Kokpunkten- Sveriges första actionbad

Kokpunkten är Sveriges första actionbad. En unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i Västerås.

Kokpunktens historia börjar förstås där, när ångkraftverket togs i drift 1917 och försörjde inte bara Västerås utan stora delar av Sverige med kraft. Från 1979 blev kraftverket bara ett beredskapsverk, och 1992 avvecklades all kraftproduktion. Vad som skulle hända med byggnaden efter var inte klart – men strax efter att Peab tagit över ägandet byggnadsminnesförklarades ångkraftverket 1999. Några år senare, 2005, började de första tankarna på ett upplevelsebad ta form.

Det har lett oss fram till idag, där upplevelse har blivit action, och där Kokpunkten inom kort ska bli ännu mer än ett actionbad: i de andra delarna av kraftverket planeras hotell, ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor.

Kokpunkten i framtiden
Kokpunktens actionbad är bara den första etappen i en lång och intressant resa, där Kokpunkten som helhet på sikt ska bli ett av de främsta besöksmålen i Mälardalen.

Den kanske viktigaste delen i det framtida Kokpunkten är det som just nu kallas för Energy Arena och Science Center. Här ser vi framför oss en mötesplats som ger både unga och gamla ny kunskap om energi- och klimatfrågor. Experiment blandas med utställningar, möteslokaler och mycket annat.

En annan spännande del är det planerade hotellet, över 11 000 kvadratmeter i den verkligt höga delen av ångkraftverket. Tanken är att hotellet främst locka affärsgäster under veckorna och besökare till äventyrsbadet på helgerna. Hotellet får cirka 220 rum och blir 18 våningar högt. På taket kan det antingen bli en restaurang eller en skybar.

Här finns också diskussioner om att anlägga gym, om att skapa större konferensanläggningar, och mycket annat. Exakt hur framtiden ser ut för Kokpunkten är svårt att säga. Men det är enkelt att se att den är både ljus och spännande.

Relaterade länkar