Cykling & löpning

Kvinna joggar i spåret på Björnö i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Västerås är en perfekt stad för både cyklister och motionslöpare med massor av bra cykelvägar och löparspår! Att Västerås är en cykelstad har faktiskt varit känt sedan 50-talet. Här kan du ta dig runt med cykel på 380 kilometer cykelväg. Och vill du cykla längre så kan Mälardalsleden ta dig runt hela Mälaren. Dessutom finns det i skogarna i och kring Västerås både fina mountainbikespår och elljusspår för trevligare löpning.

Upptäck Västerås på cykel

Har du lite tid över och vill njuta av motion och natur är ett tips att hoppa på cykeln och ta den fina cykelvägen till Gäddeholm. Under sommarhalvåret kan man även ta båten ut till Ridön där du kan ta dig runt och upptäcka ön på cykel.

Är du historieintresserad kanske du istället föredrar en tur till Sveriges största gravhög, Anundshög. Västerås har många fina cykelleder som kan ta dig till nya platser på spännande äventyr.

Cyklist på mountainbike i sommarlandskap. Fotograf: Mostphotos

Leder för Mountainbike

För dig som vill cykla mountainbike finns markerade leder i skogarna i och runt Västerås, på Rocklunda, i Rönnbyskogen, i Lista kärr och i Gäddeholm. Lederna är skyltade och har olika svårighetsgrad. Under sommaren erbjuder även Vedbobacken liftburen downhill-åkning.

Hyr en gul cykel

Har du ingen egen cykel finns det att hyra. För kortare turer i och kring city är Digibike perfekt. Ladda ner digibike-appen så är du igång.

Hyrcyklar från Digibike står på Aseatorget i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Löpning i motionsspår

Om du hellre föredrar löpning i motionsspår än motion på hjul så finns det härliga motionsspår runt om i hela Västerås. De kanske populäraste motionsspåren hittar ni på Björnö och Rocklunda men det finns fler! Här finner du alla kommunala motionsspår. Vill du hålla dig i stan kan du ta en joggingtur längs med Svartån eller att springa ner till Mälaren och njuta av de härliga stråken längs med sjökanten.

Mer information:

Västerås cykelvägar
MTB-leder i Västerås

Kvinna joggar i spåret på Björnö i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander
Några som paddlar kajak i solnedgången med Aktivt uteliv på Björnögården i Västerås. Fotograf: Pressbild

Aktivt Uteliv, Björnögården

Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder en mängd olika möjligheter till dig... (Läs mer) som vill aktivera dig när du är i Västerås, sommar som vinter. Här kan du hyra sport- och friluftsutrustning eller hänga med på någon av de kurser eller turer som de arrangerar. Du behöver inga förkunskaper, deras personal hjälper dig. Kajak, Stand Up Paddle, mountainbike, höghöjdsbana, skridskor eller skidor. Vad väljer du? Vill du bo kvar så kan du boka en stuga på ön.


Björnögården, Björnövägen, 723 48 Västerås
021-14 94 16

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och en mängd olika utomhusaktiviteter. Upp till 5km är motionsspåren belysta.


Björnö, Västerås

Bilden visar ett bakhjul på en cykel på en cyklist som är ute och letar Cykel-TRIM kontroller.

Cykel-TRIM

Cykel-TRIM är friskvård med karta och cykel. Med Cykel-TRIM som följeslagare... (Läs mer) blir det roligare att ta en motionsrunda. På köpet får du nöjet att upptäcka nya platser runt om i Västerås. Det är en perfekt motionsarena att göra cykelturer på. Cykel-TRIM har planerat dina utflyktsmål med 30 kontroller inritade på en karta.

Bilden visar en gul DigiBike som står på en brygga med Mälaren och båtar i bakgrunden.

Cykeluthyrning DigiBike

Upptäck cykelstaden Västerås! Hyr cykel enkelt på olika platser runt om i... (Läs mer) stan, när och var som helst, utan krångel med dockningsstationer. Ett enkelt sätt för dig att ta dig runt i stan när du vill och behöver. Ladda bara ner DigiBike appen och du är igång!

Man som åter skateboard och är upp och ned

Löga Skejtpark

Löga Skejtpark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skejtparken är till för dig som åker skejtboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

Downhill åkning i sommarsolen nedför Vedbobacken i Västerås. Fotograf: Mostphotos

Vedbobacken downhill

Ta liften upp och cykla ner. På Vedbobacken i Västerås finns det 3... (Läs mer) mountainbikespår ner från toppen i varierande svårhetsgrader. Liften till toppen håller öppet enligt ordinarie öppettider sommartid och för de som inte kan åka lift finns det skjuts upp i kärra. Downhill-cyklar och hjälmar finns för uthyrning. Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås som erbjuder skidåkning på vintern och downhill på sommaren.


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11