Cykling & löpning

Westeras trail run vid Vedbobacken i Västerås. Foto: Pressbild

Västerås är en perfekt stad för både cyklister och motionslöpare! Att Västerås är en cykelstad har varit känt sedan 50-talet. Här kan du ta dig runt med cykel på 380 kilometer cykelväg. Vill du cykla längre så kan Mälardalsleden ta dig runt hela Mälaren. Dessutom finns det i skogarna, både i och kring Västerås, fina mountainbikespår och elljusspår för trevligare löpning.

Upptäck Västerås på cykel

Har du lite tid över och vill njuta av motion och natur är ett tips att hoppa på cykeln och ta den fina cykelvägen till Gäddeholm. Under sommarhalvåret kan man även ta båten ut till Ridön där du kan ta dig runt och upptäcka ön på cykel.

Är du historieintresserad kanske du istället föredrar en tur till Sveriges största gravhög, Anundshög. Västerås har många fina cykelleder som kan ta dig till nya platser och spännande äventyr.

Människor som cyklar vis Öster Mälarstrand. Fotograf: Pia Nordlander

Leder för Mountainbike

För dig som vill cykla mountainbike finns markerade leder i skogarna i och runt Västerås, på Rocklunda, i Rönnbyskogen, i Lista kärr och i Gäddeholm. Lederna är skyltade och har olika svårighetsgrad. Under sommaren erbjuder även Vedbobacken liftburen downhill-åkning.

Cyklist på mountainbike i sommarlandskap. Fotograf: Mostphotos

Löpning i motionsspår

Föredrar du hellre löpning i motionsspår än motion på hjul, så finns det härliga motionsspår runt om i hela Västerås. De kanske mest populära motionsspåren hittar ni på Björnö och Rocklunda men det finns fler! Här finner du alla kommunala motionsspår. Vill du hålla dig i stan kan du ta en joggingtur längs med Svartån eller springa ner till Mälaren och njuta av de härliga stråken längs med sjökanten.

Mer information:

Västerås cykelvägar
MTB-leder i Västerås

Kvinna joggar i spåret på Björnö i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander
Bilden visar Björnögården på Björnö. Fotograf: Mostphotos.

Aktivt Uteliv Björnögården

Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder en mängd olika möjligheter till dig... (Läs mer) som vill aktivera dig när du är i Västerås, sommar som vinter. Här kan du hyra sport- och friluftsutrustning eller hänga med på någon av de kurser/turer de arrangerar. På Björnögården kan du äta något gott från Wåffelbarens meny. Vill du bo kvar så kan du boka en stuga på ön.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och en mängd olika utomhusaktiviteter. Upp till 5km är motionsspåren belysta.


Björnö, Västerås

Man som åter skateboard och är upp och ned

Löga skatepark

Löga skatepark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skateparken är till för dig som åker skateboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

Downhill åkning i sommarsolen nedför Vedbobacken i Västerås. Foto: Mostphotos

Vedbobacken downhill

Ta liften upp och cykla ner. På Vedbobacken i Västerås finns det 3... (Läs mer) mountainbikespår ner från toppen i varierande svårhetsgrader. Liften till toppen håller öppet enligt ordinarie öppettider sommartid och för de som inte kan åka lift finns det skjuts upp i kärra. Downhill-cyklar och hjälmar finns för uthyrning. Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås som erbjuder skidåkning på vintern och downhill på sommaren.


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11