos Fritidsbanken lånar du sport- och fritidsutrustning avgiftsfritt i 14... (Läs mer) dagar. Fritidsbanken, som startade i Forshaga kommun år 2013, är som ett bibliotek med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som exempelvis skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. De flesta artiklarna är skänkta.


Kokillgatan 1, 721 33 Västerås
021-39 43 62

Häst och vagntur med Grönsaksbonden. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

Hos Häst & Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en ridtur på... (Läs mer) hästryggen i den härliga naturen i utkanten av Västerås. Eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskapet med häst och släde. Här får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling, så du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

En person paddlar i vattnet. Foto: Pressbild

Lakeside Adventure

Lakeside Adventure hyr ut, guidar och utbildar inom paddling och friluftsliv.... (Läs mer) Vår huvuduthyrning finns på Skantzöbadet i Hallstahammar, där finns canadensare, kajaker, SUP och mountainbikes att hyra för turer längs Strömsholms kanal. Vi har även en uthyrning i Borgåsund där vi satsar mest på kajak och SUP. Kolla även in våra kurser och turer. De erbjuder även annan friluftsutrustning för året-runt-aktiviteter, som skridskor, skidor och sparkar.


Hornssund 2 , 725 92 Västerås
070-555 49 80

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

En man som åker långfärdsskridskor på Mälaren. Fotograf: Pia Nordlander

Skridskobana på Mälaren

På vintern har Västerås en plogad bana mitt ute på Mälaren. Den är cirka... (Läs mer) 10 kilometer lång och 12 meter bred. Du kan kliva på från Lillåudden och längs med hela Öster Mälarstrand. Den löper vidare fram till jollekappseglarnas klubbhus och sedan vidare ut till Östra Holmen, fram till Björnöbron. Så snart isen är säker plogas banan av Västerås Ideella Plogare för att skapa ett bra uteliv längs med Västeråsfjärden för både västeråsare och besökare.


Västeråsfjärden, Västerås

Bild beskriver en backe med en stor vimpel och folk i bakgrunden

Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås, som erbjuder... (Läs mer) skidåkning på vintern och downhill på sommaren. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött med två liftar. Vid anläggningen finns även en pulkabacke som håller öppet när anläggningen är öppen och ett spår för längdskidåkning. Snögaranti under hela säsongen!


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Bild visar barn som åker skridskor: Fotograf: Pia Nordlander

Västerås City Isbana

På Stora torget, mitt i Västerås, finns vintertid en konstfrusen isbana.... (Läs mer) Här är det fritt fram för besökarna att åka en tur. Banan invigs i slutet av november varje år och är öppen för besökare ända till mitten av mars. Här åker man utan klubba och puck i stort sett när som helst, utom vid de särskilda aktiviteter som då och då anordnas på banan.


Aseatorget, 722 13 Västerås
021 - 448 03 00

Två personer spelar Västerås indoorgolf. Foto: Pressbild/ Christoffer Snöborg

Västerås Indoor Golf

Västerås största anläggning för inomhus golf hittar du på Erikslund. Här... (Läs mer) väntar en fantastisk spelupplevelse med banor från hela världen. Alla simulatorer är utrustade med samma teknik som proffsen använder. I Västerås kan du spela golf varje dag, året runt!


Traversgatan 17, 721 38 Västerås
010-641 21 02

Du kanske också gillar: