Konst

Aseaströmmen i Västerås. Foto: Mostphotos

Konst i olika former har alltid funnits. Vad som sen är bra konst är upp till betraktaren att bedöma. Västerås är en stad som pryds av mycket offentlig konst både i city och ute i stadsdelarna.

Offentlig konst och gallerier

Västerås är fullt av konst, både offentlig sådan och konstgallerier. Det första offentliga konstverket, en byst av Gustav Vasa, finns sedan 1864 i Vasaparken, i centrala Västerås. Bara ett stenkast därifrån hittar du både Konstfrämjandet samt Västerås konstmuseum.

Gustav vasa staty med grönska i bakgrunden. Fotograf: Linda Heplinger
Dikter utav Tomas Tranströmmer i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Stenpoesi av Tomas Tranströmer

Strosar du runt i city är sannolikheten stor att du till och med går på konst, nämligen Nobelpristagaren Tomas Tranströmers dikter som har blästrats på stenplattor och är utplacerade på gatorna.

ASEA-strömmen på Stora Torget

Ett av det mest omtalade konstverken i city är ASEA-strömmen, skapad av Bengt-Göran Broström. Den skildrar arbetarna som cyklade till och från sin arbetsplats på ASEA.

 

Konstpromenad

Gå på konstpromenad i Västerås på egen hand. Ta med familjen på en kulturell resa genom Västerås.

 

Det offentliga konstverket Aseaströmmen. Den skildrar arbetarna som cyklade till och från sin arbetsplats på ASEA:s metallverk. Fotograf: Mostphotos
Ett litet rött hus i ett träd, Hotell Hackspett, i Vasaparken. Fotograf: Clifford Shirley

Annorlunda konst

Hotell Hackspett är ett uppskattat konstverk, byggt i en praktfull ek i Vasaparken, i centrala Västerås. Du hittar även Hotell Utter Inn mitt ute i Västeråsfjärden och Ooops Hotel som ligger vid Mälarens kant.

Entrén samt skyltfönster till Ekströms Konst. Foto: Pressbild

Ekströms Konst

Ekströms Konst startade redan 1898, men då som ett glasmästeri med butik.... (Läs mer) Nuvarande ägarfamilj driver Ekströms Konst sedan 1950-talet. Varumärket har därmed gamla anor och är ett begrepp för konstföreningar och konsthandlare i Västerås.


Köpmangatan 5, 722 15 Västerås
021-14 15 55

Konst inne på Galleri SoHo. Foto: Pressbild

Galleri SoHo

Galleri SoHo arrangerar tillfälliga utställningar på allt mellan en vecka... (Läs mer) till en månad, allt för att inspirera besökarna. Ni hittar Galleri SoHo på två adresser i city, Stora gatan 18 och Hantverkargatan 10.


Stora gatan 18, 722 12 Västerås
076-008 24 34

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Skyltfönstret till Västerås Konsthall. Foto: Pressbild

Västerås Konsthall

Utställningarna på Västerås Konsthall varvas med deras egna och av... (Läs mer) konstnärer utifrån. Det är Västerås Konsthalls vänförening i samarbete med Västerås Konstnärsförening som arrangerar utställningarna.


Sturegatan 12, Gallerian, 722 13 Västerås
021-12 24 98

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Du kanske också gillar: