Visningsbild för evenemang Apr 24 Fri entré
  • Tid:24 apr 2017 - 15 maj 2017
  • Plats:CuLTUREN Kulturtorget
  •  Visa på karta
Evenemang – Utställningar & konst

WoMan – kvinnor som porträtteras som män. Utställning av Marika Johansson - CuLTUREN

Det som idag uppfattas som typiskt manligt anses ofta ha en högre position i samhället än det som anses vara stereotypiskt kvinnligt. Så i fotoutställningen WoMan har jag valt att porträttera kvinnor efter medias bild av stereotypiskt manligt. Porträttet av den stereotypiska kvinnan utstrålar ofta värme och vänlighet. De ska framhäva sina kurvor i ett ljus som ger mjuka skuggor. Män, å andra sidan, är det vanligt att man fotograferar i starkare ljus, gärna lätt underifrån och där männen på bild står rakt och kollar spänt in i kameran. Jag som fotograf har makten att bestämma hur du som åskådare ska uppfatta personen som porträtteras på mina bilder. Därför försöker jag genom denna utställning rucka lite på bilden av den stereotypiska bilden av kvinnan. Genom dessa bilder vill jag att du som åskådare ska inse att utifrån hur fotografen valt att fotografera en person så kommer du titta på hen på ett visst sätt. Bara genom hur hen är belyst, placerad och hur kameran är vinklad kan du sätta någon form av socialt kön till den personen.

Jag gör inte detta för att ge någon form av lektion i genus. Jag gör detta för att kvinnor fortfarande ska känna sig vackra och magnifika utan att behöva identifiera sig som det stereotypiskt kvinnliga.

Jag som ligger bakom utställningen heter Marika Johansson och jobbar som
frilansfotograf. Bild har alltid legat mig varmt om hjärtat, först genom att rita och teckna, som sedan utvecklades till att istället forma bilderna genom en kameralins. Grunden för denna utställning ligger mycket i hur jag själv är som person. Jag har aldrig sett mig som den typiskt söta,feminina, men heller inte manlig utifrån medias bild. Varför inte vara precis som man känner sig utan samhällets könsstereotypiska stämplar?

Liknande evenemang