Utomhusaktiviteter

Tonåringar åker sparkcykel på Löga Skejtpark i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Oavsett årstid är det få saker som ger så mycket energi som att vistas utomhus. Alla årstider har sin charm och utbudet av utomhusaktiviteter i Västerås är varierat och stort året om.

Njut av Västerås utomhus

Vissa älskar att ta långa promenader längs med Mälaren, andra föredrar skogsstigar. Några vill fara ner för nypistade backar på Vedbobacken medan andra föredrar barmark och använder backen för downhill.

Både en cykel- och golfstad

Västerås är en cykelstad, så här tar vi oss både gärna och enkelt fram på cykel. Vi är även en golfstad som erbjuder fina banor både centralt och i vackra omgivningar i utkanten av stan.

 

Två vuxna personer är på löptur längsmed Mälaren i Västerås. Fotograf: Hans Nordlander

Aktiviteter vid Mälaren

Mälaren använder vi året runt. Under vintern plogas långa banor för både promenader, långfärdsskridskor, sparkåkning och ja, den spåras till och med för längdskidor. Under sommaren erbjuder Mälaren istället härliga badplatser och diverse vattenaktiviteter. Eller ta Elbafärjan till barnens badparadis, Östra Holmen.

Issurfare far fram över den blanka Mälarisen med Västerås i bakgrunden. Fotograf: Mostphotos
Bilden visar Björnögården på Björnö. Fotograf: Mostphotos.

Aktivt Uteliv Björnögården

Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder en mängd olika möjligheter till dig... (Läs mer) som vill aktivera dig när du är i Västerås, sommar som vinter. Här kan du hyra sport- och friluftsutrustning eller hänga med på någon av de kurser/turer de arrangerar. På Björnögården kan du äta något gott från Wåffelbarens meny. Vill du bo kvar så kan du boka en stuga på ön.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Bilden visar en älgkalv. Fotograf: T Lektell.

Älgsafari på Gårdsjö Älgpark

Ca en timme från Västerås ligger Gårdsjö Älgpark där du kan möta älgar... (Läs mer) i deras naturliga miljö. Älgarna strövar fritt i ett hägn och under en guidad visning får du åka in i hägnet med traktor och vagn och komma älgarna riktigt nära. Bokning och avbokning av tur kan ske fram till en timme innan avgång. Det går alltid bra att komma på drop-in om man inte vill boka i förväg.


Gårdsjö 127, 744 91 Heby
070-353 60 60

Bilden visar klubbhuset på Ängsö Golfklubb.

Ängsö Golfklubb

Denna golfbana är en kombinerad 18-håls skogs- och parkbana i vacker... (Läs mer) Mälarnatur. Både nybörjare och elitspelare har stor glädje av att spela på banan, då stora variationer kan göras tack vare många utslagsplatser och stora greener. Golfbanan ligger på ett naturvårdsområde utanför Ängsö naturreservat, cirka två mil från Västerås city.


Stora Bodarna , 725 98 Västerås
0171-44 10 12, 076- 019 47 70

Bilden visar Sveriges största gravhög sommartid, när gräset är fullt med gula maskrosor.

Anundshög

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, troligen från 500-700... (Läs mer) e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har dock aldrig grävts ur. Redan på stenåldern kring år 2500 f.Kr. började människor att bosätta sig på den långa Badelundaåsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Kring åsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder.


Anundshög, 725 96 Västerås

Archertag

Archertag erbjuder en blandning mellan paintball och bågskytte. Det är få... (Läs mer) saker som triggar igång ett gapskratt som en välriktad pil i pannan på din kompis – och det är precis det Archertag handlar om. Archertag bygger en bana med skydd att ta betäckning bakom och ni försöker sedan pricka spelarna i motståndarlaget. Ett actionfyllt pilbågskrig och fantastiskt roligt att göra med kompisgänget eller kollegorna!


Västerås, Västerås
08-21 85 05

Bilden visar ett fågelskådartorn i trä ute på Asköviken. Foto: Mostphoto.

Asköviken - Fågelskådning

Asköviken är en av Sveriges klassiska fågelsjöar med stora natur- och... (Läs mer) kulturvärden, vackert beläget i ett småkuperat jordbrukslandskap vid Mälaren. Området med sina ädellövskogar är framförallt känt för sitt rika fågelliv och över 250 fågelarter har observerats här. Här finns öppna strandängar, fornåkrar, sällsynta insekter och en stor mångfald av växter.


Askö 17, 725 91 Västerås

Bilden visar en bowlingbana med käglor och bowlingklot på Bellevue.

Bellevuestadion idrottsanläggning

Bellevuestadion erbjuder många olika aktiviteter för den sportintresserade,... (Läs mer) som squash, bowling, tennis och badminton. Det finns ett flertal bowling- och badmintonbanor samt bordtennis och mycket mer. På fredag och lördagskvällarna erbjuds det discobowling med musik och blinkande lampor.


Slånbärsgatan 2, 722 23 Västerås
021 - 15 63 50

Bilden visar en uggla, BirdSafari Sweden. Fotograf: Daniel Green.

Birdsafari Sweden

Har du fascinerats av ugglor och deras mystiska, nattliga liv? BirdSafari... (Läs mer) Sweden ger dig chansen att träffa de stora slagugglorna på nära håll och i fullt dagsljus. Säsong 15 april-15 maj. Eller upplev en kanotfärd i havsörnens, fiskgjusens och svarttärnornas vattenvärld. I Svartådalen har människor bosatt sig i tusentals år. Ni landstiger på en vacker klipphäll, metar och lagar mat över öppen eld medan ni njuter av utsikten.


Svartådalen, Svartådalen
070-618 43 16

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och en mängd olika utomhusaktiviteter. Upp till 5km är motionsspåren belysta.


Björnö, Västerås

Bilden visar Björnöbadet på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander.

Björnöbaden

Strax utanför centrala Västerås ligger Björnö. Här finner du Mälarens... (Läs mer) mest besökta utomhusbad. Stora Björnöbadet har en lång sandstrand och toaletter, lekplats och en kiosk i nära anslutning. På Södra Björnöbadet finns en stor gräsyta och det är långgrunt vilket passar alldeles utmärkt för barnfamiljer.


Björnö, Västerås

Bilden visar en person som klättrat upp på stegen till Björnögårdens höghöjdsbana.

Björnögårdens höghöjdsbana

Uppe i träden vid Björnögården tar du dig runt med hjälp av bland annat... (Läs mer) hängbroar, nät och linbanor. Banan består av två delar, varav den ena är cirka 4 meter över mark och den andra är cirka 8 meter över mark. Säkerhetsutrustning är ett måste och lånas på Björnögården när man bokat en tur. Du får även information om hur allt går till av en kunnig instruktör.


Björnögården, Björnö, 723 48 Västerås
021-262 00

Bilden visar Botaniska trädgården med Västerås domkyrka i bakgrunden. Fotograf: Linda Heplinger.

Botaniska trädgården

Botniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en... (Läs mer) källa till kunskap för studenter ända sedan 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.


Biskopsgatan 2, 722 11 Västerås

Bilden visar en del av Djäkneberget en höstdag med domkyrkan, Skrapan och stadshustornet i bakgrunden.

Djäkneberget

Högre än domkyrkans höga torn - blickar Djäkneberget ner över Västerås.... (Läs mer) Namnet kommer från ordet "djäkne", en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Du kan även fascineras av de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.


Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
021-13 48 80

Bilden visar en grupp människor i ett formationshopp med Fallskärmscenter.

Fallskärmscenter

Fritt fall från 4000 meter, 200km/h i 50 sekunder... Ett tandemhopp är det... (Läs mer) perfekta sättet att uppleva adrenalinet. På Johannisbergs flygfält kan du prova på fallskärmshoppning!


Johannisberg 7 , 725 91 Västerås
08-82 63 36

Promenad vid Mälaren i Västerås. Fotograf: Avigphoto

Farmersgolf - Nibble gård

Du tar dig runt en 10-hålsbana i kulturmiljö från järnåldern men hjälp av... (Läs mer) en träsko på skaft med boll. Banan slingrar sig mitt igenom byn dom är daterad till samma tidsepok. Målet är att ta sig runt banan på 10-hål på minst antal slag, det tar ca 1 ½ – 2 timmar.


Tillberga Nibble, 725 95 Västerås

Bild visar en bana med stenar och olika hinder

First Camp Västerås - Äventyrsgolf

En rolig aktivitet på First Camp Västerås är äventyrsgolf. Banan är byggd... (Läs mer) i miniatyr men efter “skalenliga ritningar” över några av världens finaste golfbanor som förebilder. Det 18:e hålet, till exempel, är en miniatyr av Pebble Beach och 12: e hålet är baserad på Augustas. Banan är komplett med växter, vatten, vattenhinder och mycket annat som gör spelet lite roligare.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås
021-14 02 79, 0771-10 12 00

Bilden visar ett par röda simglasögon som ligger på en brygga på Framnäsbadet.

Framnäsbadet

Framnäs är en badplats vid Mälaren, cirka 4,5 kilometer från Västerås... (Läs mer) city. Simma i Mälaren, koppla av på stranden eller ge din hund en chans att ha roligt i vattnet på den närliggande hundstranden - allt medan du njuter av en fantastisk utsikt över mälarskärgården.


Framnäs, 723 48 Västerås

Bilden visar hyllor med skridskor och hjälmar som man kan låna hos Fritidsbanken. Fotograf: Henric Byström.

Fritidsbanken Västerås

Hos Fritidsbanken lånar du sport- och fritidsutrustning avgiftsfritt i 14... (Läs mer) dagar. Fritidsbanken, som startade i Forshaga kommun år 2013, är som ett bibliotek med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som exempelvis skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. De flesta artiklarna är skänkta.


Kokillgatan 1, 721 33 Västerås
021-39 43 62

Bilden visar Frösåker Golf och Country Club från ovan. Fotograf: Lennart Hyse.

Frösåker Golf & Country Club

På Frösåker, utanför Västerås, finner du en av Sveriges absolut finaste... (Läs mer) golfanläggningar. Upptäck en komplett golfanläggning som erbjuder mer än bara riktigt bra golf. Här får du läget, spelet, maten och inte minst en härlig atmosfär i klubbhuset. Krypvensgreener och djupa bunkrar ger härliga utmaningar. För att inte tala om hål 14, som fått utmärkelsen som ett av Sveriges bästa korthål.


Frösåker 9, 725 97 Västerås
021-30 96 00

Bilden visar flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga.

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Bilden visar ett grönområde med en grusad gångbana på Fullerö Golfklubb.

Fullerö Golfklubb

Fullerö Golfklubb är en 18-håls bana med park- och skogskaraktär. Banan har... (Läs mer) också en korthålsbana. Golfklubben har även en restaurang, Fullerö Kvarterskrog, som serverar både fika och mat.


Jotsberga , 725 91 Västerås
021-502 62

Bilden visar Gäddeholms badplats med bryggan i förgrunden. Fotograf: Kristoffer Hasselberg.

Gäddeholms badplats

I Gäddeholm, 12 kilometer utanför Västerås, finns en trevlig badplats för... (Läs mer) alla åldrar. Gäddeholms badplats har en sandstrand med brygga och en fin lekplats. Dessutom finns stora grönytor, en volleybollplan och ett utegym. I nära anslutning finns ett kafé och alldeles intill ligger en småbåtshamn.


Gäddeholm, 725 97 Västerås

Bilden visar en person som sitter i en gokartbil och kör på banan på Hälla Gokart.

Hälla Gokart

Tävla mot dina vänner i en fartfylld gokart-upplevelse. På Hälla, strax... (Läs mer) utanför centrala Västerås, finner du Hälla Gokart. Tillsammans åker ni på en asfaltsbana i snabb hastighet i en liten specialbyggd bil.


Hälla Ring 1, 721 34 Västerås
021-80 01 81

Golfranch på Hälla Golf i Västerås. Foto: Pressbild

Hälla Golf

Hälla Golf ligger precis vid infarten till Hälla Shopping. Här kan du kan... (Läs mer) lära dig allt om golfens grunder. På niohålsbanan får du en lagom runda och hinner ändå med dagens bestyr, även om man därefter kan tillbringa timmar på rangen och övningsområdet med att finslipa svingen.


Hällamotet , 721 35 Västerås
021-14 14 44

Gamla tryckeriet på Vallbuy Friluftsmuseum är idag butik för antverk. Fotograf: Pressbild

Hantverkare på Vallby Friluftsmuseum

Besök hantverkarna i deras ateljéer och butiker på Vallby för att fynda... (Läs mer) vackra smycken och prydnader! I Vallby Friluftsmuseums idylliska miljöer huserar en grupp hantverkare året runt. De arbetar i keramik, glas och silver.


Vallby Friluftsmuseum, Västerås

Häst och vagntur med Grönsaksbonden. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

Hos Häst & Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en ridtur på... (Läs mer) hästryggen i den härliga naturen i utkanten av Västerås. Eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskapet med häst och släde. Här får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling, så du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

Bilden visar Hornsåsens gravfält.

