Botaniska trädgården

Biskopsgatan 2, 722 11 VästeråsVisa på karta

Botaniska trädgården ligger mellan Rudbeckianska skolan och Stadsbiblioteket, strax nordöst om Domkyrkan. Den är Sveriges äldsta gymnasieträdgård, anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius.

Här har elever sedan 1700-talet hämtat kunskaper. Trädgården var från början en kålgård som ödeslades 1714.

I mitten av 1700-talet anlade en av Carl von Linnés lärljungar, lektor Carlbaum, en Hortus botanicus. I början av 1900-talet utvecklades trädgården med hjälp av bland annat professor Rutger Sernander till en högklassisk botanisk trädgård.

Karta över Botaniska trädgården finns på Stadsbiblioteket. Guidning bokas av Västerås Turistbyrå.

Nyckelord: City, Historia

Liknande

Sevärdheter

Västerås slott

Västerås slott ligger i centrala Västerås, med utsikt över Vasaparken, Svartån och på avstånd även Mälaren. Denna vackra byggnad från 1200-talet är full av historia.

Slottsgatan, 722 11 Västerås
Sevärdheter

Djäkneberget

Djäkneberget, centralt i Västerås är en annorlunda oas, tillägnad både besökare och bofasta. Sitt namn har naturparken fått efter djäknarna, elever vid dåtidens gymnasier.

Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
Sevärdheter

Kyrkbacken

Kyrkbacken, eller ”Backarne” som det kuperade området kallades fram till 1600-talet, var stadens ytterområde mot norr. I den södra delen bodde främst kyrkans folk, lärare och präster i sin borgerliga miljö men längre norrut tog slummen vid.

Kyrkbacksgatan, 722 15 Västerås
Sevärdheter

Turbinhuset

Det var tack vare vattnet som Västerås på 1200-talet fick sin första storhetstid, det var nämligen då järn från Bergslagen började skeppas från stadens hamn. Nästa storhetstid inträffade när elen under 1800-talet introducerades i Sverige.

Slottsgatan, 722 11 Västerås