Upplev Mälaren – bo fem nätter betala för fyra

Några gäster på uteservering vid Hamnen och Mälaren i Västerås. Foto: BildN

Det är något speciellt med vatten. Ena stunden är det lugnt och i nästa stund är det full fart. Precis som städerna kring Mälaren. I sommar ger gästhamnarna i Västerås, Enköping, Sundbyholm, Strängnäs och Mariefred dig möjligheten att bo fem nätter men betala för fyra. Så hämta ut ett gästhamnskort nästa gång du besöker en av våra gästhamnar.

Västerås

Västerås Gästhamn uppskattas för sitt centrala läge. Här har du 10 minuter upp till Västerås city fyllt av shoppingmöjligheter av alla dess slag. På promenadavstånd kommer du till både Västerås Domkyrka, Karlsgatan 2, samt Vallby Friluftsmuseum. Det mest populära promenadstråket är Mälarpromenaden. Ut med den finns butiker, restauranger, lekplatser och härliga glasskiosker. Men även populära Kokpunkten Actionbad och The Steam Hotell.

Länk till Västerås Gästhamn

Drönarvy över Västerås gästhamn med båtar, husbilar samt byggnader i bakgrunden. Foto Avig Photo
Båtar som ligger vid en brygga där människor sitter och äter på en uteservering längs en röd huslänga. Pressbild.

Borgåsund

Här är inloppet till Strömsholms kanal. Borgåsunds Gästhamn ligger perfekt vid bryggan hos Borgåsunds Hamn & Krog.  Tipset är att strosa runt i byn och ta ett dopp i Mälaren så klart. Önskar ni ta en lite längre promenad har ni Strömsholm med sin kända ridskola samt Kungliga Strömsholms Slott.

Länk till Borgåsunds Gästhamn

Sundbyholm

När du går i land i Sundbyholms Gästhamn har du massor att upptäcka. Här finns de 1000 år gamla Sigursdristningen, konserter i Sundbyholms Slottspark, trav på Sundbyholms travet och bad så klart. Allt inom gångavstånd. Gästhamnen har både glass och mat så nu är det bara att välja vad som passar dig bäst. Vem vet du kanske checkar in på slottet en natt.

Länk till Sundbyholms Gästhamn

Båtar i en gästhamn med restaurang full med folk på uteserveringen.
Båtar som ligger längs en brygga framför Gripsholms slott med sina torn i bakgrunden. Foto YAH.

Mariefred

Med utgångspunkt från gästhamnen Mariefreds Marina i småstadsidyllen Mariefred har du nära till allt. Strosa runt i charmiga gränder och shoppa lite, besök ännu ett av de kungliga slotten, Gripsholms slott med sin fyrahundraåriga historia. Vill du byta båten mot ånglok så är tipset en tur på museijärnvägen till Taxinge, som i folkmun kallas kakslottet.

Länk till Mariefreds Marina

Strängnäs

I Strängnäs Gästhamn är det alltid liv och rörelse. Här kan du bunkra dina förnödenheter innan du ger dig ut till sjöss igen. Passa även på att uppleva deras fikaidyll samt ta en tur upp till domkyrkan. Det var här Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523, vilket är en av anledningarna till att vi firar Nationaldagen 6 juni. Vill du få en personlig tur av en Strängnäsbo kan du boka en Greeter.

Länk till Strängnäs Gästhamn

Vy över gästhamnen med byggnader och Strägnäs kyrktorn i bakgrunden. Foto YAH.
Båt ligger vid kaj i Enköpings gästhamn. I bakgrunder syns uteservering framför magasinbyggnader. Pressbild

Enköping

På gångavstånd från Enköpings gästhamn finns stadens centrum, med livsmedelsaffärer, butiker, restauranger och kaféer. Turistinformationen finns i kvarteret ovanför Stora torget och i samma lokaler finns Enköpings museum. Enköpings parker lockar årligen många besökare, med Drömparken som flaggskepp.

Länk till Enköpings Gästhamn

Hämta ditt gästhamnskort för 2024 i respektive gästhamn eller ladda ner det här.

Mälaren binder oss samman!
Fyra Mälarstäder är ett samarbete mellan kommunerna: Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås.