Melodifestivalens logotyp med information om deltävling tre i Västerås 2025. Grafisk bild.

Den 14-15 februari 2025 förvandlas Västerås till en färgsprakande fest fylld av ballonger, paljetter och glädje. Staden blir värd för deltävling 3 i Sveriges största folkfest, som årligen bjuder på spektakulära shower och oförglömliga musikupplevelser för miljontals TV-tittare och tusentals besökare på plats.

Västerås är en av fem städer som står värd för Melodifestivalens deltävlingar 2025, tillsammans med Luleå, Göteborg, Jönköping och Malmö. Den prestigefyllda finalen äger rum på Strawberry Arena i Stockholm i mars, där artister från hela landet kommer att tävla om att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Tre fullspäckade föreställningar i ABB Arena Syd

Melodifestivalen intar ABB Arena Syd med plats för cirka 5 000. Under två dagar får västeråsarna chansen att uppleva tre fantastiska föreställningar:

  • Genrep på fredag kväll den 14:e februari
  • Matinégenrep på lördag eftermiddag
  • Direktsänd deltävling på lördag kväll den 15:e februari

Melfest på stan – ett familjeevenemang för alla

För att Melodifestivalkänslan ska nå så många som möjligt kommer ett gratisevenemang för allmänheten, ”Melfest på stan”, arrangeras på Fiskartorget på lördag den 15:e februari. Här kan besökarna uppleva musik, uppträdanden av festivalartister och en festlig atmosfär, med något för hela familjen.

Västerås – en stad fylld med glädje och energi

Kommunstyrelsens ordförande, Staffan Jansson (S), kommenterar valet av Västerås som värdstad: ”Västerås stad satsar stort på evenemang som en del av vår strategi för att vara en attraktiv plats att leva och verka i. Melodifestivalen sprider glädje och positiv energi genom hela staden och bidrar till Västerås utveckling som en ledande evenemangsstad. Med tre miljoner TV-tittare är Melodifestivalen ett unikt tillfälle att stärka Västerås varumärke och skapa stolthet och engagemang hos våra invånare.”

Fakta om Melodifestivalen i Västerås 2025 

  • Deltävling 3: 15 februari 2025 
  • Arena: ABB Arena Syd, kapacitet 4900 personer per föreställning 
  • Värdstäder 2025: Luleå, Göteborg, Västerås, Jönköping, Malmö och Stockholm 
  • Arrangör lokalt: Västerås stad, Visit Västerås 

För mer information:

Alf Westerdahl, evenemangschef
Västerås stad, Visit Västerås
Telefon: 021-39 01 15
E-post: alf.westerdahl@vasteras.se