Hornsåsens gravfält

Hornsåsens gravfält är länets största gravfält med 200 gravar, rösen,... (Läs mer) högar och stensättningar i olika former. Gravfältet är hittills endast undersökta i begränsad omfattning, men tycks ha använts under såväl bronsålder som äldre och yngre järnålder, från år 0 fram till 1000-talet.


Horn, 725 92 Västerås

pojke som tittar upp från bryggan

Johannisberg badplats

På Johannisbergs badplats finns det en sandstrand och stora grönytor,... (Läs mer) badbryggor och badplattformar, toaletter och duschar. First Camp Västerås ligger i närheten och erbjuder både äventyrsgolf, restaurang och kiosk.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås

En liten kalv på Kärrbo Prästgård. Foto: Pressbild

Kärrbo Prästgård

Kärrbo Prästgård i utkanten av Västerås är en levande gård som strävar... (Läs mer) efter hållbar utveckling. De odlar grönsaker utan kemikalier och konstgödsel och låter kor, får och hästar beta på åkrarna för maximal bindning av koldioxid och mångfald av insekter och fåglar. Besök deras gård och handla i deras gårdsbutik. De har tre stora evenemang per år, Kärrbodagen, Skördemarknad och Julmarknad.


Kärrbo Prästgård 6, 725 97 Västerås
070-345 71 32

Kungsbyn Djurpark

Kungsbyn Djurpark, en plats som är kul och lärorik för både barn och vuxna.... (Läs mer) På Kungsbyn får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Du får träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Här finns även en bistro där du kan ta en paus och fylla på batterierna för att ta ännu en vända utomhus i parken eller hälsa på hos djuren som håller till inomhus.


Kungsbyn 33 , 725 98 Västerås
021-212 50

En person paddlar i vattnet

Lakeside Adventure - Båtuthyrning

Lakeside Adventure hyr bland annat ut kajaker, kanadensare, roddbåtar,... (Läs mer) storkanoter och paddelbrädor eller som det också kallas – SUP Stand Up Paddleboards. De erbjuder även annan friluftsutrustning för året-runt-aktiviteter, som skridskor, skidor och sparkar.


Strandtorget 1, 723 48 Västerås
021-261 00

Man som åter skateboard och är upp och ned

Löga skatepark

Löga skatepark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skateparken är till för dig som åker skateboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Bild på stranden med folk som ligger och solar

Lögastrand

Lögastrand är Västerås mest centrala badplats. Här finns ett fint... (Läs mer) trädäck, en badstrand och stora gräsytor där det finns gott om plats för sol och lek för alla badgäster. Hit tar du dig snabbt med cykel eller till fots då det endast är ett stenkast från Västerås city. Alldeles bredvid badet finns det en stor och fin lekplats.


Lögarängsvägen 3 , 721 32 Västerås

Bild på en pojke som tittar upp i från bryggkanten

Lövudden badplats

Lövudden badplats ligger cirka 6 kilometer från Västerås city. På... (Läs mer) Lövudden hittar du stora gräsytor, en brygga och en sandstrand som lämpar sig väl för barnfamiljer.


Lövudden, 725 91 Västerås

Visar en sjö med stora röda hus

Orresta Golf & Konferens

Orresta Golf & Konferens erbjuder golf, konferens och boende i vacker... (Läs mer) miljö endast 15 minuter från Västerås, i riktning mot Enköping. Hotellet har 30 trevliga rum och på golfklubbens restaurang serveras både lunch och middagar. Paketerbjudanden erbjuds för både företag och privatpersoner och festlokaler kan hyras både för bröllop och konferens.


Orresta Gård, 725 96 Västerås
0171-44 32 20

Visar en badbik på ön med många personer som står på en brygga

Östra Holmen

En kvarts båtfärd från stadens sorl ligger den natursköna badön Östra... (Läs mer) Holmen. Det är få citykärnor förunnat att ha en sådan vacker badö så nära och lättillgänglig. Sommartid går Elbafärjan till Östra Holmen dagligen. Här kan du strosa på öns stigar, njuta av naturen och vyn från de vackra klipporna, ta ett svalkande dopp från hopptornet eller bara vara.


Östra Holmen , Västerås
021-13 51 71

Bilden visar en paintballhjälm

Paintball

Strax utanför Västerås ligger DRock Paintball. Här finner du en av Sveriges... (Läs mer) mest spektakulära inomhusbanor och flera utomhusbanor. Inomhusbanan är placerad i en bunker som tidigare ägdes av banverket som skydd för en transformatorstation till järnvägen. Här får du vara med om en rolig dag med kunniga instruktörer, hög säkerhetsnivå och bra utrustning. Det finns även möjlighet att grilla vid banan.


