Botaniska trädgården

Biskopsgatan 2, 722 11 VästeråsVisa på karta

Botaniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en källa till kunskap för studenter ända sedan den 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska skolan och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.

Trädgården användes ursprungligen för att odla kål, tills det förstördes i en brand 1714. Carlbaum, en av Carl von Linnés lärljungar, anlade en Hortus Botanicus här i mitten av 1800-talet och det utvecklades till en högklassig botaniska trädgården med, bland annat professor Rutger Sernanders hjälp.

Guidade turer kan bokas via Västerås Turistbyrå.

Nyckelord: City, Historia

Liknande

Sevärdheter

Västerås slott

Västerås slott ligger i centrala Västerås, med utsikt över Vasaparken, Svartån och på avstånd även Mälaren. Denna vackra byggnad från 1200-talet är full av historia.

Slottsgatan, 722 11 Västerås
Sevärdheter

Djäkneberget

Djäkneberget, centralt i Västerås är en annorlunda oas, tillägnad både besökare och bofasta. Sitt namn har naturparken fått efter djäknarna, elever vid dåtidens gymnasier.

Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
Sevärdheter

Kyrkbacken

Kyrkbacken är en av Västerås äldsta stadsdel i centrala Västerås och består av äldre trähus i ett virrvarr av slingriga gränder, precis vid Rudbeckianska gymnasiet och Västerås domkyrka.

Kyrkbacksgatan, 722 15 Västerås
Sevärdheter

Turbinhuset

Det var tack vare vattnet som Västerås på 1200-talet fick sin första storhetstid, det var nämligen då järn från Bergslagen började skeppas från stadens hamn. Nästa storhetstid inträffade när elen under 1800-talet introducerades i Sverige.

Slottsgatan, 722 11 Västerås