Utebad & stränder

Ett barn hoppar i Mälaren från en brygga en solig sommardag. Fotograf: Pia Nordlander

Sommar, sol, bad och strand. Mälarstaden Västerås har allt att erbjuda. Antingen är du där ”alla” hänger eller så hittar du din egna lilla badvik på någon av Västerås vackra mälaröar.

Badplatser för alla smaker

Att Västerås är en mälarstad är det ingen tvekan om. Under sommaren kan du ifrån färjkajen ta den anrika Elbafärjan till barnens badparadis Östra holmen eller till klippön Elba.

En kort promenad från Västerås city finner du Lögastrand som erbjuder både stora gräsytor, sand, ramp och bryggor. Kommer regnet så finns det flera badhus av vilka Kokpunktens actionbad uppskattas i alla väder av alla åldrar.

Men utbudet av stränder och badplatser är mer än så. Här nedan finner du stadens alla officiella badplatser men även tips på Västeråsarnas smultronställen.

Vy över badstranden på Björnö med besökare som badar och solar. Fotograf: Pia Nordlander
Bilden visar en stillsam bild över Mälaren, tagen från en brygga på Aggarön.

Aggarön

Aggarön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, med... (Läs mer) stillsam natur och spännande historia. Ön har ett rikt djurliv och är hem för dovhjort och rådjur och emellanåt kan man även se älg. Aggaröns historia går tillbaka till järnåldern och har gästats av diverse landshövdingar och friherrar. Idag är ön en av Västerås skärgårds skatter och en populär tillflyktsort för dem som vill uppleva natur och stillhet.


Aggarön, Västerås
070-699 32 40

Bilden visar Björnöbadet på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander.

Björnöbaden

Strax utanför centrala Västerås ligger Björnö. Här finner du Mälarens... (Läs mer) mest besökta utomhusbad. Stora Björnöbadet har en lång sandstrand och toaletter, lekplats och en kiosk i nära anslutning. På Södra Björnöbadet finns en stor gräsyta och det är långgrunt vilket passar alldeles utmärkt för barnfamiljer.


Björnö, Västerås

Bilden visar ett par röda simglasögon som ligger på en brygga på Framnäsbadet.

Framnäsbadet

Framnäs är en badplats vid Mälaren, cirka 4,5 kilometer från Västerås... (Läs mer) city. Simma i Mälaren, koppla av på stranden eller ge din hund en chans att ha roligt i vattnet på den närliggande hundstranden - allt medan du njuter av en fantastisk utsikt över mälarskärgården.


Framnäs, 723 48 Västerås

Bilden visar Gäddeholms badplats med bryggan i förgrunden. Fotograf: Kristoffer Hasselberg.

Gäddeholms badplats

I Gäddeholm, 12 kilometer utanför Västerås, finns en trevlig badplats för... (Läs mer) alla åldrar. Gäddeholms badplats har en sandstrand med brygga och en fin lekplats. Dessutom finns stora grönytor, en volleybollplan och ett utegym. I nära anslutning finns ett kafé och alldeles intill ligger en småbåtshamn.


Gäddeholm, 725 97 Västerås

pojke som tittar upp från bryggan

Johannisberg badplats

På Johannisbergs badplats finns det en sandstrand och stora grönytor,... (Läs mer) badbryggor och badplattformar, toaletter och duschar. First Camp Västerås ligger i närheten och erbjuder både äventyrsgolf, restaurang och kiosk.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås

Bild på stranden med folk som ligger och solar

Lögastrand

Lögastrand är Västerås mest centrala badplats. Här finns ett fint... (Läs mer) trädäck, en badstrand och stora gräsytor där det finns gott om plats för sol och lek för alla badgäster. Hit tar du dig snabbt med cykel eller till fots då det endast är ett stenkast från Västerås city. Alldeles bredvid badet finns det en stor och fin lekplats.


Lögarängsvägen 3 , 721 32 Västerås

Bild på en pojke som tittar upp i från bryggkanten

Lövudden badplats

Lövudden badplats ligger cirka 6 kilometer från Västerås city. På... (Läs mer) Lövudden hittar du stora gräsytor, en brygga och en sandstrand som lämpar sig väl för barnfamiljer.


Lövudden, 725 91 Västerås

Visar en ovanbild över ön, då en båt är påväg att lägga till i hamn

Ön Elba

Besök Elba, en av de tre Hästholmarna, i Västerås skärgård. Elba är... (Läs mer) skogbevuxen men har fantastiska klipphällar där badgästerna kan bre ut sig. Hästholmarna avsattes som naturpark redan år 1959 och blev från och med 1965 ett naturreservat.


Elba, Västerås
021-39 23 22

Visar en badbik på ön med många personer som står på en brygga

Östra Holmen

En kvarts båtfärd från stadens sorl ligger den natursköna badön Östra... (Läs mer) Holmen. Det är få citykärnor förunnat att ha en sådan vacker badö så nära och lättillgänglig. Sommartid går Elbafärjan till Östra Holmen dagligen. Här kan du strosa på öns stigar, njuta av naturen och vyn från de vackra klipporna, ta ett svalkande dopp från hopptornet eller bara vara.


Östra Holmen , Västerås
021-13 51 71

Bilden visar elbafärjan som li hamnen med folk som vill gå på båten.

Rederi Mälarstaden

Rederi Mälarstaden trafikerar Mälaren dagligen, från tidig vår till sen... (Läs mer) höst. På sommaren erbjuds det flera olika kryssningar och guidade turer och vintertid bjuder man in till julbordskryssningar. De arrangerar även trevliga taco-, pizza- och skaldjurskryssningar, ofta med någon form av musikunderhållning. Grupper och företag kan chartra rederiets fartyg.


Färjkajen 1 , 722 10 Västerås
021-13 51 71

Visar en stor vacker äng

Ridön

Ridön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, och en... (Läs mer) riktig naturpärla! På Ridön kan du ha ett riktigt sommaräventyr. Här kan du bo på vandrarhem eller i hus, fika och åka på guidade turer runt ön.


Ridön, Västerås
021-13 51 71

Sandabadet

Sandabadet är en populär strand i Kvicksund, mellan Västerås och... (Läs mer) Eskilstuna. Denna långgrunda sandstrand har en kiosk, brygga, toaletter och duschar.


Kvicksund, 635 32 Västerås

Skultunabadet

Skultunabadet är ett familjevänligt utomhusbad med stora gräsytor där du... (Läs mer) hittar din egen plats utan trängsel. Här finns en liten lekpark med sandlåda, gungställning och lekstuga. Badet har fyra bassänger. Badet har inga badvakter men däremot badvärdar som svarar för din trivsel och service under din vistelse på badet.


Vallonvägen 10 , 730 50 Skultuna
021-39 38 41

Bilden visar en pojke som springer ut i vattnet

Sundängen badplats

Ut mot Ängsö finns badplatsen Sundängen, en trevlig badplats för hela... (Läs mer) familjen. Detta är en familjevänlig badplats med sandstrand och brygga, fina toaletter, bangolf, beachvolleybollplan och nära till servering med rättigheter.


Sundängen, 725 98 Västerås
0171-44 10 43