7 upplevelser i Karlstad

En familj svalkar sig i vattnet.

Här kommer tips till dig som vill ha hjälp med förslag på vad du kan se och uppleva i Karlstad. Varmt välkommen till Karlstad. #24timmarhosgrannen

Sandgrund Lars Lerin

Sveriges älsklingskonstnär Lars Lerin har sin permanenta konsthall på Sandgrundsudden i Karlstad. Årets basutställning har kompletterats med ett 40-tal målningar från Lofoten som inte varit utställda tidigare. Gästutställare 2020 är Bettina Hvidevold Hystad & Simon Lerin Torssell och Åke Göransson. När du kommer ut från konsthallen ta gärna turen längs udden, spontandansa på dansbanan och strosa i parken och längs älvpromenaden.

Sandgrund Lars Lerin

Två personer står och pratar framför konst på Lars Lerins museum i Karlstad . Foto: Christine Holm

Kajak på Klarälven

Ett fantastiskt sätt att uppleva Karlstad är från vattnet och tack vare Klarälvens många förgreningar finns det många naturmiljöer och för den som vill går det också att paddla ut på Vänern. Du börjar mitt i stan eller från Inre hamn och det finns både guidade turer och möjlighet att hyra på egen hand.

Kajak på Klarälven

Flera personer paddlar på Klaraalven i Karlstad

Alsters Herrgård

Alsters Herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, ligger cirka 6 kilometer utanför Karlstads centrum. Herrgården har stora ytor utomhus med herrgårdspark och omgivande naturområden. I sommar finns en gratis Frödingpromenad i herrgårdsparken istället för de traditionella visningarna. Föranmälan är ett måste och sker via mejl till alstersherrgard@karlstad eller telefon 054-540 23 50.

Alsters Herrgård

En familj sitter på Alster Herrgård och fikar.

Båtbussarna

De vattenburna linjerna går ofta, utöver den guidade rundturen, och de kostar som en bussresa på land. Brisen och vattenskvalpet är ett skönt sätt att uppleva Karlstad. I år är antalet platser färre så att passagerarna kan sitta med bra avstånd och det är ingen närkontakt mellan passagerare och personal. Allt för att du ska få en trygg och säker resa. En särskild favorit är linje 91 från Almentorget till Mariebergsskogen, där du också kan stiga av i Inre hamn.

Båtbussarna

 

En båtbuss på Pråmkanalen

Mariebergsskogen

Karlstads stadspark med 78 hektar olika upplevelser. Här finns djurparken Lillskogen med svenska lantdjur, Naturum Värmland, trädgårdar, friluftsmuseum och Mariebergs strandängar med en fin vandringsled för att nämna lite av allt som du kan uppleva. Parken är öppen alla dagar, året om och det är fri entré.

Mariebergsskogen

En pojke springer framför husfasaden på Naturum i Karlstad

Högt och lågt på Skutberget

Strax utanför Karlstads centrum ligger en ny äventyrspark med flera olika höghöjdsbanor och med ett brett utbud av svårighetsgrader. Här kan barn och vuxna ha roligt tillsammans och när ni är klara finns Skutbergets härliga klippor för ett svalkande bad i Vänern. På Skutberget kan du även träna eller spela discgolf och vill du stanna i området ligger finns två campingar i närheten.

Skutberget

Olika hinder på träningsbanan högt och lågt i Karlstad.

Almars Krog

Tio minuter från Karlstads centrum, vid Klarälven och med ”på landet” känsla ligger vackra Almars Krog där Christoffer Schyman och Robin Sundholm skapat en liten restaurang utifrån att det ska vara genuint, personligt och passionerat. Dessutom har de högst betyg i White Guide i hela Värmland. Vill du ha andra förslag på restauranger får du god hjälp av visitkarlstad.se, google eller tripadvisor. Varmt välkommen!

Almars Krog

En servitör som bär på två mattallrikar

24 timmar hos grannen är ett samarbetsprojekt mellan Visit Linköping, Visit Västerås, Karlstads kommun, Norrköpings kommun och Örebrokompaniet