Ösby 1 , 725 95 Västerås
070-786 80 07

Bild visar 2 palmer och en stor döskalle

Piratgolf

Granne med Hälla Shopping hittar du Hällas Piratgolf. Här spelar du över... (Läs mer) broar och genom berg, förbi dödskallen och piraterna. Här kan du även ta en glass eller fika. Spela en rolig och spännande variant av bangolf tillsammans med hela familjen. Det blir ett riktigt piratäventyr!


Hällamotet, 721 35 Västerås
021-14 14 44

Bilden visar elbafärjan som li hamnen med folk som vill gå på båten.

Rederi Mälarstaden

Rederi Mälarstaden trafikerar Mälaren dagligen, från tidig vår till sen... (Läs mer) höst. På sommaren erbjuds det flera olika kryssningar och guidade turer och vintertid bjuder man in till julbordskryssningar. De arrangerar även trevliga taco-, pizza- och skaldjurskryssningar, ofta med någon form av musikunderhållning. Grupper och företag kan chartra rederiets fartyg.


Färjkajen 1 , 722 10 Västerås
021-13 51 71

Visar en stor vacker äng

Ridön

Ridön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, och en... (Läs mer) riktig naturpärla! På Ridön kan du ha ett riktigt sommaräventyr. Här kan du bo på vandrarhem eller i hus, fika och åka på guidade turer runt ön.


Ridön, Västerås
021-13 51 71

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

Badande människor vid Sandabadet. Foto: Pressbild

Sandabadet

Sandabadet är en populär strand i Kvicksund, mellan Västerås och... (Läs mer) Eskilstuna. Denna långgrunda sandstrand har en kiosk, brygga, toaletter och duschar.


Kvicksund, 635 32 Västerås

En RIB-båt med en grupp människor åker fram på mälaren med Skrapan i bakgrunden. Fotograf: Pressbild

Sjöevent - Upplevelser på Mälaren

Sjöevent ser till att ni får uppleva Mälaren på ett annorlunda sätt! Med... (Läs mer) Sjöevents flyboard tar du dig fram både ovanför och under vattenytan. Gå på vattnet, flyg som en fågel 7 meter ovanför vattenytan eller dyk som en delfin. Upplevelsen bjuder på akrobatik och en adrenalinkick som du sent kommer att glömma! Eller varför inte fara fram i över 50 knop i en RIB-båt oavsett väder? Åker man inte i grupp kan man boka en stol.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås
070-699 32 40

Bilden visar en stor röd fasad med uteservering

Skerike Golfklubb

Skerike Golfklubb ligger precis utanför Västerås och är en vacker oas där... (Läs mer) du verkligen kan uppleva lugnet. Banans karaktär är en relativt öppen 18-håls hedbana. Hålen ramas in av kullar, en hel del diken och vattenhinder. Här finns även en 9-håls Pay and Play bana. På klubben finns en restaurang med fullständiga rättigheter.


Kävsta , 725 93 Västerås
021-510 80

Visar en man som åker skridskor på mälaren

Skridskobana på Mälaren

På vintern har Västerås en plogad bana mitt ute på Mälaren. Den är cirka... (Läs mer) 10 kilometer lång och 12 meter bred. Du kan kliva på från Lillåudden och längs med hela Öster Mälarstrand. Den löper vidare fram till jollekappseglarnas klubbhus och sedan vidare ut till Östra Holmen, fram till Björnöbron. Så snart isen är säker plogas banan av Västerås Ideella Plogare för att skapa ett bra uteliv längs med Västeråsfjärden för både västeråsare och besökare.


Västeråsfjärden, Västerås

Badande människor på Skultunabadet. Foto: Pressbild

Skultunabadet

Skultunabadet är ett familjevänligt utomhusbad med stora gräsytor där du... (Läs mer) hittar din egen plats utan trängsel. Här finns en liten lekpark med sandlåda, gungställning och lekstuga. Badet har fyra bassänger. Badet har inga badvakter men däremot badvärdar som svarar för din trivsel och service under din vistelse på badet.


Vallonvägen 10 , 730 50 Skultuna
021-39 38 41

Bilden visar ett skogsbryn

Sorby Fornborg

Sorby borg, som är en fornborg från 600-talet, finner du längs vackra Tidö... (Läs mer) turistväg utanför Västerås. Borgen har ett flertal murar med en inre huvudmur och är omgiven av ett system av förborgar utanför vilka mindre stensträngar löper. Borgen har en delvis bevarad kallmurning. Sorby borg antas ha varit en farledborg för att skydda den forntida viken in mot Rytterne kyrka.


Sorby, 725 92 Västerås

Bilden visar en pojke som springer ut i vattnet

Sundängen badplats

Ut mot Ängsö finns badplatsen Sundängen, en trevlig badplats för hela... (Läs mer) familjen. Detta är en familjevänlig badplats med sandstrand och brygga, fina toaletter, bangolf, beachvolleybollplan och nära till servering med rättigheter.


Sundängen, 725 98 Västerås
0171-44 10 43

Bilden visar en man som går längst vattnet i skogen

Tips på vandringsstråk

Runt om i Västerås och Västmanland är utbudet av vandringsstråk stort.... (Läs mer) Här tipsar vi om olika platser och leder. Variationerna är stora så det finns något för alla, nybörjare som erfaren. Ett tips är att ta sig ut till Ängsö med sin unika natur. Ett annat är att ta M/S Havsörnen ut i Mälaren. Ett annat tips är att vandra längs med Bruksleden som går från Västerås till Avesta.

Vy över vattenhål på Tortuna golfklubb i Västmanland. Foto: Pressbild

Tortuna Golfklubb

Tortuna golfklubb är en mycket variationsrik 18-håls bana som bjuder på... (Läs mer) härliga utmaningar. Golfbanan är belägen i ett naturskönt område bara en kort bit utanför Västerås. Mellan de två slingorna ligger övningsområden med driving range, en utmanande övningsbunker, puttinggreen och två öppna ytor för att öva chip och pitch.


Nicktuna, 725 96 Västerås
021-653 01

En stor ek med grönska runt omkring hos Under stora eken. Foto: Pressbild

Under Stora Eken

Efter Tidövägen hittar du Under Stora Eken. Ett perfekt utflyktsmål i det... (Läs mer) gröna. Deras vackra naturskyddade ek på över 400 år är belägen bland åkermark, grönska och fågelkvitter. Ett litet kafé med roliga aktiviteter för både liten och stor.


073-33 53 145

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Bilden visar en man som är i luften och åker o cableparken. Fotograf Peter Vahlfridsson

Västerås Cable Park

En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport.... (Läs mer) Istället för att åka efter en båt dras du här framåt med hjälp av en eldriven linbana. I vattnet finns en del hopp, rails och annat för de mer erfarna åkarna men även för nybörjare erbjuder parken en hel del skoj och passar bra både för barn och vuxna. Här kan du åka allt från vattenskidor, kneeboard och wakeboard till wakeskate eller kiteboard.


Lögarängsvägen 4, 721 32 Västerås

Bilden visar en bit av en gräsmatta på golfklubben

Västerås Golfklubb

Västerås Golfklubb ligger endast fem minuters bilväg från Västerås City.... (Läs mer) Golfklubben är en välskött 18-hålsanläggning med en restaurang som serverar både mat och dryck. Relativt små upphöjda greener och ett flertal bunkrar gör att slopevärdet är ganska högt.


Bjärby , 724 83 Västerås
021-448 47 00

Bild beskriver en backe med en stor vimpel och folk i bakgrunden

Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås, som erbjuder... (Läs mer) skidåkning på vintern och downhill på sommaren. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött med två liftar. Vid anläggningen finns även en pulkabacke som håller öppet när anläggningen är öppen. Kika efter när liften håller öppet!


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Downhill åkning i sommarsolen nedför Vedbobacken i Västerås. Foto: Mostphotos

Vedbobacken downhill

Ta liften upp och cykla ner. På Vedbobacken i Västerås finns det 3... (Läs mer) mountainbikespår ner från toppen i varierande svårhetsgrader. Liften till toppen håller öppet enligt ordinarie öppettider sommartid och för de som inte kan åka lift finns det skjuts upp i kärra. Downhill-cyklar och hjälmar finns för uthyrning. Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås som erbjuder skidåkning på vintern och downhill på sommaren.


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Bild visar en älg i skogsmiljö, wildsweden tar dig bla. på algsafari

WildSweden

Wild Sweden erbjuder olika typer av safariupplevelser där man får komma nära... (Läs mer) och lära sig om djur. Hör vargar yla på natten (säsong januari-mars och juni-september) eller var med på bäversafari och lär dig hur bävrar fungerar (säsong juli-september). Eller varför inte vandra på djurens egna stigar som leder in i den täta skogen och tar dig till älgens vardagsrum (säsong maj till september).


070-610 61 50