Botaniska trädgården

Biskopsgatan 2, 722 11 Västerås Visa på karta

Botaniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en källa till kunskap för studenter ända sedan den 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska skolan och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.

Trädgården användes ursprungligen för att odla kål, tills det förstördes i en brand 1714. Carlbaum, en av Carl von Linnés lärljungar, anlade en Hortus Botanicus här i mitten av 1800-talet och det utvecklades till en högklassig botaniska trädgården med, bland annat professor Rutger Sernanders hjälp.

Guidade turer kan bokas via Västerås Turistbyrå.

Liknande

Sevärdheter

Vallby Friluftsmuseum

Upplev idyllen på Vallby Friluftsmuseum! Här kan du se på djur, titta i butikerna och vara med om historiska guidningar.

Vallby Friluftsmuseum, Västerås
Sevärdheter

Västerås slott

Västerås slott ligger i centrala Västerås, med utsikt över Vasaparken, Svartån och på avstånd även Mälaren. Denna vackra byggnad från 1200-talet är full av historia.

Slottsgatan, 722 11 Västerås
Sevärdheter

Anundshög - Sveriges största forntida gravhög

Anundshög - Sveriges största forntida gravhög. Det var här man samlades till ting, ända in på medeltiden. Det var här man offrade till sina gudar och senare bad till den nye kristna guden.

Anundshög, 725 96 Västerås
Sevärdheter

Djäkneberget

Djäkneberget, centralt i Västerås är en annorlunda oas, tillägnad både besökare och bofasta. Sitt namn har naturparken fått efter djäknarna, elever vid dåtidens gymnasier.

Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås