Hantverk

Sommaräng med blommande prästkrage. Fotograf: Mostphotos

Västerås erbjuder hantverk av olika slag. Vad ordets betydelse står för är garanterat olika beroende på vem du frågar. Men för oss är det allt ifrån hemslöjd, skapat i exempelvis keramik, glas och silver, till mathantverk som säljs på en gårdsbutik.

Hållbart med hantverk

I dag märks ett ökat intresse för den handgjorda tillverkningen, som hemslöjd och mathantverk. Det syns i flöden på sociala medier, i media och på TV. För några år sedan påträffade man hantverk främst i specifika hemslöjdsbutiker och på marknader, men i dag hittar du det i butiker av alla de slag.

Kan det vara känslan av det genuina och hållbara som får oss att uppskatta hantverk mer idag än tidigare?

En hantverkare arbetar med en messingskandelaber fån Skultuna messingsbruk. Fotograf: Pressbild
Flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga. Foto: Pressbild

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Gamla tryckeriet på Vallbuy Friluftsmuseum är idag butik för antverk. Foto: Pressbild

Hantverkare på Vallby Friluftsmuseum

Besök hantverkarna i deras ateljéer och butiker på Vallby för att fynda... (Läs mer) vackra smycken och prydnader! I Vallby Friluftsmuseums idylliska miljöer huserar en grupp hantverkare året runt. De arbetar i keramik, glas och silver.


Vallby Friluftsmuseum, Västerås

Ingången till Sala Silvergruva. Foto: Pressbild

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade... (Läs mer) gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för både barn och vuxna och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.


Drottning Christinas väg, 733 36 Sala
0224-67 72 60

Outlet-shopping vid Skultuna Messingsbruk i Västerås. Foto: Pressbild

Skultuna Fabriksbutiker och littala Outlet

Alldeles vid Skultuna Messingsbruk ligger även Skultuna Fabriksbutiker och... (Läs mer) littala Outlet. En mil norr om Västerås ligger det över 400 år gamla Messingsbruket. Här kan man besöka det populära Å-Caféet med berömda räkmackor. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 726 31 Skultuna
021-783 07, 021-783 01

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. Här hittar du ett stort sortiment av tidlös design att shoppa. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Du kanske gillar: